9 cărți în întâmpinarea verii

9 cărți în întâmpinarea verii
📅 2025-05-22

​​​​​​​Astăzi, pe raftul cu delicii literare am așezat romane de Nobel, eseuri îndrăznețe, biografii tulburătoare, istorii bizare, chiar și-un thriller trepidant. Poftiți la izvorul cunoașterii! 

1. Despre libertate

Autor: Timothy Snyder

Editura: Trei, 2025

Traducere: Gabriel Tudor

Despre libertate ne poartă într-o călătorie intelectuală fascinantă. Bazându-se pe lucrări ale unor filosofi și disidenți politici, pe conversații cu gânditori contemporani și propriile experiențe formative din perioada excepționalismului american, Snyder identifică acele practici și atitudini care ne vor permite să proiectăm o guvernare în care noi și generațiile viitoare vom putea prospera. Ajungem să apreciem importanța tradițiilor (promovate de dreapta), dar și rolul instituțiilor (apanajul stângii). Cu accente personale, dar și ambițioasă, această carte contribuie la realizarea unui nou consens, ce își are rădăcinile într-o politică a belșugului, generozității și grației.

Timothy Snyder este un istoric american de marcă, cu o voce distinctă în viața publică. Profesor de istorie la Universitatea Yale, unde deține catedra Bird White Housum, și membru permanent al Institutului de Științe Umane de la Viena, el este autorul mai multor lucrări importante, încununate cu premii prestigioase, dedicate istoriei Europei de Est, naţionalismului, totalitarismului și Holocaustului. Printre acestea se numără și bestsellerul internațional Despre tiranie și Drumul spre nelibertate: Rusia, Europa, America, apărute și în limba română la Editura Trei.

2. Trezorierul-șef

Autor: Yannick Haenel 

Editura: Trei, 2025

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Traducere: Ovidiu Komlod

La începutul anilor ‘90, un tânăr genial care poartă numele unui celebru gânditor, Georges Bataille, renunță la pasiunea pentru filosofie și se înscrie la o școală de afaceri. Astfel obține primul lui loc de muncă în Béthune, la o sucursală a Băncii Franței. În acest oraș cufundat în plictiseală și în criza produsă de închiderea minelor, viața Trezorierului-șef, căci așa va fi cunoscut de clienți, capătă o turnură pasionantă: protejat de directorul băncii, Charles Dereine, el îi apără la rândul său pe clienții îndatorați ai băncilor, descoperă vertijul vieții sexuale alături de Annabelle, o librăreasă pasionată de Rimbaud, se înscrie într-o asociație caritabilă și întâlnește iubirea vieții, o tânără cu nume de floare, pe Lilya Mizaki. Un roman despre criza vremurilor pe care le trăim, Trezorierul-șef povestește cum poți fi anarhist lucrând într-o bancă, cum e cu putință ca, prin grija față de aproape și erotism, să reziști din interior lumii calculelor.

Scriitorul francez Yannick Haenel s-a născut în Rennes, în 1967, unde și-a petrecut adolescența, și-a făcut studiile și unde mai târziu și-a luat agregatul în literatură modernă. A intrat în învățământ și s-a dedicat curând literaturii. Le Cercle, unul din primele sale romane, a atras atenția publicului și i-a adus Prix Décembre (2007) și Prix Roger Nimier (2009). A semnat volumele de interviuri Ligne de risque (cu François Meyronnis) și Poker, alături de Philippe Sollers, pe care îl admiră și care i-a devenit editor. Pentru romanul Jan Karski i-a fost decernat Prix Interallié și Prix du roman Fnac, iar cu Tiens ferme ta couronne (Apără-ți coroana, 2017) s-a numărat printre finaliștii la Prix Goncourt și a câștigat Prix Médicis. Volumul de povestiri La Solitude Caravage i-a adus Prix Méditerranée 2019. A colaborat la Charlie Hebdo încă de la atentatele din 2015.

3. Illuminati

Autor: Pierre-Yves Beaurepaire

Editura: Humanitas, 2025

Traducere: Alunița Voiculescu 

Există oare o societate secretă care influențează mersul omenirii? Templieri, masoni, Illuminati – mass-media, rețelele sociale, opinia publică în general țes și împletesc spaimele vechi în forme noi, încercând să facă față unei lumi din ce în ce mai complicate. 

Într-o epocă a conspirațiilor și miturilor, această carte ne dezvăluie povestea uneia dintre cele mai misterioase și controversate societăți secrete. Fondat în secolul al XVIII-lea, ordinul Illuminaten este reprimat de autoritățile epocii. Dar aura sa ocultă nu numai că supraviețuiește; ea se extinde și se insinuează în mintea oamenilor de-a lungul veacurilor, devenind un etalon explicativ al marilor evenimente istorice. Illuminaten devin Illuminati; ideea de societate secretă continuă să fie folosită ca un simbol al puterii ascunse și al controlului global. 

