ISTORIE MILITARĂ De la Ardeni la Balaton, ofensivele eșuate ale Germaniei și colapsul final | Stiri Informaţia Zilei SM

ISTORIE MILITARĂ De la Ardeni la Balaton, ofensivele eșuate ale Germaniei și colapsul final | Stiri Informaţia Zilei SM
📅 2025-05-20

Dar realitatea de pe front era implacabilă: resursele erau epuizate, armata era fragmentată, iar Aliații controlau deja cerul și marea. Ceea ce trebuia să fie salvarea finală s-a transformat în agonia militară a unui regim în colaps.

Ofensiva din Ardeni: un pariu pierdut din start

La 16 decembrie 1944, într-o dimineață rece și ceață deasă, Germania a declanșat Ofensiva din Ardeni – ultima acțiune majoră pe frontul de vest. Scopul era ambițios: străpungerea liniilor americane în Belgia, cucerirea portului Anvers și forțarea unei rupturi între britanici și americani.

Operațiunea „Wacht am Rhein” mobiliza peste 200.000 de soldați și 1.000 de tancuri.

Inițial, ofensiva a luat prin surprindere trupele americane, iar diviziile germane au avansat rapid, obținând cea mai adâncă pătrundere terestră a întregului război în vest. Dar lipsa combustibilului, terenul dificil și rezistența tot mai organizată a Aliaților au oprit înaintarea.

Pe 24 decembrie, ofensiva a stagnat. Până la sfârșitul lui ianuarie 1945, germanii fuseseră respinși pe pozițiile inițiale.

Eșecul a fost total: peste 100.000 de militari germani pierduți, rezerve irosite și, mai ales, o înfrângere psihologică. Luftwaffe, în încercarea disperată de a susține ofensiva, a lansat la 1 ianuarie 1945 o mare operațiune aeriană – care a dus doar la pierderea definitivă a supremației aeriene.

Războiul aerian

Încă din 1943, bombardamentele strategice ale Aliaților devastaseră orașele germane. Dar în 1944–1945, puterea aeriană anglo-americană a atins apogeul. Zeci de mii de bombardiere americane și britanice, escortate de avioane de vânătoare moderne, lansau raiduri zilnice și nocturne asupra infrastructurii și populației civile.

Obiectivul nu mai era doar distrugerea industriei, ci și subminarea moralului populației germane. Într-o singură noapte, orașe întregi erau reduse la cenușă. Dresden, Hamburg, Köln, Nürnberg – toate au fost supuse unor atacuri fără precedent.

Până în primăvara anului 1945, aproape o jumătate de milion de civili germani fuseseră uciși în bombardamente. Flota de aviație germană nu mai putea riposta. Radarul era perturbat, combustibilul insuficient, iar piloții experimentați fuseseră pierduți.

În ciuda costului uman imens, războiul aerian a paralizat capacitatea Germaniei de a mai susține o ofensivă terestră coerentă.

Armata Roșie avansează spre Berlin

În timp ce Hitler investea ultimele rezerve în vest, Frontul de Est se prăbușea. La 12 ianuarie 1945, Uniunea Sovietică a lansat ofensiva Vistula-Oder, una dintre cele mai mari din istorie. În doar două săptămâni, Armata Roșie a avansat peste 300 de kilometri, eliberând Polonia și ajungând la porțile Berlinului.

Lipsită de trupe proaspete, fără combustibil, fără tancuri moderne, Wehrmacht-ul nu a mai putut organiza o apărare solidă. Armata a 9-a germană a fost decimată. Regiunile Prusia de Est, Silezia și Pomerania au căzut rând pe rând.

În paralel, propaganda nazistă ordona execuții sumare ale soldaților care se retrăgeau, iar ordinele de tip „pământ pârjolit” distrugeau ce mai rămăsese din țară. Hitler a refuzat orice repliere strategică, considerând că un popor care nu luptă până la capăt nu merită să supraviețuiască.

În martie 1945, Germania a lansat ultima ofensivă militară de amploare: Operațiunea „Frühlingserwachen” („Trezirea Primăverii”) în vestul Ungariei. Scopul era recucerirea câmpurilor petroliere din jurul Lacului Balaton, esențiale pentru funcționarea armatei.

Sub comanda directă a lui Hitler, trupele germane au atacat cu ultimele unități de elită, inclusiv diviziile Waffen-SS. Însă ofensiva a fost slab pregătită, grăbită și lipsită de susținere aeriană. Terenul mlăștinos, vremea rea și contraofensiva sovietică au transformat atacul într-un dezastru.

În doar câteva zile, ofensiva a fost oprită. Forțele germane s-au retras cu pierderi grele, iar Budapesta, încercuită timp de șapte săptămâni, a fost cucerită de sovietici pe 13 februarie 1945.

