România se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate rate ale afecțiunilor parodontale din Uniunea Europeană, avertizează specialiștii Clinicii Trident, în contextul marcării, pe 12 mai, a Zilei Internaționale a Sănătății Gingivale.
Potrivit estimărilor Federației Europene de Parodontologie (EFP), peste 50% dintre europeni suferă de forme moderate sau severe de parodontită, însă în România acest procent depășește 60%, cu o incidență crescută în rândul adulților peste 35 de ani. Sângerările la periaj, retragerea gingiilor, mirosul neplăcut al respirației sau mobilitatea dinților sunt semne ale acestei afecțiuni.
„Boala parodontală reprezintă principala cauză a pierderii dinților la adulți. Este o boală silențioasă, care nu doare, dar avansează constant dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Din fericire, cu monitorizare periodică și tratament specializat, boala parodontală poate fi ținută sub control cu succes,” explică dr. Cristina Cristea, medic specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Trident.
Pentru a preveni boala parodontală sunt importante igienă orală corectă și constantă, controale stomatologice regulate, ideal la fiecare 6 luni, detartraj și igienizări profesionale, precum și realizarea unei evaluări periodice la medicul parodontolog, mai ales în caz de risc crescut (genetica, fumat, diabet, stres).
„Afecțiunile gingivale nu se limitează la cavitatea bucală. Netratate, acestea pot avea un impact negativ asupra întregului organism. Spre exemplu, inflamația cronică a gingiilor poate contribui la apariția sau agravarea unor boli precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecțiunile pulmonare sau complicațiile în sarcină,” adaugă dr. Cristina Cristea.
Tratamentul bolii parodontale depinde de stadiul afecțiunii, dar obiectivele principale sunt eliminarea inflamației, oprirea progresiei bolii, regenerarea structurilor pierdute și menținerea pe termen lung a sănătății gingiilor și a dinților.