Ai cotizat toată viața la stat, ți-ai plătit toate dările și ai ajuns la o vârstă respectabilă. Te-au ajutat și genele, și alegerile legate de sănătate pe care le-ai făcut. Ai ajuns să ai nevoie de sistemul medical la care ai tot plătit fără să beneficiezi, că asta e, mai mult ai fost sănătos. Ai plătit pentru ca toți ceilalți, care aveau boli grave și mai multă nevoie, să poată duce o viață mai bună și, cine știe, poate să fie salvați de la moarte.
Acum te miști mai încet, mai greu, dar na, tot sănătatea ți-e bunul cel mai de preț, pentru care dai cât e nevoie. Păi și cât e nevoie?!
Aici intervine sistemul. Care te ajută, te ghidează, te ghidonează și te îmbie cu o panoplie de investigații necesare sau mai puțin. Sistemul privat, mai precis! Că la stat nu ajungi, pentru că decenii de gândire înțeleaptă au știut cum să orienteze pacientul printre sisteme astfel încât unii să facă foarte mulți bani. Sistemul ambulatoriu de stat a fost demontat cu cerbicie bucată cu bucată, timp de decenii, ca aici să fie spațiu de creștere protejată pentru sistemul privat. Demantelarea sistemului de stat continuă și acum, că mai sunt spitale care stau în picioare.
Pentru că în centrul sistemului este pacientul care stă dezorientat în mijloc și ar plăti oricât pentru un pic de sănătate. Nu, n-are oricâți bani, dar pentru sănătate taie de la orice. Aaa, se satură lumea de bani?! Nu, că mai e un loc unde stau bine strânși, din taxele cetățenilor.
Mi-aș dori să ajung să văd grija pentru banul strâns din taxe, de la oameni. Și renunțarea la “statul a dat, statul a luat”! Statul “dă” din banii tăi, și ia pentru a plăti unele dintre servicii, dar și pentru a-și întreține foamea cronică.
Ce face privatul?! Servicii scumpe în ambulatoriu și chiar mai scumpe în spital. Și un nou pas, proiectat: teoria banul urmează pacientul, prin care fondurile casei vor fi direcționate nu numai către furnizori privați de sănătate, dar și către administratori privați de fonduri pentru sănătate.
Pacientul stă așa, în centru, și nu știe cui să dea banii mai întâi: la analize, la teste și investigații, la privat, sau să mai țină deoparte, pentru viitorul care pare nesigur, chiar în raport cu banii de pensie.