Gândirea pozitivă (ne) poate face rău?

Gândirea pozitivă (ne) poate face rău?
📅 2025-05-22

Atitudinea pozitivă nu este întotdeauna ceea ce pare a fi. Deși o atitudine optimistă are, fără îndoială, beneficiile ei, rămân în general nedemonstrate avantajele acestei gândiri „în roz” pentru sănătate sau pentru starea materială. 

Cercetările științifice demonstrează că optimismul poate fi dăunător în anumite circumstanțe. Pentru lămuriri, facem loc expunerii psihoterapeuților Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld, autorii studiului „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Lifestyle, 2024): „În ciuda accentului popular pus pe gândirea pozitivă, psihologia teoretică s-a centrat decenii la rând pe negativ. Chiar și astăzi o lectură atentă a manualelor de psihologie obișnuite dezvăluie predominanța abordărilor care se ocupă de partea întunecată a vieții - boala mentală, crima, adicția, prejudecata și altele asemenea -, ca reflectare, probabil, a dorinței psihologiei de a remedia aceste probleme personale și sociale.”

Optimism versus realitate

Pe fir: „De aceea, în ultima parte a anilor 1990, un colectiv de psihologi renumiți, conduși de psihologul Martin E. Seligman, de la Universitatea Pennsylvania, a definit un domeniu numit psihologie pozitivă. Această disciplină în ascensiune explorează sursele și consecințele fericirii, forței de caracter, virtuților, rezilienței și ale altor aspecte importante ce țin de adaptare și sănătatea psihică. Nu toți psihologii pozitivi insistă pe veselia cu orice preț - într-o carte din 1990, Seligman avertiza că optimismul poate uneori să ne împiedice să vedem suficient de clar realitatea. Dar cei mai mulți susțin o perspectivă potrivit căreia gândirea pozitivă este oricând bună pentru toți, observa psihologa de la Bowdoin College, Barbara Held, într-un articol din 2004. De fapt, multe dintre datele ce susțin beneficiile solide ale gândirii pozitive sunt discutabile.”

Ambiguitate

Concret? „Conform unui studiu de revizuire din 2010, realizat de psihologul de la Universitatea Cornell, Anthony Ong, deși cele mai multe studii arată că oamenii optimiști au tendința de a fi mai sănătoși psihic și, de asemenea, de a trăi mai mult, aceste descoperiri provin din studii de corelație, care examinează asocierile statistice dintre gândirea pozitivă și realizările în viață, dar nu ne pot spune nimic despre relația cauză-efect. Astfel, a gândi pozitiv poate să ne facă mai sănătoși, dar faptul că suntem mai sănătoși ar putea fi ceea ce, de fapt, ne face să gândim pozitiv. O altă interpretare a acelorași rezultate: gândurile pozitive și o bună stare de sănătate sunt rezultatul unui al treilea factor - nivelul crescut de energie, să zicem - care nu a fost măsurat în cele mai multe dintre aceste studii. Aceeași ambiguitate infestează cele mai multe dintre studiile care pretind că optimismul poate schimba dispoziția depresivă sau poate crește performanța în muncă.”

Pesimiști defensivi

Mai departe: „Chiar dacă în cele din urmă au apărut și rezultate mai optimiste despre optimism, este puțin probabil ca perspectiva roz să fie benefică pentru toată lumea. Pesimiștii defensivi, de exemplu, au tendința de a se îngrijora foarte tare în legătură cu situații stresante din viitor, cum ar fi interviurile de angajare sau examenele importante, și supraestimează probabilitatea eșecului. Totuși, aceste îngrijorări funcționează pentru acești indivizi, pentru că le permit să fie mai bine pregătiți. Cercetarea psihologei Julie Norem, de la Wellesley College, și a colegilor ei arată că, dacă sunt deprivați de stilul lor preferat de adaptare - de exemplu, forțându-i să se înveselească -, pesimiștii defensivi performează mai slab în îndeplinirea sarcinilor. Mai mult, într-un studiu din 2001, cu participanți dintr-o comunitate de vârstnici, Seligman și psihologul de la Universitatea Brandeis, Derek Isaacowitz, au descoperit că, după ce trec prin evenimente de viață negative, cum ar fi moartea unui prieten, pesimiștii sunt mai puțin înclinați la depresie decât optimiștii. Pesimiștii petrec probabil mai mult timp antrenându-se mental pentru astfel de posibilități neplăcute.”

