Sancțiune pentru moartea unui adolescent care putea fi salvat: 10% din salariu

Sancțiune pentru moartea unui adolescent care putea fi salvat: 10% din salariu
📅 2025-05-20

Anul trecut, un adolescent a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, pentru că medicii au refuzat să-l opereze de apendicită. Nu este singura tragedie de acest fel, din spitalele românești, iar medicii nici măcar nu sunt sancționați, în multe cazuri.

În acest caz, s-au aplicat sancțiuni hilare: 10% din salariile celor care au refuzat să-l salveze pe tânărul Andrei Drăgan, pentru trei luni. Motivația medicilor a fost că nu au competențe pediatrice, iar tânărul avea doar 16 ani, deci nu era adult. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut modificarea legislației, pentru a se putea evita astfel de situații, pentru că s-a ajuns aici în urma unor acte normative care nu au ținut cont nici de realitatea din spitalele României, nici de nevoia de a pune pe primul loc viața oamenilor.

FACIAS a publicat, ieri, concluzii din raportul de cercetare disciplinară al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, care confirmă un lanț de abuzuri, omisiuni, întârzieri și nepăsare care au contribuit la decesul tragic al adolescentului de 16 ani, Drăgan Marius Andrei. 

„Potrivit documentelor oficiale, o intervenție chirurgicală de urgență, urmată de un transfer prompt, ar fi putut salva viața lui Andrei”, transmite FACIAS. Fundația denunță, de asemenea, tergiversarea anchetei penale, evidențiată inclusiv prin ridicarea cu o întârziere de peste două săptămâni a rezultatelor examenului toxicologic, deși acesta fusese finalizat. 

Din raportul oficial reiese că medicul chirurg Valentin Neagu a consultat pacientul în jurul orei 20.15 și a decis să nu intervină chirurgical, optând pentru transferul la Craiova. În nota explicativă, acesta a declarat: „Având în vedere că nu dețin competența de chirurgie pediatrică necesară pentru a opera un copil de 16 ani […] am apreciat că acest caz îmi depășește competența personală și a spitalului și, spre binele pacientului, acesta necesită transfer la Secția Chirurgie Infantilă Craiova”. 

Nici măcar nu a încercat să găsească soluții

Comisia de disciplină a constatat că medicul chirurg nu a informat la timp linia ierarhică superioară. „Medicul chirurg Neagu Valentin Constantin avea obligația de a-l anunța pe medicul coordonator al liniei de gardă, respectiv pe d-nul dr. Soare Claudiu Gabriel, care a fost anunțat târziu, în jurul orei 22.20, când pacientul era deja intubat cu GCS 3”, se arată în raport. 

Comisia subliniază că „în caz de pericol iminent, medicii au obligația de a acționa (principiul «life over limb»), fiind protejați de legislație dacă salvează viața pacientului în situații de forță majoră/urgență vitală, chiar și atunci când competența lor ar putea fi depășită”. 

Citește pe Antena3.ro
Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”

Abuzurile au continuat. Potrivit declarației dr. Puiu Crăciun Liliana Voichița, medicul de gardă UPU, „am solicitat dispeceratului SAJ Gorj salvare cu medic, dar a refuzat să cheme medic de la domiciliu”. 

Ulterior, a precizat că „nu mi s-a solicitat să merg cu ambulanța să însoțesc pacientul”. În lipsa unui echipaj complet, transferul a fost amânat. Asistentul medical Ionela Loredana Hîrleceanu a relatat că „se trimite cerere pentru Craiova, timp în care așteptăm, însă […] starea pacientului se complică”. 

Întârzierea ambulanței omoară oameni

Raportul mai arată ceva înspăimântător: ineficiența ambulanțelor. În acest caz, aflăm că ambulanța cu medic din Craiova a sosit după aproximativ 3 ore, deși raportul precizează că „timpul total necesar ca pacientul critic din Târgu Jiu să ajungă la Craiova este de aproximativ 1 oră și 40 de minute - 1 oră și 45 de minute, în funcție de condițiile de trafic”. 

De asemenea, Spitalul Județean Târgu Jiu „nu are o procedură operațională privind depășirea competențelor în situații de urgență”, o realitate confirmată chiar de dr. Soare Gabriel Claudiu, membru al Consiliului Medical. Pe lângă neintervenția chirurgicală, raportul evidențiază și refuzul medicului cardiolog de gardă, dr. Morenci Marian, de a consulta pacientul, motivând lipsa competenței în cazul minorilor. 

