Patologia cardiovasculară necesită atleți pregătiți pentru maraton, nu pentru o cursă de viteză, spune Conf. Dr. Cătălin Badiu, chirurg cardiovascular, Spitalul Universitar de Urgență București. Care au nevoie, în plus, de o echipă multidisciplinară, care poate garanta cele mai bune rezultate pentru pacienți. Drumul greu dar plin de satisfacții al chirurgiei cardiovasculare trece prin mii de ore petrecute în sala de operație, sacrificiu pe care din ce în ce mai puțini tineri medici sunt dispuși să îl facă. Inteligența artificială ar putea ajuta pentru scurtarea pregătirii viitorilor specialiști. Totuși, chiar în condițiile grele în care s-a practicat și încă se mai practică medicina la noi, chirurgia cardiovasculară a recuperat mult din decalajul care îl avea față de străinătate. Mulțumită și investițiilor în dotare, dar mai ales efortului și investițiilor personale ale profesioniștilor.
Ce v-a determinat să alegeți specializarea de chirurgie cardiovasculară? Care au fost personalitățile care v-au inspirat? Cât de mult contează în formarea dvs. profesională perioada petrecută în Germania?
Deja din perioada anilor de studiu mi-a trezit un interes deosebit Chirurgia cardiovasculară. Totul a început după o practică de vară în anul trei de studiu, când am participat pentru prima oară la operații pe inimă. Din acel moment m-am îndrăgostit de această specialitate și am fost legat de clinica “Deutsches Herzzentrum München”. Am început să lucrez ca voluntar în departamentul de cercetare și să fiu prezent în spital ori de câte ori aveam puțin timp liber. Nu pot spune că am avut un singur mentor, deși Profesorul Ruediger Lange este cel care m-a influențat cel mai mult. Am avut însă mai mulți profesori care m-au ghidat în dezvoltarea în această specialitate. Evident contează foarte mult perioada petrecută la München. M-am format și am evoluat 14 ani într-o clinică în care se dădea ora exactă în Chirurgia cardiovasculară, o clinică unde mereu apăreau metode noi de tratament și astfel eram conectat permanent la performanța la cel mai înalt nivel din această specialitate. Am învățat chirurgia minim-invazivă “din fașă”, ca să spun așa, și mai ales am învățat să îmbrățișez mereu ceea ce este nou și să încerc să dezvolt mereu tehnici și strategii noi de tratament, care să îi ajute pe pacienți.
Care sunt cele mai grave afecțiuni cardiovasculare care necesită tratament chirurgical? Există patologie cardiovasculară pentru care este necesar să fie trimiși pacienții la clinici din străinătate?
Afecțiunile cardiovasculare necesită tratament chirurgical în momentul în care tratamentul conservator sau cel intervențional nu mai pot da rezultate optime. Chirurgia cardiovasculară este un domeniu de vârf, a cărei activitate se desfășoară în general în centre universitare, bine dotate și cu specialiști bine pregătiți. În general toate metodele de tratament, atât convențional cât și minim-invaziv, endoscopic sau endovascular se pot efectua în mare parte din aceste clinici din țara noastră. Situația în care este necesar tratamentul în străinătate apare din ce în ce mai rar, mai ales în cazul patologiilor dobândite. În cazul bolilor cardiace congenitale situația stă puțin diferit. Tratamentul poate fi efectuat de cele mai multe ori în țară, locurile sunt însă extrem de limitate și uneori este necesar, pentru a putea interveni în timp, ca pacientul să fie transferat într-o clinică din Uniunea Europeană.
Cum vedeți abordul interdisciplinar al pacientului cu afecțiuni cardiovasculare? Cât de importantă este diagnosticarea precoce și de precizie a diverselor afecțiuni cardiovasculare vs. scăderea mortalității și îmbunătățirea calității vieții pacientului?
