Tabăra Rangerii Juniori ai Parcului Național Ceahlău / O experiență educativă și cu aventuri pentru tineri

Tabăra Rangerii Juniori ai Parcului Național Ceahlău / O experiență educativă și cu aventuri pentru tineri
📅 2025-05-20

Tabăra „Rangerii Juniori”, organizată de Administrația Parcului Național Ceahlău, a reprezentat o oportunitate pentru elevi din comunitățile apropiate Muntelui și Parcului de a fi atrași mai aproape de natură și de a se implica activ în protecția mediului, de a învăța despre biodiversitate și de a-și dezvolta abilități practice în cadrul unui peisaj spectaculos. Pentru Administrația Parcului Ceahlău organizarea unei asemenea tabere tematice a reprezentat o oportunitate extraordinară de a promova și transmite o atitudine mai prietenoasă față de animalele și plantele care ne înconjoară și de a atrage de partea sa tineri ambasadori ai Parcului Național.

Organizarea acestei tabere a fost posibilă cu ajutorul Agenției Fondului pentru Mediu prin programul “Rangerii Juniori” lansat în 2024 de Ministrul Mediului chiar aici, la Centrul de vizitare al Parcului de la Izvorul Muntelui.

În perioada 2-4 mai 2025, 75 de elevi de la școlile  “Regina Maria” Bicaz și “Constantin Panțiru” Grințieș au fost invitați să se alăture echipei de rangeri, devenind, în urma implicării în activitățile organizate și a ceremoniei de premiere, Rangeri onorifici Juniori – “Gardieni ai Parcului Național Ceahlău”. Încă 75 de elevi, de la Colegiul Național “Calistrat Hogaș, Piatra Neamț” și Şcoala “Constantin Panțiru” Grințieș, vor participa la o a doua tabără în luna septembrie.

Parcul Național Ceahlău este cunoscut pentru peisajele sale impresionante, flora și fauna bogate, cu numeroase elemente de bio și geodiversitate cu adevărat valoroase, precum și pentru traseele turistice atrăgătoare. Cu o suprafață de aproximativ 7.800 de hectare, Parcul Național este elementul central al Masivului Ceahlău, unul dintre cei mai spectaculoși munți din Carpații Orientali.

Tabăra Rangerii Juniori are ca scop principal educarea și implicarea tinerilor în activități de protecție a mediului. Printre obiectivele taberei se numără:

– Înțelegerea importanței conservării naturii;

– Dezvoltarea abilităților de orientare și supraviețuire în natură;

– Familiarizarea cu flora și fauna specifice Parcului Național Ceahlău;

– Promovarea spiritului de echipă și colaborare;

– Stimularea creativității și gândirii critice prin activități interactive;

Programul taberei Rangerii Juniori a fost construit în jurul a 4 ateliere interactive.

Unul dintre ateliere a vizat familiarizarea elevilor cu diverse specii de animale protejate, de la amfibieni la păsări și mamifere și oferirea informațiilor necesare pentru ei să le poată identifica.

Al doilea atelier a presupus o interacțiune cu instrumentele specifice unui naturalist și înțelegerea scopului pentru care rangerii și biologii se apropie de animale și adună informații despre acestea. Aici au fost prezentate camere cu senzori, instrumente de capturat amfibieni și reptile, binocluri și lunete, chemători și sunetele diverselor specii de păsări pe care le urmăresc rangerii Parcului Național Ceahlău. Cât despre scopul pentru care utilizăm aceste instrumente, o bună cunoaștere a speciilor de animale și plante care ne înconjoară ne poate ajuta direct, în a ne pregăti pentru o viață bună și prosperă, de exemplu putem înțelege în timp real încălzirea climei sau migrația unor specii folositoare și putem să ne pregătim pentru o lume dinamică care nu ne va lua prin surprindere. Totodată putem construi măsuri prin care să păstrăm elementele de biodiversitate valoroase pentru identitatea culturală locală.

Al treilea atelier de biodiversitate a fost desfășurat în mijlocul pădurii, printr-o drumeție de jumătate de zi la Cabana Fântânele. Pe traseu am discutat despre tipuri de pădure (conifere și foioase și faptul că pădurile se mișcă – fagul profită de o climă mai caldă și înlocuiește bradul și molidul, despre rețelele dintre arbori formate din rădăcini și ciupercile micorizante, prin care aceștia se ajută reciproc, despre șopârle și căpușe și despre cum uneori trebuie să capturăm (cu responsabilitate) animale pentru a evalua starea de sănătate a unei populații. Desigur ultima parte a atelierului și posibilitatea de a atinge o șopârlă a reprezentat o aventură pentru mulți și cu siguranță partea cea mai interesantă a zilei.

