Indicatorii comerciali internaţionali privesc cu optimism tara noastră, după ce Nicușor Dan a câştigat alegerile prezidenţiale 2025. Banca JPMorgan susţine că deznodământul turului de scrutin de duminică reduce riscul politic pe viitor, iar o scădere a ratingului suveran sub nivelul de investiţii este acum mai puţin îngrijorătoare.
Banca de pe Wall Street şi-a ajustat previziunile şi, deşi se așteaptă în continuare la o devalorizare a leului, acest trend va fi moderat.
Citiţi şi: Lovitură de grație din partea Chinei. Decizia Beijingului deschide un nou capitol în cadrul războiului comercial declanșat de SUA
JPMorgan a modificat expunerea sa pe obligaţiunile internaţionale ale României de la „subponderare” la „pondere de piaţă” şi de la „pondere de piaţă” la „supraponderare” pe obligaţiunile administraţiilor locale.
„Procesul de formare a unei majorităţi rămâne dificil. În cel mai bun scenariu, un guvern ar putea fi format până la jumătatea lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi aprobat, tot în cel mai bun scenariu, până la sfârşitul lunii iunie", a afirmat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc de la JPMorgan.
Prognoza băncii este că leul va fi cotat la 5,10 faţă de euro până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru şi la 5,25 până la sfârşitul anului.
Citiţi şi: Gigantul asiatic care vrea să ridice o fabrică în România. Compania are planuri mari în țara noastră și anunță investiții majore în următorii ani
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
BNR a transmis, luni, după ce Nicușor Dan a cîştigat alegerile prezidenţiale, că leul românesc s-a apreciat în fața monedei europene, a dolarului american, lirei sterline și francului elvețian. Valoarea gramului de aur a început să scadă.
Moneda europeană s-a depreciat luni, fiind evaluată de Banca Națională la 5,0315 lei.
1 euro, cotat la 5,0315 lei
1 dolar, cotat la 4,4631 lei
1 liră sterlină, cotată la 5,9760 lei
1 franc elveţian, cotat la 5,3581 lei
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 7,26%, de la 7,39% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Cursurile pieţei valutare sunt calculate de BNR pe baza cotaţiilor practicate de societăţile bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară.