Producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology a anunțat recent că va construi o nouă fabrică, la doar 200 de metri distanță de unitatea de producție pe care deține deja în Cernica. Compania fondată și controlată de antreprenorul Adrian Polec vrea astfel să-și extindă capacitatea de producție și să adauge procese tehnologice noi. Mai mult, omul de afaceri intenționează să ridice o fabrică și la Fundulea.
Fondată și controlată de antreprenorul Adrian Polec, Prime Batteries Technology este o companie românească ce produce baterii litiu-ion. Producătorul vrea acum să construiască o nouă fabrică, la 200 de metri distanță de unitatea de producție pe care o deține deja în Cernica, singura de acest fel din țară. Aceasta a fost începută în 2016, fiind deținută, în proporție de circa 99,4%, de Prime Batteries Energy Holding și restul de grupul sud-african Metair, care controlează și Rombat, cel mai mare producător de baterii de plumb din România.
Prin construcția unei noi fabrici la Cernica, Prime Batteries Technology vrea să-și extindă capacitatea de producție și să adauge noi procese tehnologice, precum vopsitoria, nișă pe care furnizorii actuali ai companiei nu mai fac față cererii. În paralel, antreprenorul român pregătește construcția unei fabrici și în Fundulea, care presupune o investiție gigant.
Anul trecut, Adrian Polec a cumpărat aproximativ două hectare de teren, la circa 200 de metri distanță de fabrica pe care o deține în Cernica. Pe acest teren se va construi noua fabrică, ce va cuprinde 3 corpuri, unul cu 3 etaje, altul cu 2 etaje, precum și o hală de producție și depozitare. Construcția celor două clădiri, fără echiparea acestora, va costa aproximativ 2,5 milioane de euro.
„Trebuie să ne extindem în continuare, pentru a adăuga capacitate suplimentară și anumite procese precum vopsitoria, pentru că furnizorii nu fac față la cererea imensă venită dinspre baterii. Lucrăm, în continuare, cu furnizorii pe care îi avem, dar, în același timp, ne dezvoltăm și propriile noastre capacități. Vom avea mai multe procese complementare în noua unitate de producție, printre care și debitare cu laser și sudură cu laser“, a declarat Adrian Polec, pentru Profit.ro.
(NU RATA: Ciudățenia de la Romsilva, marea regie națională a pădurilor. Ce s-a întâmplat în instituție după ce secretara a decis să plece în concediu de odihnă)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Mai mult, Adrian Polec plănuiește construcția unei noi fabrici și la Fundulea, unde acesta deține un teren de 8,8 hectare. Pe acest teren vor începe, în perioada următoare, lucrările de construcție a noii fabrici care va avea o capacitate totală de 6 GWh. Investiția a fost evaluată la aproximativ 700 de milioane de euro.
„Dacă vrem să avem energie regenerabilă, care este cea mai ieftină, în momentul de față, mai ieftină decât reactorul nuclear, după cum a spus Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), trebuie să avem stocare. În trecut, stocarea se făcea înainte de producție, într-un rezervor de petrol, într-un munte de cărbune, dar în cazul energiei regenerabile, stocarea se face după producție, aceasta este diferența majoră. Iar stocarea electrochimică are o eficiență de peste 92%, iar la nivel de celule depășește 98%“, ai mai spus antreprnorul român.
(VEZI ȘI: Google a încercat să pună mâna pe unul dintre cei mai mari rivali ai platformei YouTube, într-o tranzacţie ce ar fi implicat sute de milioane de dolari)