În ultimul atelier de biodiversitate am discutat despre măsuri de conservare punând accent pe unele care pot fi făcute chiar de către copii, cum ar fi construcția de căsuțe pentru păsări sau utilizarea unor aplicații de identificat specii de păsări care pot colecta date valoroase despre dinamica nevăzută a naturii în contextul schimbărilor climatice. Desigur nu toate căsuțele de păsări sunt la fel, dimensiunea lor și a găurii de intrare fiind extrem de importante pentru a selecta speciile pe care ne dorim să le ajutăm.

Tot acum, pe baza unor serii de quiz-uri despre speciile cu care au făcut cunoștiință și despre Parcul Național Ceahlău, au fost selectați 18 ambasadori ai naturii și ai Parcului care au primit premii constând în cărți, determinatoare de păsări din România și orhidee din Ceahlău.

Atelierele interactive de biodiversitate au fost suplimentate de o suită de activități și programe educative și recreative, asigurate de partenerul Parcului Național Ceahlău, Tabăra ArtED Durău.

Activitățile suplimentare au inclus exerciții de supraviețuire și orientare unde elevii au învățat abilități de bază pentru supraviețuirea în natură, cum ar fi construirea unui adăpost, aprinderea unui foc de tabără, găsirea surselor de apă potabilă și utilizarea unui compas pentru orientare; activități recreative și de team-building pentru a încuraja spiritul de echipă și colaborare cu jocuri de grup, probe de orientare și competiții sportive și un atelier de prim ajutor, cu informații necesare fie în drumețiile lor viitoare, fie în viața zilnică. 

Administrația Parcului Național Ceahlău nu poate decât să spere ca beneficiile participării la Tabăra Rangerii Juniori să fie numeroase și elevii să beneficieze de îmbunătățirea cunoștințelor despre mediu și conservarea naturii, de dezvoltarea abilităților practice și a încrederii în sine, de formarea unor relații de prietenie și colaborare cu alți tineri, de stimularea interesului pentru activitățile în aer liber și protecția mediului, de creșterea responsabilității și implicării civice.

Și pentru că nouă, rangerilor și personalului Administrației Parcului ne-a făcut mare plăcere să lucrăm împreună cu acești elevi, dorim să vă mulțumim în mod special dv, profesorilor îndrumători și școlilor partenere.

Sperăm să ne revedem curând pe potecile muntelui!

Liviu MOSCALIUC, biolog DAPNC

**********************

”Impresia mea despre tabăra «Rangerii juniori» este una deosebită. Nu știam că în județul nostru sunt locuri atât de frumoase. Munții acoperiți de păduri în atâtea nuanțe de verde, Ceahlăul, tabăra ArtEd din Durău, locurile de distracție – toate acestea mi-au încântat privirea și sufletul. Am participat la multe ateliere cu încântare și curiozitate și m-am bucurat nespus de cadourile și premiile primite. Mulțumesc celor care au organizat această tabără unde aș reveni oricând!” – Georgescu Antonia, clasa a VI-a B, Şcoala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz

«Rangeri juniori» – o tabără de poveste la poalele Ceahlăului. De la mic la mare, cu rucsacurile în spate și plini de entuziasm, copiii din Grințieș și Bicaz au pășit pe porțile taberei «Rangeri juniori» de la Durău. În perioada 2-4 mai, copii de toate vârstele s-au putut bucura de o experiență unică în natură unde, pe lângă nelipsita distracție, au putut să-și dovedească și să-și consolideze cunoștințele generale. Deși au fost doar 3 zile, rangerii s-au asigurat că vor fi niște zile de neuitat pentru toți. Tabăra a fost plină de provocări care ne-au scos din zona noastră de confort și care ne-au oferit oportunitatea nu doar să învățăm lucruri noi, ci și să le punem în aplicare, fiind nevoiți să construim adăposturi din ce am găsit în jur, să facem un foc pentru noapte și chiar să simulăm o situație în care aveam nevoie de cunoștințele noastre de prim ajutor învățate până atunci. Una dintre cele mai frumoase experiențe a fost drumeția pe Ceahlău. Pe lângă priveliștea spectaculoasă, am fost însoțiți și de un fotograf pasionat de natură, care ne-a povestit lucruri interesante despre plante, animale și echilibrul din ecosistem. A fost genul de lecție pe care nu o înveți în bancă, ci o trăiești. Ce a făcut ca această tabără să fie diferită de altele a fost faptul că nu ni s-au oferit toate răspunsurile pe tavă. Nu doar că am învățat lucruri noi, ci am fost puși în situații în care a trebuit să ne amintim și să aplicăm ce știam deja, fie că era vorba despre pașii de prim ajutor sau despre cum să ne descurcăm în pădure peste noapte, ceea ce a făcut ca tabără să fie una unică” – Teodora Topoliceanu, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială „Constantin Panţiru” „Rangerii Juniori”, sub forma unor tabere pentru mici proteguitori ai naturii, au apărut în Parcul Naţional Ceahlău încă din 2006. Diverse asociaţii (în special Asociaţia Pro Grinţieş şi Asociaţia Ecologică Corolar, Magauia, Crăcăoani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ) au pus în practică acest concept în anii următori. Începând cu anul acesta, Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi-a asumat implementarea unui astfel de proiect. Şi a fost o reuşită, cadrele didactice şi elevii având parte de educaţie ecologică în mijlocul naturii, cu activităţi dense şi bine articulate. O astfel de iniţiativă este firesc să fie continuată, în Parcul Naţional Ceahlău şi extinsă în alte arii protejate. Căci, micii rangeri, vor fi cei care vor ocroti natura şi vor duce acasă, în familiile lor, la şcoală, în comunităţi mesajul lor, ceea ce au învăţat în tabără. (D. DIEACONU)
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mesagerul neamt