Conform declarației dr. Huzu Maddy Andreea, medic șef UPU, „după consultul, doar de neurologie, medicul cardiolog de gardă refuzând consultul minorului, starea pacientului s-a degradat, fiind necesară protezarea respiratorie, la întoarcerea în UPU”. 

O tăiere de salariu, pentru 3 luni

Cu toate aceste nereguli documentate, conducerea spitalului a dispus sancțiuni minore, respectiv reduceri salariale de doar 10% pentru trei luni. FACIAS atrage atenția și asupra întârzierilor nejustificate în ancheta penală, care stagnează în lipsa raportului oficial al Colegiului Medicilor Gorj. 

„Inițial, raportul nu a putut fi finalizat de absența rezultatului histopatologic, iar ulterior de întârzierea buletinului toxicologic ce trebuia emis de INML. În urma unei solicitări adresate de FACIAS, Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» a confirmat că a primit cererea de la SML Gorj abia pe 26 februarie 2025, a finalizat analiza pe 23 aprilie, dar aceasta a fost ridicată fizic de-abia pe 9 mai, după mai bine de două săptămâni”, explică reprezentanții FACIAS, precizând că pentru o simplă transmitere a unei analize deja încheiate, acest interval este inacceptabil. 

FACIAS consideră că toate aceste încălcări grave ale legii, protocoalelor medicale și obligațiilor profesionale nu pot rămâne nesancționate și cere dreptate pentru Andrei. Fundația solicită urgentarea soluționării anchetei penale, clarificarea răspunderilor și aplicarea sancțiunilor legale față de toți cei implicați, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Zi magică pentru 4 zodii creatoare pe 21 mai 2025

O zi magică în care visul întâlnește realitatea

Administrația Portului Constanța construiește o parcare cu 4,4 milioane de euro

Cum se strânge cureaua la companiile statului. Investiție-mamut, la Poarta P9

Nicușor Dan, despre cum familia sa se adaptează rolului său de șef de stat

Președintele ales Nicușor Dan a vorbit despre impactul pe care alegerea sa în funcția de șef de stat îl are asupra vieții de familie.

Peste 20 de alerte de urs emise de la începutul lunii mai, în Prahova. ISU transmite sfaturi pentru cetățeni

Peste 20 de alerte de urs au fost emise în județul Prahova de la începutul lunii mai și până în prezent, autoritățile având o serie de sfaturi pentru populație, între care acela de a nu dezactiva alertele de pe telefon.

Aeroportul unde poți ateriza în 3 țări simultan. Unde se află și cum este administrat

Singurul aeroport din lume unde călătorii pot ateriza în trei țări se află în Europa.

A murit Norm din Cheers. Milioane de fani îl plâng pe George Wendt

Actorul american George Wendt, cunoscut pentru rolul său emblematic ca Norm Peterson în sitcomul de succes Cheers, a murit la vârsta de 76 de ani, potrivit unei declarații oficiale oferite de publicistul său.

Doi români, în fața tribunalului pentru furtul a 53 de batoane de ciocolată Dubai

Doi cetățeni români au fost trimiși în fața tribunalului corecțional din Mechelen, Belgia, fiind acuzați că au furat ciocolată în valoare de aproximativ 900 de euro din magazinul AD Delhaize din Willebroek.

De ce să alegi mostre de parfumuri de cameră înainte de a face o achiziție? 

Parfumul de cameră face diferența dintre o locuință obișnuită și una primitoare, adaptată gusturilor tale.

Nicușor Dan: Trebuie să recâștigăm încrederea românilor. Mulți oameni sunt dezamăgiți

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a vorbit într-o emisiune CNN International despre sentimentele românilor față de clasa politică și despre nevoia de reconstrucție a încrederii între stat și cetățean.

Daniel Băluță, despre alegerile din partid: PSD ar fi trebuit să dea un mesaj mai clar

Social democratul Daniel Băluță a comentat deciziile luate marți de liderii PSD după demisia lui Marcel Ciolacu. „PSD ar fi trebuit să dea un mesaj mai clar și mai apropiat de ceea ce românii au transmis duminică”, a spus Băluță care a fost învins de Grindeanu în cursa pentru președinte interimar.

Good News

Only good and positive news.