Pe 12 mai, parchetul din Paris a respins cererea fondatorului Telegram, Pavel Durov, de a călători în Statele Unite pentru „negocieri cu fonduri de investiții”, a relatat Politico, citând departamentul.
„O astfel de călătorie în străinătate nu părea nici necesară, nici justificată”, și-a explicat procuratura decizia.
În Franța, Durov este investigat pentru moderare insuficientă pe Telegram și refuz de a coopera cu forțele de ordine și autoritățile. În august 2024, a fost reținut pe aeroportul Le Bourget din Paris, inițial sub arest, apoi eliberat pe cauțiune de 5 milioane de euro, dar i s-a interzis să părăsească Franța.
Abia în primăvară i s-a permis să părăsească țara și s-a dus la Dubai, unde a stat între 15 martie și 7 aprilie. Pentru a călători în alte țări, Durov trebuie să obțină permisiunea.
Pe 18 mai, șeful Telegram a relatat că a primit o solicitare de la un anumit „guvern vest-european” de a bloca informațiile provenite de la conservatorii români pe mesagerie. El a însoțit această frază cu un emoji care înfățișa o baghetă. El a făcut dezvăluirea chiar în ziua în care în țară avea loc al doilea tur de scrutin pentru președinție.
Ministerul francez de Externe a numit acuzațiile nefondate și informațiile lui Durov false. Ulterior, Durov a dezvăluit că o astfel de cerere i-a venit de la șeful serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner . Fondatorul mesageriei a declarat că a refuzat să ofere datele.
În plus, șeful Telegram a declarat că reprezentanții serviciilor secrete externe franceze, care s-au întâlnit cu el pe teme de combatere a terorismului și pornografiei infantile, erau de fapt interesați de adresele IP ale suspecților de terorism din Franța, precum și de date geopolitice privind România, Moldova și Ucraina .