Din anul 2025, a intrat în vigoare o nouă lege, prin intermediul căreia românii sunt obligați să-și facă asigurarea PAD. Polița are rolul de a asigura în caz de cutremur, alunecări de teren, inundații și altele. Cei care refuză să cumpere acest serviciu vor primi o amendă semnificativă.
Potrivit Legii nr. 260/2008, există două tipuri de locuințe și fiecare vine cu tipul său de asigurare. Se modifică și costurile, în funcție de acești parametri. Iată care sunt cele două variante:
Locuință tip A, având o sumă asigurată de 100.000 lei și o primă de asigurare de 130 de lei /an. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
Locuință tip B, având o sumă asigurată de 50.000 lei și o primă de asigurare de 50 de lei/an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).
CITEȘTE ȘI: Fenomenul bizar din SUA vine în România pe 19 mai, după alegerile prezidențiale. Un celebru economist a făcut anunțul pentru toți cei care au votat
Legea vine și cu o amendă pentru cei care nu-și fac asigurarea PAD. Sancțiunile pornesc de la 100 de lei și ajung la 500 de lei, în funcție de tipul de locuință.
„În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei”, se arată pe site-ul PAD.
Asigurarea este esențială pentru situațiile atât de frecvente, care nu țin de noi, dar care ne pot costa enorm când se întâmplă. De asemenea, cetățenii pot încheia și polițe facultative.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Obiceiul banal de la birou care poate avea urmări grave asupra sănătății. 70% dintre angajați îl practică frecvent, fără să știe căror riscuri se expun