Parlamentul European a adoptat marţi, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezililenţă, din care este finanţat şi PNRR-ul României, şi care cere prelungirea planului cu 18 luni, informează Agerpres.
Eurodeputaţii PNL, Siegfried Mureşan, şi PSD, Victor Negrescu, care au coordonat împreună raportul, au anunţat separat rezultatul votului pe o reţea de socializare.
Raportul „cere Comisiei Europene prelungirea planului cu 18 luni şi prioritizarea proiectelor mature din toate PNRR-urile naţionale, inclusiv din cel al României”, a explicat Mureşan, care a fost co-raportor din partea Comisiei pentru Afaceri Economice.
„Este o veste foarte bună pentru România: această măsură oferă şansa finalizării investiţiilor importante şi atragerii fondurilor disponibile prin PNRR”, a adăugat el.
Concret, a precizat Mureşan într-un comunicat anterior, raportul cere CE să vină cu o propunere de prelungire a proiectelor mature din PNRR, „acele proiecte deja începute, de care depind investiţii şi reforme importante pentru nivelul de trai al oamenilor şi modernizarea României şi care pot fi finalizate cu o prelungire adecvată, nu foarte mare”.
În paralel, a precizat sursa citată, raportul le cere statelor membre ca, „în procesul de implementare a PNRR-urilor, să prioritizeze proiectele mature şi să nu rişte pierderea banilor prin începerea de reforme şi investiţii fără şanse reale de a fi duse la bun sfârşit”.
Victor Negrescu a calificat şi el votul drept un „succes major”. „Totodată, am obţinut posibilitatea ca proiectele să continue cu alte finanţări europene”, a precizat el pe pagina sa de Facebook.
„Raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, pe care l-am coordonat în numele Comisiei pentru Bugete, a fost adoptat. Urmează votul final în plenul Parlamentului European de la Strasbourg”, a anunţat Negrescu.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș afirma, pe 7 mai, că România va încerca să renegocieze PNRR-ul cu Comisia Europeană pentru ca mai mulți bani din fondurile disponibile să poată fi folosiți.
„Este pentru România foarte important să închidă renegocierea, pentru că dacă continuăm cu Planul Național de Redresare și Reziliență nemodificat, avem un risc de penalizare, pe care l-am mai menționat în ceea ce privește implementarea investițiilor de 13,7 miliarde euro. În plus, depinde de renegociere depunerea cererii de plată numărul 4, care prin devansarea unor jaloane și ținte a ajuns la valoarea de 5,7 miliarde euro, ceea ce este foarte important, ca angajamentul nostru pentru luna iunie, cel mult început de iulie, să putem depune această cerere de plată, care are valoare consistentă de 5,7 miliarde euro, vital pentru ceea ce înseamnă stabilitatea financiară a României’, a afirmat Boloș.