Directorul executiv adjunct al companiei daneze Novonesis, Morten Rasmussen, a declarat pentru China Media Group că datele privind economia chineză din luna aprilie confirmă marea vitalitate a acesteia și stimulează Novonesis să exploateze și mai profund bioeconomia chineză. La rândul lor, multe instituții de presă străine au evaluat că economia chineză este destul de tenace, persistentă și peste așteptările tuturora.
În acest an, administrația americană a agitat ciomagul tarifar în fața tuturor țărilor, mai ales a Chinei, impunând din luna aprilie multe taxe reciproce. În contextul dublei provocări: externă și internă, guvernul chinez a biocotat ferm măsurile americane și a condus barca economiei chineze să navigheze în susul apei.
Performanțele economice sunt cu totul greu de obținut. În primele patru luni, ritmul de creștere a tuturor principalilor indici privitori la cerințele de producție a fost mult mai mare decât 2024. În primele patru luni, volumul vânzărilor cu amănuntul ale bunurilor de larg consum au crescut cu 4,7%, iar producția din sectorul serviciilor cu 5,9%, adândouă în creștere cu 0,1% față de cele din primele trei luni. În luna aprilie, din cele 41 de sectoare industriale, 36 au înregistrat o creștere.
Comparativ cu alte state, în situația în care ONU a coborât cu 0,4 procente previziunea față de economia mondială, Goldman Sachs, Internationale Nederlanden Group, UBS și alte instituții străine au ridicat estimările față de economia chineză din 2025.
În ciuda barierei tarifare, între lunile ianuarie-aprilie, comerțul exterior chinez de mărfuri a crescut cu 1,1% față de primele trei luni, din care exporturile înmulțindu-se cu 7,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Producția și vânzările automobilelor chineze au depășit în premieră amândouă 10 milioane de unități. Un responsabil al gigantului BYD a dezvăluit secretul reușitei companiei, ce rezidă în tehnologiile avansate proprii, sortimentele variate și diversele piețe străine.
Creșterea constantă a economiei chineze se datorează și politicilor favorabile, precum înnoirea masivă a echipamentelor industriale, înlocuirea mărfurilor de larg consum vechi cu cele noi, întensificarea parteneriatelor internaționale, dar și politicile monetare și mai proactive, precum reducerea ratei rezervelor minime obligatorii și a ratei dobânzii. Datorită acestor măsuri, cifrele industriale sunt mulțumitoare. De exemplu, în primele patru luni ale anului în curs, volumul achizițiilor instalațiilor industriale s-au majorat cu 18,2% față de perioada similară a anul precedent.
Foto: CFP
Aceste măsuri au ridicat și încrederea consumatorilor. Vânzările cu amănuntul ale mărfurilor de larg consum chineze au crescut cu 4,7% în primele patru luni. Bloomberg News a evidențiat mai ales valența Generației Z în creșterea mare a consumului. Potrivit CEO-ului companiei Amway, Michael Nelson, având în vedere faptul că China este de peste 20 de ani cea mai mare piață a acestui gigant american, o investiție de 2,1 miliarde de yuani se va îndrepta către această piață între anii 2023-2027.
Atracția economiei chineze este reprezentată și de creșterea productivității cu nouă calitate. În luna aprilie, valoarea adăugată a industriei producătoare de echipamente a crescut cu 3,7% față de totalul din companiile peste dimensiunea desemnată, în timp ce cea a industriei manufacturiere cu high-tech fiind cu 3,9% mai mult. Un alt avantaj constituie numărul mare al cercetătorilor și tehnicienilor de carieră, ce este a plasat China pe locul întâi în lume. Cât privește fondurile către realizarea produselor noi, statul chinez se situează pe locul doi la nivel mondial. Dovada preferinței investitorilor străini față de piața chineză este găsită la producătorul auto german Porsche, al cărui nou sediu al centrului de cercetare în China va fi dat în folosință în a doua parte a anului curent. Centrul se va concentra pe lansarea în 2026 a unui nou tip de mașină cu sistemele desăvârșite de asistență pentru șofer și de informații și divertismente auto.
Zilele trecute, șase companii de capital străin din Beijing au fost atribuite să se întrebuințeze cu operațiile de telecomunicații cu valoarea adăugată. Guvernul chinez a scutit săptămâna trecută de viză pentru cetățenii din Brazilia, Argentina, Chile, Peru și Uruguay în perioada 1 iunie 2025 – 31 mai 2026. De asemenea, a lansat și multe alte facilități pentru investitorii, turiștii, cumpărători, achizitori și exponanți străini.
Deși progresul esențial al discuțiilor economice și comerciale China-SUA au mărit certitudinea economiei mondiale, totuși situația internațională rămâne complicată și severă. A crede în China înseamnă a crede într-o zi de mâine mai bună, iar a investi în China înseamnă a investi în viitor, potrivit celor declarate de președintele Xi Jinping într-un mesaj de răspuns transmis recent fondatorului Cam erei de comerț a Danemarcei în China.