Căderea capitalei ungare a marcat sfârșitul oricărei speranțe germane de a mai susține frontul din sud-estul Europei. Între Ardeni și Balaton, între ofensiva din decembrie și colapsul din aprilie, Germania nazistă și-a consumat ultimele resurse într-o serie de operațiuni militare fără viitor. În loc să prelungească războiul în mod eficient, aceste ofensive au accelerat sfârșitul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri informatia zilei

Ziar 20.05.2025

... This content is for members only. Visit the site and log in/register to read. The post Ziar 20.05.2025 first appeared on Informaţia Zilei.

ISTORIE CONTEMPORANĂ Ultimele zile ale Reichului: sinuciderea lui Hitler și capitularea Germaniei

În primăvara anului 1945, cel de-al Treilea Reich – odinioară simbol al unei puteri militare nemiloase – ajunsese în pragul colapsului total. Pe frontul de vest, trupele americane și britanice străpunseseră apărarea germană, traversaseră Rinul și cuceriseră orașe simbol precum Köln, Frankfurt și ...

ISTORIE MILITARĂ De la Ardeni la Balaton, ofensivele eșuate ale Germaniei și colapsul final

Iarna 1944–1945 a fost ultimul pariu al Germaniei naziste. Sub conducerea unui Hitler tot mai izolat și fanatic, Wehrmacht-ul a lansat ultimele ofensive majore în Vest și în Est. Strategii de la Berlin sperau într-o răsturnare spectaculoasă de situație, o minune care să forțeze Aliații la negocie...

OLIMPICI SĂTMĂRENI Șerban Petruș, eminescianul inspirat de Nicușor Dan, strălucește la Olimpiada de Matematică

Șerban Petruș a obținut Premiul III și Medalia de Aur la Concursul Național Integrat de Matematică și Informatică „Sever Aurel Groze” 2025, demonstrând pasiune, rigoare și spirit analitic. The post OLIMPICI SĂTMĂRENI Șerban Petruș, eminescianul inspirat de Nicușor Dan, strălucește la Olimpiada de...

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI Cine este Nicușor Dan, președintele ales al României în 2025

Nicușor Dan a intrat în istorie duminică, devenind primul președinte al României care a câștigat alegerile având în palmares două medalii de aur „curat” la Olimpiada Internațională de Matematică. The post PREȘEDINTELE ROMÂNIEI Cine este Nicușor Dan, președintele ales al României în 2025 first app...

ISTORIE LOCALĂ Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial găsește Satu Mare cu numai 18 magazine alimentare și 4 restaurante

În  orașul Satu Mare  se face comerț din anul 1230. Andrei al II-lea  a acordat orașului medieval Satu Mare libertatea comerțului  "slobod de orice vamă pe Someș". The post ISTORIE LOCALĂ Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial găsește Satu Mare cu numai 18 magazine alimentare și 4 restaurant...

ANALIZĂ POLITICĂ Epoca Georgescu – Simion. Cât de dramatică este situația României?

Cifrele vorbesc: un candidat prezidențial ultranaționalist este votat de 40% din alegătorii români, a doua zi euro atinge un maxim istoric de peste cinci lei, panica se instalează în țară. Miliarde de euro sunt retrași din băncile românești într-o singură zi.  Banca Națională intervine pentru a o...

POLITICĂ INTERNAȚIONALĂ Liderii lumii salută alegerea Papei Leon al XIV-lea

Lumea întreagă a fost martora unui moment istoric joi, când cardinalul american Robert Francis Prevost, originar din Chicago, a fost ales Suveran Pontif al Bisericii Catolice. Noul Papă și-a luat numele de Leon al XIV-lea, devenind astfel primul Papă american din istorie. The post POLITICĂ INTERN...

ZVONURI LOCALE Zvonul că George Simion este la Satu Mare cu Sile Pușcaș Junior nu se confirmă, deocamdată

Știrea publicată pe mai multe site-uri că George Simion a plecat luni dimneața cu noaptea în cap cu Vasile (Sile) Pușcaș, un dezvoltator imobiliar în Cluj-Napoca, patron al unor societăți de salubritate din zona Ardealului (Satu Mare și Baia Mare), spre Cluj, apoi spre Satu Mare, nu se confirmă î...

VIOLENȚĂ Panică la spital: Un bărbat a tras cu arma după o dispută legată de o pacientă

Ancheta este în desfășurare, iar polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc incidentul. The post VIOLENȚĂ Panică la spital: Un bărbat a tras cu arma după o dispută legată de o pacientă first appeared on Informaţia Zilei.

Good News

Only good and positive news.