Plan obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii, aprobat de ţările membre ale OMS

Plan obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii, aprobat de ţările membre ale OMS
📅 2025-05-20

Acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii a fost adoptat marţi de ţările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printre care se numără și România. Acordul a fost pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, anunță Reuters.

După trei ani de negocieri și finalizarea planului la jumătatea lunii trecute, pactul cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat marți de Adunarea Mondială a Sănătății la Geneva. Reprezentanții țărilor membre ale OMS au întâmpinat adoptarea acordului cu aplauze.

Pactul este văzut pe scară largă

Pactul este văzut pe scară largă ca o victorie pentru agenția internațională de sănătate a ONU într-o perioadă în care organizațiile multilaterale au fost afectate de reduceri drastice ale finanțării externe din partea SUA.

Acordul este o victorie pentru sănătatea publică

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiunea multilaterală. Va asigura faptul că, împreună, vom putea proteja mai bine lumea de amenințările viitoare ale pandemiilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tratatul a fost contestat în ultimul moment, luni, când Slovacia a cerut un vot, întrucât premierul său sceptic față de vaccinurile împotriva COVID-19, a insistat ca țara sa să conteste adoptarea acordului.

O sută douăzeci și patru de țări au votat în favoare, niciuna nu a votat împotrivă, în timp ce unsprezece țări, inclusiv Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia și Iran, s-au abținut.

Statele membre care au participat la negocieri trebuie să ratifice acum acordul la nivel național.

Planul pentru combaterea pandemiilor viitoare, al doilea din istoria OMS

„Este un moment istoric și o dovadă că, cu sau fără SUA, țările sunt hotărâte să colaboreze și să creadă în puterea multilateralismului”, a declarat Nina Schwalbe, fondatoarea think tank-ului în domeniul sănătății globale „Spark Street Advisors”, după finalizarea negocierilor luna trecută.

Este doar a doua oară în cei 75 de ani de existență ai OMS când statele membre ajung la un acord obligatoriu – precedentul a fost convenția privind controlul tutunului din 2003.

Articolul 9 din acord obligă guvernele să stabilească politici naționale care să prevadă condițiile de acces în acordurile de cercetare și dezvoltare și să asigure, pentru prima dată într-un acord internațional în domeniul sănătății, că medicamentele, tratamentele și vaccinurile legate de pandemii sunt accesibile la nivel global.

„Acordul oferă în esență membrilor OMS mai multă forță în ceea ce privește pregătirea, răspunsul și prevenirea pandemiilor viitoare”, a explicat Ricardo Matute, consilier pentru politici publice în cadrul echipei Governing Pandemics a Centrului pentru Sănătate Globală de la Institutul de Studii Internaționale din Geneva.

OMS, imagine de ansamblu asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu materiale medicale

Măsurile prevăzute includ ca OMS să aibă o imagine de ansamblu asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu materiale medicale, precum măști și vaccinuri. De asemenea, acordul va permite o producție locală mai amplă de vaccinuri și alte tratamente în timpul unei pandemii.

- Publicitate -

S-au petrecut ore întregi în dezbateri privind Articolul 11, care se referă la transferul de tehnologie – partajarea cunoștințelor, competențelor și capacităților de producție – pentru a sprijini în special țările cu venituri reduse să producă local vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare legate de pandemii.

Acordul obligă producătorii participanți să aloce un obiectiv de 20% din producția lor în desfășurare de vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare către OMS în timpul unei pandemii. Cel puțin 10% vor fi donații, iar restul vor fi rezervate la prețuri accesibile.

Experții din domeniul sănătății speră că acest acord va determina guvernele să investească mai mult în pregătirea pentru pandemii, în contextul reducerilor bugetare în domeniul sănătății globale.

„Liderii ar trebui să investească încă de acum în pregătirea pentru pandemii și în capacitatea de răspuns în situații de urgență… Nu ne mai putem permite o altă pandemie, dar ne putem permite să prevenim una”, a declarat Helen Clark, copreședintă a Comisiei Independente pentru Pregătirea în Caz de Pandemie, într-un comunicat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

PE dezbate eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European Dezbaterea de miercuri privind eliminarea treptată a importurilor de gaze, energie nucleară și petrol din Rusia se va axa și pe Nord Stream și suveranitatea energetică a UE. Pe 6 mai, Comisia și-a adoptat foaia de parcurs pentru ...

Fâșia Gaza: Eurodeputații evaluează riscul unei noi escaladări militare

Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European Miercuri, PE va dezbate răspunsul UE la planul Israelului de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și modul de abordare a crizei umanitare actuale și de asigurare a eliberării ostaticilor. Într-o declarație comună din 10 mai, lid...

Taiwanul, inseparabil de China sub legea internațională

Comunicat al Ambasadei R.P. Chineze în România A pune astăzi la îndoială poziția Taiwanului înseamnă a submina temelia justiției și suveranității securizate prin decenii întregi de luptă împotriva imperialismului și a agresiunii. „Singura referire la regiunea Taiwan în cadrul Organizației Națiuni...

Adunarea Mondială a Sănătății a respins din nou participarea Taiwanului ca observator

Cea de-a 78-a Adunare Mondială a Sănătăţii (AMS) a respins luni, în mod clar, includerea propunerii de „a invita regiunea Taiwan să participe la AMS” pe agenda de discuţii. Este al nouălea an consecutiv în care AMS respinge această așa-numită „propunere legată de Taiwan”, ...

Economia chineză, evoluție bună în vântul potrivnic

Directorul executiv adjunct  al companiei daneze Novonesis, Morten Rasmussen, a declarat pentru China Media Group că datele privind economia chineză din luna aprilie confirmă marea vitalitate a acesteia și stimulează Novonesis să exploateze și mai profund bioeconomia chineză. La rândul lor, ...

China este dispusă să construiască o comunitate globală pentru sănătate

China își exprimă angajamentul față de susținerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a multilateralismului prin acțiuni concrete și salută implementarea reformei OMS. Totodată, este dispusă să colaboreze cu celelalte state membre în vederea construirii unei comunități umane pentru sănătat...

Xi Jinping a transmis un mesaj de felicitare Forumului OCS pentru reducerea sărăciei și dezvoltarea durabilă în 2025

Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis marți un mesaj de felicitare adresat Forumului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) dedicat reducerii sărăciei și dezvoltării durabile în 2025. Xi a subliniat că eliminarea sărăciei este o problemă globală și un obiectiv comun al tuturor țăril...

Xi Jinping subliniază încrederea fermă în dezvoltarea de înaltă calitate în timpul turneului de inspecție din Henan

Președintele Chinei, Xi Jinping, a subliniat convingerea fermă că dezvoltarea de înaltă calitate și eficiența guvernanței sunt esențiale pentru progresul țării, îndemnând administrația provinciei Henan să scrie un nou capitol în promovarea modernizării în stil chinezesc. Xi, care este și secretar...

Plan obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii, aprobat de ţările membre ale OMS

Acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii a fost adoptat marţi de ţările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printre care se numără și România. Acordul a fost pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, anunță&...

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară

În cadrul ședinţei de marți, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează: Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului A...

Good News

Only good and positive news.