Uniunea Europeană și Regatul Unit au încheiat un acord care vizează reducerea birocrației legate de produsele alimentare. Decizia este menită să faciliteze comerțul de ambele părți și a fost primită cu bucurie de cea mai mare parte dintre comercianți, cu excepția pescarilor din Marea Britanie, care și-au exprimat o serie de critici de nemulțumiri, transmite Reuters.
Anglia și UE au convenit luni să realizeze schimburi comerciale cu documentație redusă și controale vamale minime pentru produsele alimentare, menținând în același timp standardele din domeniu. Acordul face parte dintr-o regândire a relațiilor dintre cele două părți. Totuși, Regatul Unit a făcut concesii în privința drepturilor de pescuit: cele două părți au convenit ca vasele britanice și cele europene să aibă acces reciproc în apele fiecăreia pentru o perioadă de 12 ani.
Când Anglia a părăsit piața unică a UE în 2021, comunitatea a aplicat imediat propriile reguli care au dus la întârzieri în porturi și a forțat unii exportatori britanici să înceteze vânzările către uniune.
Federația Industriei Alimentare și a Băuturilor a declarat că exporturile britanice de produse alimentare și băuturi către Europa au scăzut cu o treime din 2019 până în prezent.
Marea Britanie a implementat într-un ritm mai lent regulile vamale adoptate după Brexit, începând din ianuarie anul trecut. Andreas Georghiou, care importă produse de la mici producători din Franța, Italia, Spania și Grecia pentru magazinul său din sud-vestul Londrei, a spus că anii de după ieșirea din UE au fost „lungi și dureroși” și că s-ar putea să plângă de ușurare.
„A fost, pur și simplu, un haos absolut”, a declarat el pentru Reuters. „Asta va ajuta cu adevărat afacerile mici”, a adăugat el, menționând că decizia va ajuta antreprenorii care se confruntă cu majorările de taxe impuse de guvernul laburist.
El a mai spus că unii producători de alimente din Europa, care renunțaseră să mai exporte în Marea Britanie, vor relua activitatea comercială.
Yvonne Yeoh, directoare de vânzări la Neal’s Yard Dairy, comerciant și distribuitor de brânzeturi britanice din Londra, care exportă în UE de 30 de ani, a declarat că speră la costuri mai mici și la un timp de livrare mai rapid.
Ea a spus pentru Reuters că, odată cu Brexit, costurile interne cu forța de muncă s-au dublat, cele externe cu transportul s-au triplat, iar timpul de la comandă până la livrare, a crescut, de asemenea, de trei ori.
Cei mai mari comercianți britanici au salutat acordul. Alex Freudmann, directorul diviziei de produse alimentare de la Marks & Spencer, a declarat că acordul va elimina „birocrația inutilă”.
Helen Dickinson, directoarea executivă a British Retail Consortium, care reprezintă marile lanțuri de supermarketuri precum Tesco și Sainsbury’s, a declarat că acordul va oferi mai multă siguranță în lanțurile de aprovizionare din domeniu.
În schimb, acordul privind pescuitul, care a eliminat unul dintre cele mai puternice avantaje ale Regatului Unit în eventuale negocieri viitoare, a fost criticat dur de industria pescuitului, care susține că a fost sacrificată pentru a obține condiții mai bune în alte domenii.
Elspeth Macdonald, directoarea Federației Pescarilor Scoțieni, a catalogat acordul drept „un coșmar” și „o trădare”.