Abordul interdisciplinar este nu numai imperios în medicina zilelor noastre, dar trebuie chiar să reprezinte standardul în tratarea patologiilor cardiovasculare, deoarece aceste patologii complexe se desfășoară din ce în ce mai mult personalizat. Acest lucru înseamnă că nu mai există o singură metodă de tratament pentru o patologie, există mai multe opțiuni terapeutice, care uneori trebuie chiar combinate, pentru a putea obține rezultate cât mai bune. În acest proces sunt implicați medici din diverse specialități, cum este cardiologia și cardiologia intervențională, anestezia și terapia intensivă, radiologia, evident chirurgia cardiovasculară, dar și multe alte specialități conexe. Știm astăzi faptul că numai dacă există o colaborare strânsă între acești specialiști putem obține cele mai bune rezultate pentru pacienții noștri.
Cum vedeți colaborarea, interconectarea sistemului public și a celui privat în domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare? Poate contribui această interconectare la formarea de specialiști în chirurgia cardiovasculară? Există diferențe între dotările cu tehnologie modernă ale clinicilor publice și ale celor private?
Evident ca eu nu pot vorbi despre toate clinicile din țară. Vă pot da însă un răspuns atunci când vine vorba despre Spitalul Universitar de Urgență București. Clinica de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară, care are în componență atât Secțiile de Cardiologie, cât și Secția de Chirurgie Cardiovasculară și Chirurgie Vasculară Periferică, reprezintă probabil un unicat la noi în țară în ceea ce privește interconectarea. Aceste specialități, unite într-o singură disciplină, garantează o colaborare extrem de fructuoasă atât din punctul de vedere al abordării clinice, cât și din punctul de vedere al cercetării și procesului didactic. Este dificil de comparat o astfel de clinică, cu dotări de ultimă generație și cu specialiști cu cel mai înalt nivel de pregătire, cu alte clinici din domeniul public sau privat. Evident că sunt mai multe servicii de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară în țară, atât în sectorul public cât și în cel privat, care fac performanță în acest domeniu.
Tehnologia în domeniul medical a avut o evoluție fulminantă în ultimele decenii. Care este aportul tehnologiei în tratamentul chirurgical al afecțiunilor cardiovasculare? Care sunt în prezent cele mai avansate tehnologii utilizate în domeniul chirurgiei cardiovasculare la nivel mondial? Aceste tehnologii sunt utilizate și în țara noastră?
Tehnologia joacă evident un rol foarte important. Deși stetoscopul este încă prezent și important în partea de diagnostic al unei afecțiuni cardiovasculare, la ora actuală putem spune că acuratețea practicii noastre medicale este semnificativ amplificată de multe metode de diagnostic și tratament ce se bazează pe un suport imagistic și tehnic extrem de avansat. Mai ales în Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară dezvoltarea tehnicilor de diagnostic și tratament, din ce în ce mai puțin invazive și din ce în ce mai exacte, a trăit o evoluție exponențială în ultimele două decenii. Chirurgia cardiovasculară a ținut la noi în țară pasul cu evoluția la nivel mondial și putem spune, fără falsă modestie, ca astăzi pacienții pot beneficia de tratamente extrem de moderne și de dispozitive medicale de vârf.
Cum vedeți accesibilitatea pacienților la tratamente avansate în Chirurgia cardiovasculară? Care sunt cele mai costisitoare tratamente? În ce măsură pacienții au acces gratuit la tratamentele chirurgicale cardiovasculare?
Pacienții au acces la noi în țară la tratamente de ultimă generație gratuite. Limitarea evident că încă este impusă de un număr insuficient de centre și de specialiști care își desfășoară activitatea în acest domeniu.
Cum este racordată chirurgia cardiovasculară din țara noastră la centrele de excelență din străinătate? Există colaborări în zona științifică? Care sunt centrele de excelență în chirurgia cardiovasculară acreditate în țara noastră?
Astăzi informația circulă mult mai repede și astfel lumea medicală românească este mult mai conectată la tot ce se întâmplă nou la nivel global. În chirurgia cardiovasculară lucrurile nu stau altfel. Chirurgii au acces atât la tehnici noi de tratament, cât și la dispozitive moderne de tratament. Evident că aici ține și de fiecare specialist în parte, cât de dispus este să adopte cât mai repede metode noi de tratament. Personal țin legătura foarte strâns atât cu centrul unde m-am format, Deutsches Herzzentrum München, cât și cu colegi din această specialitate din multe alte țări.
