Nicușor Dan a intrat în istorie duminică, devenind primul președinte al României care a câștigat alegerile având în palmares două medalii de aur „curat” la Olimpiada Internațională de Matematică. Totodată, este primul candidat independent care a reușit să obțină funcția supremă în stat, cu peste 54% din voturi, într-un context electoral tensionat, marcat de ascensiunea extremismului alimentat de curente ideologice internaționale precum MAGA și influența administrației Trump.
În 1987 și 1988, pe când era elev, Nicușor Dan a obținut punctajul maxim la cele două ediții consecutive ale olimpiadei internaționale de matematică, devansând sute de competitori. Performanțele sale au contribuit la plasarea României pe primul loc mondial în acei ani.
Originar din Făgăraș și absolvent al Liceului „Radu Negru”, Nicușor Dan și-a continuat studiile la Universitatea din București, unde a absolvit Facultatea de Matematică în 1992. A urmat apoi cursurile prestigioasei École Normale Supérieure din Paris și și-a finalizat doctoratul la Université Sorbonne Paris Nord în 1998. Între 1998 și 2016 a lucrat ca cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.
Implicarea sa în educație și politici publice a început încă din anii 2000, când a fondat Școala Normală Superioară din București și a fost membru al unei comisii prezidențiale dedicate educației. A devenit cunoscut publicului larg în 2008, când a creat Asociația Salvați Bucureștiul – un actor important în lupta pentru protejarea patrimoniului urban și reformarea legislației de urbanism.
Nicușor Dan a intrat oficial în politică în 2015, fondând Uniunea Salvați Bucureștiul, transformată ulterior în Uniunea Salvați România (USR). Deși a părăsit formațiunea în 2017, după neînțelegeri ideologice, și-a continuat parcursul ca independent. A fost deputat în perioada 2016–2020 și a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei în 2020, învingând-o pe Gabriela Firea. A fost reales în 2024, cu un scor solid de peste 46%.
În calitate de primar, s-a remarcat printr-o viziune tehnocrată, axată pe eficientizarea administrativă, reducerea datoriei publice și creșterea ratingului instituțional al Primăriei. De asemenea, a organizat un referendum pentru o mai bună administrare financiară a Bucureștiului, aprobat de cetățeni, dar ignorat de coaliția guvernamentală.
Pe 16 decembrie 2024, Dan a anunțat surprinzător că va candida la alegerile prezidențiale. Deși a pornit ca independent, a beneficiat ulterior de sprijinul moral al USR, care a preferat să-l susțină în detrimentul propriului candidat, temându-se de o finală între Victor Ponta și George Simion – ambii considerați ca având viziuni contrare direcției pro-europene.
Campania sa s-a axat pe mesajul „România onestă”, promovând transparența, statul de drept, apartenența fermă la UE și NATO. Deși ortodox practicant, a pledat pentru separarea religiei de politică și a abordat cu moderație teme sensibile, precum drepturile comunității LGBT sau parteneriatul civil.
A adus în discuție nevoia de reformă în domeniul serviciilor de informații, acuzând un „eșec sistemic” în contextul electoral din 2024. În politica externă, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și consolidarea relațiilor strategice cu SUA și aliații europeni.
Două subiecte sensibile au atras atenția în timpul campaniei sale. Primul a fost asocierea cu Daniel Ene, colonel SRI în rezervă, prezent în anturajul său în timpul unor acțiuni de campanie. Dan a afirmat că nu cunoștea legătura acestuia cu serviciile și că s-a retras după apariția informațiilor.
Al doilea a vizat relația cu consultantul politic Matei Păun, controversat pentru postările cu tentă pro-rusă. Nicușor Dan a declarat că legătura lor este informală și că nu există un contract de consultanță.
În timpul dezbaterilor, și-a exprimat sprijinul pentru dreptul femeilor de a decide în privința avortului. A făcut valuri și prin sugestia – ulterior retrasă – că l-ar putea coopta pe Klaus Iohannis ca și consilier prezidențial, pentru expertiza sa în relații internaționale.
Încă de la începutul candidaturii, a declarat că îl susține pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier și că dorește formarea unui guvern pro-european, alături de PNL, PSD, USR și UDMR. Duminică seara, a anunțat inițierea unor discuții informale în acest sens.
Cu o carieră academică solidă, un parcurs administrativ marcat de eficiență și o viziune pro-europeană, Nicușor Dan inaugurează un nou tip de leadership în România: unul bazat pe competență, independență și o abordare pragmatică a marilor provocări ale societății. Este primul președinte care a declarat că educația trebuie tratată ca o prioritate de securitate națională, semnalând o schimbare de paradigmă în politica românească.