Riguros și captivant, istoricul francez face lumină asupra miturilor care i-au transformat pe Illuminati într-un subiect al teoriilor conspirației din zilele noastre, dezvăluind realitatea din spatele legendei.

Premiul Senatului francez pentru carte de istorie 2023.

4. Câinele din Baskerville

Autor: Sir Arthur Conan Doyle

Editura: Nemira, 2025

Traducere: Roxana Brînceanu

Când trupul neînsuflețit al lui Sir Charles Baskerville e găsit zăcând pe moșia sa, alături de urmele unui animal misterios, moartea nobilului e pusă imediat pe seama unui presupus blestem aruncat asupra familiei. Intrigat de caz, Sherlock Holmes respinge totuși explicația supranaturală a morții baronului și îl trimite pe Watson să-l protejeze pe moștenitorul familiei Baskerville. Dar groaza ce plutește în jurul straniei morți îl face pe detectiv să creadă că este posibil să aibă de-a face, pentru prima oară, cu un adversar pe măsura geniului său.

Seria Sherlock Holmes, pe care Nemira Fiction o aduce într-o ediție de colecție fresh, deschide porțile către un univers fascinant, plin de mister și intrigi complicate. O serie-reper care a trecut cu brio proba timpului.

5. Strada Mare

Autor: Sinclair Lewis

Editura: Corint, 2025

Traducere: Anca Peiu

Provocările lui Carol încep odată cu căsătoria și mutarea în orășelul de provincie Gropher Prairie. Aici, ea este șocată de aspectul inestetic al orașului, de conservatorismul locuitorilor și de diferențele sociale: pătura bogaților (bancherul, mici afaceriști-proprietari de magazine) și a intelectualilor (profesoara, bibliotecara, doctorii), pe de o parte, și fermierii, servitoarele, angajații, pe de altă parte. Dorința ei de a modifica arhitectura orașului și de a îmbunătăți viața oamenilor se lovesc de un zid al indiferenței și al prejudecăților.

Romanul Strada Mare a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

6. Gardiana de la Auschwitz

Autoare: Susan J. Eischeid

Editura: Corint, 2025

Traducere: Anca Irina Ionescu

Captivanta biografie a uneia dintre cele mai cunoscute și mai controversate adepte ale regimului nazist, Maria Mandl, cea care, din tânăra inofensivă, a devenit șefa lagărului de femei, o ucigașă cu inima împietrită. Până în momentul execuției sale, la vârsta de 36 de ani, Maria Mandl ajunsese pe o poziție de înaltă autoritate în cadrul celui de-Al Treilea Reich. Din funcția de supraveghetoare-șefă a lagărului de femei de la Auschwitz-Birkenau, s-a făcut în mod direct vinovată de torturarea și de uciderea a mii de oameni.

Născută în 1912 în pitorescul sat austriac Münzkirchen, Maria s-a bucurat de o copilărie fericită alături de părinți iubitori, care, ulterior, au privit îndurerați cum fiica lor a crescut în condițiile impuse de sistemul nazist. Viața ei oglindește perioada în care a trăit: turbulentă, plină de violență și de paradoxuri. La Auschwitz-Birkenau, a organizat o orchestră de femei și a „adoptat” câțiva copii din rândul celor transportați în lagăr, însă doar pentru a-i conduce spre camerele de gazare atunci când interesul față de ei îi dispărea. 

7. Roșu, roșu, catifea

Autoare: Veronica D. Niculescu

Editura: Polirom, 2025

Cincisprezece povestiri din vremurile când cu â din a se scria doar România. Republica Socialistă România. Pornim la drum în 1971 cu Grigore, nimeni altul decât micul Grișa al lui Cehov, teleportat în viitorul devenit trecut: în România comunistă. Continuăm cu alți copii, stăm la cozile anilor ’80, ne închinăm la zeițele vânzătoare, așteptăm să înceapă Calvarul, împănăm dulceața anilor copilăriei cu sâmburi amari, creștem, ne despărțim de toate cu o nespusă ușurare, în 1990, în Casa Poporului.

Amintiri din Epoca de Aur? Și da, și nu. Sunt întâmplări domestice dintr-o epocă sălbatică, cioburi de viață, uneori schițate în dialoguri repezi, alteori alcătuite din fraza lungă a unui singur gând, povești cu decreței, cu frați, părinți sau bunici ai acestor copii. Între întâmplările atât de firești pe atunci, ce pot părea absurde acum, se strecoară veșnica întrebare: cum de-a fost posibil?