Conexiunea noastră cu lumea mondială a chirurgiei cardiovasculare se întâmplă pe de o parte la congresele internaționale la care participăm, dar și în schimburile de experiență ce au loc în mod regulat sub o formă sau alta. Pentru colegii mai tineri, în plus, consider că este imperios să urmeze cel puțin un stagiu de pregătire și într-o clinică din străinătate. Astfel au ocazia să își formeze legături cu alți colegi din specialitate, legături care vor fi importante pentru toată evoluția lor profesională.
Chirurgia cardiovasculară endoscopică depinde fundamental de tehnologie. Care sunt etapele evoluției chirurgiei cardiovasculare endoscopice și unde ne aflăm astăzi? Câți specialiști din țara noastră au experiență în utilizarea acestor tehnologii? Există interes din partea tinerilor medici să se specializeze pe această zonă?
Chirurgia cardiacă endoscopică este încă la început de drum, deși a început să se dezvolte în urmă cu mai mulți ani. Chiar și la nivel mondial suntem încă foarte puțini chirurgi care am decis să facem acest pas mai departe, de la chirurgia cardiacă minim-invazivă la chirurgia endoscopică. Evident că un factor important este legat și de dotarea tehnologică de care dispune clinica în care ne desfășurăm activitatea, dotarea singură însă nu rezolvă problema. Este nevoie de mult antrenament, de protocoale foarte clare de selecție a pacienților ce pot fi tratați endoscopic, de extrem de multă răbdare și de și mai multă motivație. Așadar, tehnologia nu poate rezolva toate problemele, doar vine în sprijinul factorului uman.
Cu siguranță colegii mai tineri sunt interesați și de specializare în acest domeniu, dar evident că și aici trebuie mai întâi să înveți să mergi, înainte de a putea alerga. Este datoria noastră să îi învățăm să meargă în primul rând și mai târziu să îi sprijinim când vor dori să alerge. Timpul însă se mișcă destul de încet pentru un chirurg cardiovascular. Este nevoie de sute de ore petrecute la masa de operație și în clinică pentru a putea atinge performanța.
Cum vedeți evoluția formării de resursă umană performantă în specialitatea chirurgie cardiovasculară pentru viitor, în țara noastră? Sunt atrași tinerii medici de această specialitate? Ce rol ar putea avea noile tehnologii și AI în tratamentul chirurgical al afecțiunilor cardiovasculare în viitor?
Aici ați atins un punct foarte sensibil. Din păcate sunt din ce în ce mai puțini colegi tineri atrași de această specialitate, ca de altfel de multe alte specialități de vârf care necesită o pregătire ce se întinde pe foarte mulți ani. Mulți colegi mai tineri nu mai acceptă să își petreacă peste 60 de ore pe săptămână în spital și pentru aceștia o astfel de specialitate nu intră în discuție. Din aceste motive trebuie să evolueze și pregătirea în specialitatea noastră. Trebuie să găsim o cale prin care să îi motivăm, dar și metode prin care să grăbim și să ușurăm procesul de învățare. Aici consider că vor putea sa ajute și tehnologiile AI.
Cum vedeți evoluția chirurgiei cardiovasculare românești în următorii ani? În ce măsură credeți că specialiștii chirurgi cardiovasculari români pot participa la proiecte de cercetare europene sau internaționale în această specialitate? Care este mesajul dvs. pentru tinerii medici care doresc să devină specialiști în chirurgie cardiovasculară?
Este important ca și în țara noastră să găsim drumul spre o evoluție cât mai rapidă a echipelor multidisciplinare, care să poată oferi pacientului tratamente cât mai personalizate și adaptate nevoilor fiecărui individ în parte. La fel de important este să dezvoltăm mai departe proiecte de cercetare și să colaborăm strâns cu colegii din alte centre din țară și străinătate. Numai așa vom putea rămâne prezenți și relevanți în acest domeniu. Recomand colegilor mai tineri să înțeleagă că în cazul acestei specialități este vorba despre un maraton și nu despre un sprint, dar că trecerea liniei de sosire este cu atât mai spectaculoasă.