Ar putea părea ciudat, dar odată cu disputarea ultimelor meciuri din faza grupelor Campionatului Mondial de Hochei, polul de interes s-a mutat în partea inferioară a clasamentului.
Sigur, întâlniri precum Canada-Finlanda sau Suedia-Canada pot ține oricând capul de afiș al unei competiții, însă în condițiile în care aceste echipe nu mai puteau rata prezența în sferturile de finală, era mai puțin important cine câștigă și cine pierde.
Se știe din NHL, de exemplu, că cel mai important este să te califici în playoff, de unde începe, practic, o altă întrecere. Este cunoscut cazul echipei Los Angeles Kings, care în urmă cu ceva vreme devenea prima echipă din istoria competiției care câștiga Cupa Stanley intrând de pe locul 8 (ultimul calificant) în playoff, ca și ceea ce a fost denumit în lumea hocheiului ”blestemul Trofeului președinților”, fiindcă echipele care câștigau sezonul regular părăseau prematur competiția, de multe ori în rundele 1 sau 2 de playoff. S-a întâmplat și anul acesta cu Winnipeg Jets, care după ce a cucerit Trofeul președinților și a eliminat dramatic, în primul tur, echipa St. Louis Blues (am scris despre asta aici), a cedat în turul 2 de playoff în fața echipei Dallas Stars, cu scorul general de 2-4.
Deci avantajul câștigării unei grupe este relativ, chiar dacă teoretic întâlnești un adversar mai accesibil.
Revenind la Campionatul Mondial, dincolo de calificarea ”în corpore” a granzilor, s-au înregistrat mai multe surprize, unele de proporții.
În Grupa B, Danemarca, una dintre țările-gazdă, după un început dezamăgitor, la un moment dat era în zona retrogradării, iar Germania, după un start fulminant, la un moment dat a și condus grupa.
Au urmat victorii pe linie, respectiv înfrângeri pe linie pentru cele două reprezentative, care s-au întâlnit în etapa a șaptea, ultima, în meci decisiv pentru calificarea în sferturi. S-au impus danezii, la mare luptă, după lovituri de penalitate, și au obținut biletele pentru faza superioară a competiției, în vreme ce germanii au fost nevoiți să-și facă bagajele.
De asemenea, în Grupa A, Austria, după un start ezitant care a inclus două înfrângeri cu Suedia și Finlanda și un sec 1-5 cu Canada, părea complet ieșită din cursă (mărturisesc că până și eu, care sunt un simpatizant al acestei echipe, nu mai luam în calcul o revenire). Dar elevii lui Roger Bader au strâns rândurile și au revenit în cărțile calificării, având de jucat meci decisiv în ultima rundă cu Letonia (oarecum similar cu situația meciului Danemarca-Germania, amintit anterior). Austria a câștigat întâlnirea cu un categoric 6-1 (!), uluind mai ales prin proporțiile scorului și obținând, evident, un loc în ”sferturi”.
Încă două rezultate care ar putea surprinde, la retrogradare: în Grupa A Franța, care era cât pe-aci să învingă Finlanda și care a progresat destul de mult în ultimii ani, a retrogradat în cele din urmă, fiind învinsă și de Slovenia, iar în Grupa B Ungaria rămâne în grupa de elită, în dauna Kazahstanului, care retrogradează (mulți specialiști preconizau invers).
Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar cred că trebuie să învățăm și noi, care am retrogradat din Grupa 1A în eșalonul inferior, ceva din această lecție: dacă am investi mai mulți bani și mai multe resurse în acest sport minunat, poate că am avea rezultate mai bune.
S-au stabilit, așadar, meciurile din sferturile de finală, care vor avea loc joi, după următorul program:
Elveția-Austria
SUA-Finlanda
Canada-Danemarca
Suedia-Cehia