Cred că un ecotichet „Rabla” în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil şi ar putea să facă diferenţa atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Tehnologiile noi îşi fac loc şi în industria auto, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Fiecare ne dorim un oraş cu un aer cât mai curat, indiferent dacă trăim la Bucureşti, la Cluj sau la mine, la Bacău, iar autoturismele electrice reprezintă un instrument care aduce şi acest beneficiu, că respirăm cu toţii un aer mai puţin poluat. Mă bucur să pot să anunţ din nou faptul că, în acest an, cel puţin în ceea ce priveşte „Rabla Plus”, adică finanţarea autoturismelor electrice, valoarea ecotichetului a crescut.
Asta înseamnă cel mai probabil că vom reuşi să încurajăm un număr şi mai mare de români faţă de anul trecut şi cred eu că un ecotichet în valoare de aproximativ 7.500 euro este rezonabil şi ar putea să facă diferenţa atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, cu propulsie convenţională”, a afirmat Fechet, la evenimentul de decernare a premiilor „Best Electric Car 2025” – ediţia a V-a şi „Best Electric City”, organizat la sediul Ministerului Mediului. Potrivit oficialului, „trebuie să vorbim din ce în ce mai mult despre transport sustenabil şi despre transport prietenos cu mediul”.
Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului „Rabla” 2025 s-a derulat în perioada 30 aprilie – 7 mai, prin intermediul aplicaţiei dedicate, de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
La ediţia 2025 a programului, cuantumurile ecotichetelor sunt următoarele: 37.000 lei – pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 15.000 lei – pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice; 12.000 lei – pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; 10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete; 120.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric, pentru instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale.