The Financial Times apreciază că noul președinte se confruntă cu o „bombă cu ceas fiscală” sau, mai exact, cu „echivalentul politic al reparării mașinii în timp ce o conduci”. El trebuie să numească „urgent” un guvern capabil să reducă cheltuielile publice și să mențină accesul la fondurile UE.
Agenția americană Bloomberg News ajunge la aceeași concluzie în urma unui interviu cu ministrul finanțelor Barna Tanczos. România are nevoie de un guvern care să repare urgent deficitul fiscal, cel mai mare din UE, chiar dacă alegerea lui Dan a mai calmat pe moment piețele. Dar, avertizează ministrul, România „e practic sub monitorizarea zilnică” a investitorilor și agențiilor de rating și are nevoie de un „guvern responsabil, cu oameni responsabili, care să implementeze reformele necesare”.
Un alt tip de critică întâlnim în săptămânalul britanic The Spectator, deși obiectul principal îl reprezintă alegerile anulate, nu cele finalizate. Teza autorului e: „Dacă niște «valori democratice» sunt așezate mai presus de democrație, atunci s-a deschis calea descalificării candidaților cu opinii «greșite», în accepțiunea celor care controlează statul”.