Compania farmaceutică germană Boehringer Ingelheim a anunțat o creștere cu 8% a numărului de pacienți tratați în 2024, la 66 de milioane în întreaga lume. Compania anunță investiții în cercetare de peste 6 miliarde de euro, reprezentând aproape un sfert din vânzările nete ale grupului, dar și lansarea unor noi produse în acest an, din care cel mai așteptat e un medicament pentru cancerul pulmonar.
„Pe măsură ce portofoliul nostru actual se apropie de faza de maturitate și mai multe produse se apropie de o potențială lansare pe piață, am intrat într-o fază esențială de investiții majore, pentru a aduce aceste inovații pacienților”, a declarat Hubertus von Baumbach, Președintele Consiliului Director.
Investițiile în cercetare și dezvoltare cresc la 6,2 miliarde de euro, reprezentând 23,2% din vânzările nete ale grupului. Acestea au crescut cu 6,1% în 2024, ajungând la 26,8 miliarde de euro.
„Rezultatele din 2024 reflectă angajamentul Boehringer Ingelheim de a aduce inovația mai aproape de pacienți, iar România face parte din acest efort global. Suntem mândri că, prin portofoliul nostru solid și investițiile continue în cercetare și dezvoltare, reușim să răspundem nevoilor medicale majore și să pregătim lansarea unor terapii revoluționare și pe piața locală”, a declarat Vasiliki Tsagkaraki, Director General Boehringer Ingelheim Romania.
Vânzările diviziei Human Pharma au crescut cu 7%, la 21,9 miliarde euro, fiind susținute de Jardiance, medicament pentru diabetul de tip 2, insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi, și de Ofev, medicament pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice și a altor boli interstițiale pulmonare fibrozante.
Portofoliul de produse include peste zece studii clinice în fazele II și III planificate pentru următoarele 12-18 luni, cu potențialul unor lansări semnificative în următorii cinci ani. După rezultate pozitive din studii clinice, compania a depus documentația pentru aprobarea la nivel global a două produse noi, zongertinib, pentru cancerul pulmonar, și nerandomilast, pentru fibroza pulmonară idiopatică și cea progresivă. Pentru nerandomilast, rezultalele ambelor studii clinice FIBRONEER™, în faza III, vor fi prezentate în lunile următoare.
Dacă va fi aprobat, zongertinib va fi prima terapie țintită, administrată oral, pentru pacienții cu cancer pulmonar HER2-mutant tratați anterior. Dezvoltarea medicamentului a fost accelerată de studiul de fază 1b Beamion LUNG-1, care a arătat o rată de răspuns de 71% și o rată de control al bolii de 93%. A fost în general bine tolerat, cu o rată scăzută de întrerupere din cauza toxicității (3%). Studii suplimentare pentru tumori solide HER2-alterate sunt în desfășurare, iar primele lansări sunt așteptate în SUA în a doua jumătate a acestui an.
Prin vaccinurile de uz veterinar compania a sprijinit producătorii de animale și guvernele în cazul focarelor de boli transfrontaliere, precum gripa aviară, virusul limbii albastre și febra aftoasă.
Compania farmaceutică urmărește neutralitatea emisiilor de carbon până în 2030. În 2024, achizițiile de electricitate din surse regenerabile au crescut la 75%, în urma tranziției către soluții regenerabile în diverse locații, inclusiv Japonia și China. O nouă centrală pe biomasă a fost pusă în funcțiune la sediul din Ingelheim, Germania, pentru a crește generarea de energie regenerabilă la fața locului până la 95% din nevoile energetice.
Ca parte a efortului său global de a opri rabia, compania a furnizat 46 de milioane de doze de vaccin antirabic și a sprijinit campanii de vaccinare în țările endemice.
Inițiativa “Angels” are ca scop optimizarea calității tratamentului în centrele existente pentru accident vascular cerebral. Reunește cea mai mare comunitate de luptă împotriva AVC din lume, cu 237.000 de profesioniști din 9.000 de spitale din 158 de țări. Peste 19 milioane de pacienți cu AVC au beneficiat de această inițiativă la nivel global.
Independentă încă de la înființarea sa, în 1885, compania are 54.500 de angajați care deservesc peste 130 de țări.