Comunicat de presă PSD Neamț privind alegerea lui Sorin Grindeanu ca președinte interimar al partidului

În ședința Consiliului Politic Național al PSD de astăzi, domnul Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al partidului, iar domnul Sorin Grindeanu a fost ales președinte interimar al PSD, cu susținerea majorității președinților de organizații. „Îi mulțumesc domnului Marcel C...

Ministrul Educației vrea să schimbe felul în care sunt angajați profesorii

Actualul Ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, lăudat de noul președinte ales, Nicușor Dan, care a spus că are încredere în el, propune o reformă a modului în care sunt angajați profesorii în România. Pe 8 mai 2025, a fost publicat un raport despre situația învățământului și cercetăr...

Accesul în incinta SJU Piatra Neamț, doar cu liftul: casa scării va fi închisă pentru reabilitare

Cei care merg la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru a-și vizita rudele sau cunoștințele internate trebuie să știe că accesul în unitatea sanitară nu se poate face decât cu liftul. Asta deoarece au fost demarate lucrări de reparații și renovare pe casa scării, iar din acest motiv con...

Intră în funcțiune semaforizarea pe bulevardul Traian

În această săptămână vor fi pornite mai multe sisteme de semaforizare montate pe bulevardul Traian și pe străzile adiacente. Începând de miercuri, 21 mai, vor funcționa semafoarele instalate la trecerile de pietoni din zonele: Strada Fermelor, aproape de intersecția cu bd. Traian (traversarea din...

Schimbare la vârf în PSD. Marcel Ciolacu a demisionat, Sorin Grindeanu asigură conducerea interimară

Actualizare: Președintele PSD Neamț, Daniel Harpa, ne-a declarat la ieșirea din ședința Consiliului Național Politic al partidului: “Statutul partidului prevede ca interimatul, conducerea interimară să fie asigurată de către unul dintre prim-vicepreședinți. Cu majoritatea de voturi, cu excepția a...

După o pierdere de 3 milioane de lei, DRUPO vrea buget mai mare cu 5.000.000 de lei

Societatea de drumuri DRUPO Neamț, subordonată Consiliului Județean Neamț, a încheiat anul 2024 cu o pierdere de 3.111.000 lei, potrivit proiectului de buget pentru anul acesta. Pierderea a apărut, evident, pentru că au fost cheltuiți mai mulți bani decât au produs (veniturile), în special pe bun...

“Comedia erorilor”. Trei greșeli făcute de Primăria Secuieni pe care le drege Consiliul Județean Neamț

Un exemplu de cum nu trebuie să se facă administrație publică locală, vine de la Secuieni, de pe vremea fostului primar liberal Vasile Ivancea, acum consilier local al comunei. În mandatul acestuia, o bucată din Drumul Județean 158 Buhuși – Secuieni, cea care traversează comuna,  a fost intabulat...

VIDEO. Gala excelenței romașcane

The post VIDEO. Gala excelenței romașcane appeared first on Stiri Neamt.

Câștigătorii Maratonului Muntelui Ceahlău, ediția 2025

Maratonul Muntelui Ceahlău, ediția 2025, s-a desfășurat sâmbătă, 17 mai, pe drumul axial, ce face legătura între Durău și Izvorul Muntelui. ”Evenimentul sportiv s-a desfășurat fără momente nedorite, fără accidentări și toți participanții au ajuns la final fără probleme”, precizează Direcția Județ...

Neamț. Doi liceeni calificați la Concursul național de comunicări la geografie

Pentru cei care își doresc performanță, pe lângă Olimpiada Națională de Geografie, în învățământul preuniversitar se organizează și Concursul național de comunicări științifice la disciplina geografie, în cadrul căreia elevii își demonstrează competențele realizând lucrări pe o anumită temă. Orga...

Good News

Only good and positive news.