După 11 ani de anchete, procese și presiuni, Dohotar Ioan, fostul șef al ISCTR Bistrița, a fost achitat definitiv de Tribunalul Alba, într-un dosar de corupție construit pe baza unor protocoale secrete declarate ulterior ilegale. Alături de el a fost achitat și Rareș Pop, fostul șef regional ISCTR Cluj, ambii fiind victime ale unui dosar inițiat de structurile locale ale SRI și DNA Cluj.
În prima fază, instanțele din Cluj i-au condamnat pe cei doi în baza unor interceptări realizate cu sprijinul SRI, într-o colaborare cu DNA care s-a dovedit ilegală și abuzivă. Întregul dosar a fost fundamentat pe protocoale secrete neconstituționale, iar completul de judecată nu era specializat în fapte de corupție, ceea ce a afectat grav actul de justiție.
După ani întregi de luptă în instanță, tergiversări și rejudecări, Tribunalul Alba a constatat intervenirea prescripției răspunderii penale, dar și lipsa fundamentelor solide ale acuzării. Astfel, procesul penal a fost încetat pentru toate infracțiunile imputate lui Dohotar Ioan, printre care: abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual, permiterea accesului neautorizat la informații și desfășurarea de activități comerciale incompatibile cu funcția publică.
Instanța a constatat și faptul că procesul verbal pretins a fi fost falsificat – folosit ca probă în dosar – a fost anulat, iar măsurile asigurătorii impuse asupra conturilor lui Dohotar au fost ridicate.
Gazeta de Cluj a urmărit îndeaproape cazul și a relatat în mod constant neregulile din acest dosar. Atât Rareș Pop, cât și Dohotar Ioan au devenit simboluri ale luptei împotriva abuzurilor din justiție, demonstrând că este posibil să învingi un sistem atunci când ai răbdare, curaj și încredere în adevăr.
Achitarea celor doi reprezintă o reparație morală majoră, dar și un semnal de alarmă cu privire la excesele comise în trecut de unele structuri judiciare din România.