Efecte adverse

Un alt studiu pune sub semnul întrebării puterea de vindecare a afirmațiilor pozitive - este vorba despre acele instrumente omniprezente ale psihologiei populare: „Sunt destul de bun, sunt destul de deștept și, la naiba, oamenii mă plac”. Într-un studiu publicat în 2009, psihologa Joanne Wood, de la Universitatea Waterloo, și colegii ei au constatat că, pentru participanții cu stimă de sine înaltă, repetarea de mai multe ori a unei afirmații pozitive („Sunt o persoană demnă de iubire”) duce, într-adevăr, la stări de dispoziție ceva mai bune. Dar pentru cei cu stimă de sine scăzută, afirmațiile pozitive au efect advers, ducând la stări de dispoziție mai proaste. Wood și colegii săi au argumentat că afirmațiile din sfera psihologiei populare sună fals în mintea indivizilor cu stimă de sine scăzută, servind doar pentru a le reaminti cât de des au eșuat în atingerea scopurilor lor în viață.

 

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

„A gândi pozitiv poate să ne facă mai sănătoși, dar faptul că suntem mai sănătoși ar putea fi ceea ce, de fapt, ne face să gândim pozitiv.”, Hal Arkowitz, psihoterapeut

 

Optimismul poate uneori să ne împiedice să vedem suficient de clar realitatea.

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Cine sunt cei doi viceprimari care se luptă pentru locul lăsat liber de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Bijuterii și ceasuri de 30.000 de euro, multe firme și patru apartamente
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Nou incident în Biroul Oval: Trump l-a atacat pe președintele sud-african, acuzându-l de genocid

Președintele american, Donald Trump, l-a atacat pe președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, în timpul unei întâlniri de la Casa Albă. Trump a difuzat un videoclip care arată dovezi privind un „genocid” al fermierilor albi în Africa de Sud. Ramaphosa a respins acuzațiile lui Trump.

Bucureștenii, sub cod galben de instabilitate atmosferică. Averse și grindină în weekend

Un cod galben de instabilitate atmosferică este în vigoare în București joi, între orele 12:00-23:00, potrivit Administrației Naționale de Mereorologie (ANM). Vremea va rămâne instabilă pe tot parcursul weekendului, în Capitală.

CCR a respins sesizarea lui George Simion. Nicușor Dan își va prelua mandatul de președinte

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizarea lui George Simion, președintele AUR. Simion a cerut anularea alegerilor. În consecință, Nicușor Dan ăși va prelua mandatul de președinte al României într-o ceremonie, joi.

Masacrul de la Washington: Suspectul este din Chicago, victimele urmau să se căsătorească

Bărbatul suspectat că a împușcat doi angajați ai ambasadei israeliene lângă un muzeu din Washington DC este din Chicago. Dezvăluirea a fost făcută de autoritățile americane. Israelienii au anunțat că victimele urmau să se căsătorească.

Noul președinte al României s-a întâlnit cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a avut o primă întâlnire cu un înalt oficial european. Este vorba despre președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Întâlnirea a avut loc la București.

Dormi pe partea stângă? Ai 4 trăsături psihologice neașteptate

Poate părea un detaliu banal, dar partea patului pe care alegi să dormi poate spune multe despre personalitatea ta.

Lordul karmei intră în Berbec după 29 de ani: Cum schimbă Saturn destinul zodiilor

Un eveniment astrologic major are loc la finalul lunii mai 2025: Saturn părăsește zodia Pești și intră în Berbec.

Pisicile portocalii sunt unice: O mutație genetică le face irezistibile

Pisicile portocalii au fost întotdeauna considerate speciale, dar acum știința confirmă acest lucru.

Nicușor Dan, interviu pentru FT: România va susține obiectivul de creștere a cheltuielilor NATO

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat în timpul unui interviu pentru FT că România va susține obiectivul de creștere a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO chiar și când va începe demersurile pentru a-și reduce deficitul bugetar ajuns la un nivel record.

Te dor picioarele, ai bătături sau calusuri? E timpul să descoperi ce face un podolog

Podologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor piciorului, un domeniu esențial pentru sănătatea generală, dar adesea trecut cu vederea.

Good News

Only good and positive news.