8. Căderea cortinei

Autor: Mihai Zamfir

Editura: Polirom, 2025

Prăbușirea comunismului nu a însemnat doar eliberare, ci și decăderea din drepturi a unor privilegiați. Portughezul Fernando și francezul Jean-Paul își trăiesc visul socialist în România anilor ’70-’80. Având ca fundal un București aflat în pragul schimbărilor politice majore de la finalul anilor ’80, Fernando încearcă să își găsească echilibrul între loialitatea față de trecutul său politic și realitățile dure ale prezentului. Pe măsură ce regimul comunist se năruie, dilema reîntoarcerii în Portugalia, acolo unde îl așteaptă soția și fiica lui, devine tot mai apăsătoare, timp în care Jean-Paul, profund dedicat cauzei, are o ieșire din scenă a cărei semnificație doar el pare să o intuiască.

9. Cât ai clipi

Autoare: Liane Moriarty

Editura: Trei, 2025

Traducere: Anca Barbulescu

O cursă aeriană fără probleme. Zbor lin, aterizare în siguranță. Însă celor care au urcat la bord li se va întâmpla ceva extraordinar: află cum și când vor muri. Pentru mulți, ziua morții e departe. Dar pentru șase dintre ei lucrurile stau cu totul altfel. Deși printre pasageri se găsesc oameni mai interesanți, niciunul nu va deveni la fel de faimos ca „Doamna Morții“. Mai târziu, nimeni nu își va aminti că a observat-o suind în avion. Nu ieșea în evidență prin nimic, dar, în cursul călătoriei, a făcut ceva remarcabil. După câteva luni, un pasager moare exact așa cum a prezis ea. Apoi încă doi. Curând nu i se mai pare nimănui că totul e numai o poveste amuzantă. Dacă ți s-ar spune cât timp mai ai de trăit, ai acționa diferit? Ai încerca să-ți păcălești destinul? Un roman construit genial, despre liberul arbitru și destin, durere și iubire, precum și despre lupta nesfârșită de a-ți păstra certitudinile și controlul într-o lume nesigură. Ca o Jane Austen a vremurilor noastre, Moriarty ironizează moravurile sociale, țese o rețea de mistere și pune întrebări dintre cele mai profunde.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Cine sunt cei doi viceprimari care se luptă pentru locul lăsat liber de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Bijuterii și ceasuri de 30.000 de euro, multe firme și patru apartamente
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Pisicile portocalii sunt unice: O mutație genetică le face irezistibile

Pisicile portocalii au fost întotdeauna considerate speciale, dar acum știința confirmă acest lucru.

Nicușor Dan, interviu pentru FT: România va susține obiectivul de creștere a cheltuielilor NATO

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat în timpul unui interviu pentru FT că România va susține obiectivul de creștere a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO chiar și când va începe demersurile pentru a-și reduce deficitul bugetar ajuns la un nivel record.

Te dor picioarele, ai bătături sau calusuri? E timpul să descoperi ce face un podolog

Podologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor piciorului, un domeniu esențial pentru sănătatea generală, dar adesea trecut cu vederea.

De la Nicole Kidman la Katy Perry: Divele admirate pentru părul lor...care poartă peruci

La Festivalul de Film de la Cannes 2025, Nicole Kidman a atras atenția nu doar prin eleganța sa, ci și printr-un incident legat de peruca purtată.

Percheziții în Ialomița: 21 de persoane vizate pentru deținere ilegală de arme și muniții

Polițiștii din Ialomița, sprijiniți de jandarmi, desfășoară joi dimineață 34 de percheziții domiciliare în localitățile Urziceni, Bărbulești și Armășești, într-un dosar care vizează nerespectarea regimului armelor și munițiilor. comunică IPJ Ialomița.

5 momente când un breloc personalizat Laremagift poate fi soluția salvatoare

Într-o lume în care fiecare detaliu contează și fiecare clipă merită să fie marcată cu stil, un breloac personalizat nu mai este un simplu accesoriu uitat în buzunarul hainei. Acesta poate transforma un moment obișnuit într-un gest de neuitat, cu suflet și mesaj.

3 zodii care nu iartă niciodată: Odată ce le-ai trădat, nu mai există cale de întoarcere

În timp ce unele zodii sunt recunoscute pentru natura lor iertătoare, altele nu uită — și cu siguranță nu iartă prea ușor.

Cutremur puternic în apropiere de Creta

Un cutremur puternic s-a produs joi dimineață în apropierea insulei Creta din Grecia. Autoritățile elene sunt în alertă. Seismul, produs la aproximativ 80 de kilometri în largul orașului Heraklion, a fost simțit în Turcia și Israel.

Noi atacuri din Parlament la adresa CCR. Curtea Constituțională, eliminată din procesul electoral al alegerilor prezidențiale

Parlamentarii lui Șoșoacă încearcă, din nou, să se răzbune pentru eliminarea din bătălia pentru Cotroceni a șefei lor

Cererea de anulare a alegerilor formulată de George Simion va fi analizată joi de CCR

Cererea de anulare a alegerilor formulată de fostul candidat la scrutinul prezidențial George Simion va fi analizată joi de CCR. Anunțul a fost făcut de reprezentanții CCR.

Good News

Only good and positive news.