Cea de-a 78-a Adunare Mondială a Sănătăţii (AMS) a respins luni, în mod clar, includerea propunerii de „a invita regiunea Taiwan să participe la AMS” pe agenda de discuţii. Este al nouălea an consecutiv în care AMS respinge această așa-numită „propunere legată de Taiwan”, potrivit unei declaraţii publicate în aceeaşi zi de Ministerul chinez de Externe.
În ceea ce privește participarea regiunii Taiwan a Chinei la organizaţiile internaţionale, inclusiv la activităţile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poziţia Chinei rămâne constantă şi clară: această chestiune trebuie tratată în conformitate cu principiul unei singure Chine. Acest principiu este consfințit prin Rezoluţia 2758 a Adunării Generale a ONU şi Rezoluţia 25.1 a Adunării Mondiale a Sănătăţii. Regiunea Taiwan a Chinei nu are niciun temei legal, motiv sau drept de a participa la AMS fără acordul guvernului central. Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare în Taiwan, continuă să susțină o poziţie separatistă, favorabilă independenței, subminând astfel fundamentul politic al participării Taiwanului la AMS.
Guvernul central chinez afirmă că acordă o atenţie deosebită drepturilor, bunăstării şi sănătăţii compatrioţilor taiwanezi. În spiritul principiului unei singure Chine, autoritățile centrale au facilitat participarea regiunii Taiwan la afacerile globale din domeniul sănătăţii, permițând experților medicali taiwanezi să ia parte la reuniuni tehnice organizate de OMS. În ultimul an, guvernul central a aprobat 11 cereri depuse de 12 experți din Taiwan pentru participarea la activităţi tehnice organizate de OMS.
În cadrul Regulamentului Sanitar Internațional, mecanismele de comunicare între regiunea Taiwan, OMS şi alte ţări sunt funcţionale, deschise şi eficiente. Taiwanul are acces la informaţiile de sănătate publică urgente transmise de OMS și poate comunica în timp util cu organizaţia privind astfel de date din regiune. Guvernul central tratează cu seriozitate preocupările sanitare ale compatrioţilor taiwanezi, iar canalele de cooperare şi comunicare tehnică dintre Taiwan şi OMS sunt suficiente şi neîngrădite, drepturile compatrioţilor taiwanezi fiind pe deplin respectate. Ideea că Taiwanul ar reprezenta „o lacună în sistemul internațional de combatere a epidemiilor” este o simplă mistificare politică.
Indiferent de afirmațiile sau acțiunile Partidului Progresist Democrat, realitatea rămâne neschimbată: ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan fac parte dintr-o singură Chină, iar Taiwanul este o parte inseparabilă a Chinei. Tendinţa istorică de reunificare a Chinei este ireversibilă. Căutarea „independenţei Taiwanului” este sortită eşecului.