Societatea civilă din Grecia s-a enervat din cauză că raționamentele de marketing au mers prea departe. Localnicii şi-ar fi dorit ca spiritul istoric al Cetăţii antice să fie mai bine prezervat, şi nu totul să se rezume la bani.
O reclamă în care Adidas a implicat imaginea Acropolei din Atena este mărul discordiei.
Citiţi şi: Comoara ascunsă a Greciei. Insula pe care grecii o păzesc de turiști ca pe ochii din cap pare desprinsă din Rai
Celebrul brand de articole vestimentare sportive a realizat o reclamă din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, cu Acropola din Atena pe fundal. Guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă.
"Procedura legală nu a fost respectată. E evident că este o imagine proastă, foarte neplăcută, e ca și cum gheata Adidas ar lovi Acropola", a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni. Cetatea antică, unde se află Templul Partenon, un simbol al Epocii de Aur a Atenei, este unul dintre cele mai vizitate situri la nivel global.
Filiala Adidas din Grecia nu a răspuns solicitărilor AFP de a comenta. Se ştie că legea privind utilizarea imaginilor siturilor arheologice din Grecia este deosebit de strictă.
La începutul lunii aprilie Ministerul Culturii a respins cererea regizorului grec premiat cu Oscar, Yorgos Lanthimos, de a filma la Acropole, susținând că scenele din film nu se potrivesc cu imaginea sitului istoric.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Citiţi şi: Un nou motiv pentru români ca să-şi petreacă vacanţa de vară în Grecia. Plajele lor au fost verificate, iar concluzia e una îmbucurătoare pentru turişti
Autoritățile de la Atena au impus, în 2023, un plafon turistic, limitând numărul de vizitatori de la Acropole la 20.000 pe zi. Anterior, primea aproximativ 23.000 de vizitatori pe zi. Limitările variază și în funcție de oră, turiștii fiind nevoiți să rezerve un interval orar în avans.
Vizitat de peste 4,5 milioane de oameni în 2024, templul Partenon din vârful Acropolei datează din secolul al V-lea î.Hr. și este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.