Cea mai mare reţea de producţie ilegală de ţigări din toate timpurile a fost descoperită de agenţii Administraţiei Naţionale Fiscale şi Vamale (NAV) după o urmărire de câteva luni – a declarat Gábor Szűcs, director general adjunct al Direcţiei de Investigaţii Penale a NAV, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi la Budapesta.
Potrivit informării sale, au fost găsite produse din tutun ilegale în valoare de peste 24 de miliarde de forinţi (59,57 de milioane de euro) în cadrul unui raid coordonat, desfăşurat în 41 de locaţii, în cursul acestui raid autorităţile au confiscat 156 de tone de tutun, peste 1 milion de pachete de ţigări contrafăcute, linii de producţie de ţigări şi peste 2000 de paleţi de materii prime.
El a adăugat: în cadrul acţiunii au fost găsite produse din tutun ilegale în cantităţi de mai multe camioane, maşini şi materii prime necesare producţiei, în acelaşi timp fiind reţinuţi mai mulţi membri ai unei organizaţii criminale străine. Materiile prime şi produsele confiscate ar fi cauzat bugetului pierderi de accize şi TVA în valoare de 81 de miliarde de forinţi (201 milioane de euro). În cursul anului trecut au fost descoperite în total trei fabrici ilegale de ţigări.
Cazul actual este considerat o captură extrem de importantă în sectorul tutunului ilegal, infractorii au operat o reţea care se întindea pe întreg teritoriul Europei – a subliniat el.
Potrivit informaţiilor furnizate de Márk Tóth, şef de departament în cadrul Direcţiei de Investigaţii Penale din cadrul NAV, autorităţile au fost informate încă din 2024 despre planurile unui grup infracţional de a fabrica produse din tutun în mod ilegal, cu forţă de muncă din Ucraina. Firele au condus la un grup de infractori conspirativ, compus mai ales din cetăţeni româno-moldoveni. Ţigaretele false erau fabricate în uzine ilegale care funcţionau în localităţi din judeţele Győr-Moson-Sopron, Fejér şi Pest.
Şeful de departament a precizat: transportul a fost organizat cu aproximativ 50 de camioane cu numere de înmatriculare străine trucate, cu plăcuţe de înmatriculare rotative sau false, care erau schimbate de mai multe ori pe zi. Camioanele încărcate se deplasau în principal noaptea şi erau conduse de aşa-numite maşini de supraveghere, pentru a evita eventualele controale rutiere. În timpul raidului s-a găsit şi 1 kilogram de marijuana – a adăugat el.
Norbert Barna, director adjunct al Direcţiei Operaţionale a NAV, a declarat: în cadrul procedurii, au fost audiaţi ca suspecţi un cetăţean ungar şi cinci cetăţeni cu dublă cetăţenie româno-moldovenească, fiind suspectaţi de comiterea infracţiunii de fraudă bugetară în mod organizat. Cei şase au fost reţinuţi, iar instanţa a dispus arestarea preventivă a acestora, un cetăţean româno-moldovean este căutat în continuare. Materialele care nu au fost încă distribuite au fost puse sub pază permanentă – a precizat el.