Secretul cimentului roman. De ce rezistă și după 2.000 de ani

Secretul cimentului roman. De ce rezistă și după 2.000 de ani
📅 2025-05-21

Cimentul roman impresionează prin rezistența sa de-a lungul timpului. Unele structuri construite în perioada Imperiului Roman există și astăzi, după 2.000 de ani.

Printre construcțiile ridicate în acea perioadă, sunt și apeductele romane din Segovia, Spania, precum și băile romane din Marea Britanie. În mare parte, longevitatea acestor structuri a fost atribuită rezistenței cimentului roman.

Cum a evoluat compoziția cimentului de-a lungul timpului

Cimentul de astăzi este alcătuit dintr-o pudră fină care se transformă într-o pastă prin amestecul cu apa.

Cel mai folosit ciment se numește Portland. În funcție de mediu, structurile realizate cu acest ciment au o durată estimată la 75 - 100 de ani, potrivit expertului Somayeh Nassiri, de la Universitatea din California.

Cimentul s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului. Primele dovezi provin din anul 6.500 î.e.n. , când sirienii au dezvoltat accidental un compus cunoscut drept var, prin folosirea focului care a încins rocile din apropierea=.

În America Latină, în jurul anului 1.100 î.e.n., au fost dezvoltați precursorii cimentului, precum varul nestins.

Dar acestea nu se compară cu rezistența cimentului roman.

Secretul cimentului roman 

Specialiștii caută de mulți ani să afle ce îi conferă rezistență acestui ciment.

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Un ingredient important în cimentul roman este calcarul, creat în mare parte din carbonat de calciu. Acest compus se găsește în natură, inclusiv în coaja de ou și scoici.

Calcarul este amestecat cu alte tipuri de substanțe, precum argila, apoi este încălzit până la 1.482 de grade Celsius pentru a crea un material numit clincher. Prin măcinarea clincherului și adăugarea unor aditivi se obține o pudră fină care devine ciment.

„Cimentul a construit imperiul,” spune Kevin Dicus, expert la Universitatea din Oregon. El spune că romanii au început să folosească acest ciment din secolul 3 î.e.n.

Însă secretul cimentului roman nu este dat doar de ingredientele sale, ci și de metodele folosite la prepararea sa. O schimbare semnificativă a fost adăugarea cenușei în compoziție.

Este vorba despre cenușa descoperită în foste situri vulcanice din apropierea orașului Pozzuoli. Această cenușă a fost transportată peste tot în imperiu și folosite pentru a crea cimentul rezistent.

Compușii din cenușă au interacționat cu varul într-o reacție care a dus la un ciment mai rezistent.

Un alt ingredient este introducerea și unei mici cantități de var nestins în amestec, fapt ce a permis cimentului roman să se refacă singur. Cimentul se usucă de-a lungul anilor, dar apa se poate infiltra în crăpături. Atunci când ajunge la acest var nestins, apa interacționează cu el pentru a umple crăpăturile. În acest mod, cimentul roman se poate repara, potrivit a1.ro.


 

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Familia POT se destramă. Victor Ponta și Gigi Becali, la pândă pentru a atrage nemulțumiții din alte partide
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Zodiac 22 mai 2025: 4 Zodii sunt binecuvântate de conjuncția Lunii cu Saturn

Pe 22 mai 2025, tranzitul astrologic Luna în conjuncție cu Saturn aduce un val de claritate emoțională și maturitate interioară pentru patru semne zodiacale: Fecioară, Balanță, Scorpion și Capricorn.

Canalul Dunăre - Marea Neagră așteaptă consolidarea malurilor, dar licitația a fost anulată la 7 luni după depunerea ofertelor

Reabilitarea canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră și Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari mai are de așteptat după ce licitația de 1,2 miliarde de lei, fără TVA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost anulată.

Vladimir Putin nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina, consideră ministrul german al apărării

Președintele rus, Vladimir Putin, nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina și doar încearcă să câștige timp în negocierile cu Statele Unite, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, transmite Reuters.

Superliga. Rapid, sancționat de FRF: Fără galerie la meciul cu Universitatea Cluj

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a decis, miercuri, închiderea sectorului destinat suporterilor echipei Rapid București pentru partida din deplasare cu Universitatea Cluj, contând pentru ultima etapă a play-off-ului Superligii.

Oana Paraschiv și Mihai Găinușă la „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”:  „Atâta muncă la câmp am mai făcut doar la munci patriotice”. Din 2 iunie, de luni până miercuri, de la 20.30, la Antena 1

O altă echipă aflată pentru prima dată în vizorul lui Nea Mărin în noul sezon ce debutează luni, 2 iunie, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY a fost cea formată din Oana Paraschiv și Mihai Găinușă.

Rezultate inversate la alegeri! George Simion, favorizat într-o secție de votare din Alba Iulia

O inversare a rezultatelor electorale a fost semnalată la Secția de votare nr. 42 din Alba Iulia după turul doi al alegerilor prezidențiale.

Nicușor Dan: "Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu Președintele Trump"

Noul președinte ales al României, Nicușor Dan, își exprimă entuziasmul pentru viitoarea colaborare cu liderul de la Casa Albă, într-un mesaj publicat pe X.

Sezonul Gemenilor 2025: Ce mesaje aduce pentru Vărsători, Fecioare, Săgetători și Gemeni

Pe măsură ce Soarele tranzitează zodia Gemeni, energiile aeriene ale acestei perioade influențează profund patru semne zodiacale-cheie. Fie că ești Vărsător, Fecioară, Săgetător sau Gemeni, sezonul acesta promite revelații, transformări personale și oportunități de afirmare. Află ce îți rezervă a...

Primarul din Sinaia, dus cu ambulanța la spital. Vlad Oprea acuză probleme cardiace

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanţă, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Probleme la Bloomberg! O pană tehnică a perturbat piețele financiare globale

Serviciul de date financiare Bloomberg, folosit de traderi din întreaga lume, a suferit miercuri o întrerupere care a afectat mai multe funcții ale terminalului, provocând perturbări pe piețele de obligațiuni din Europa.

Good News

Only good and positive news.