La primele ore ale zilei de 19 mai a avut loc un cutremur pe care puțini l-au resimțit. A fost raportat într-o zonă în care rar se întâmplă astfel de fenomene și a avut o magnitudine destul de redusă. Nu au mai urmat și alte replici.
Conform datelor transmise de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut doar 2 grade magnitudine, pe scara Richter. A avut loc în zona seismică Vrancea, la o adâncime extrem de redusă, de doar 5 km. S-a produs în apropiere de Brașov, Târgoviște, Pitești, Sfântu Gheorghe, Ploiești, Râmnicu Vâlcea.
„În ziua de 19 Mai 2025 la ora 01:49:13 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ FĂGĂRAȘ-CÂMPULUNG, ARGEȘ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 5.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 40km SV de Brașov, 49km N de Târgoviște, 65km NE de Pitești, 68km SV de Sfântu-Gheorghe, 72km NV de Ploiești, 78km E de Râmnicu Vâlcea”, a transmis INCDFP, pe site-ul oficial, dar și pe rețelele de socializare.
CITEȘTE ȘI: Obiceiul banal de la birou care poate avea urmări grave asupra sănătății. 70% dintre angajați îl practică frecvent, fără să știe căror riscuri se expun
În cadrul unui interviu, Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a spus că nu există motive de îngrijorare. Cel puțin pentru un deceniu, nu sunt șanse de mare cutremur în România:
„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a spus Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech.
La polul opus, în cadrul unei conferințe, Ștefan Prigoreanu, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), a vorbit despre faptul că nu clădirile sunt principala problemă, ci ce ar urma după seism!
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Conform spuselor sale, nu clădirile în sune trebuie să îngrijoreze, ci posibilitatea unui incendiu ulterior. Mulți români nu s-au gândit să își asigure locuințele și ar putea pierde totul, dacă se pune problema unui mare cutremur. Și acum dacă ar face o poliță de asigurare, brokerii nu ar putea onora toate cererile.
CITEȘTE ȘI: Fenomenul bizar din SUA vine în România pe 19 mai, după alegerile prezidențiale. Un celebru economist a făcut anunțul pentru toți cei care au votat