Pescobar este unul dintre cei mai prolifici antreprenori români. Patronul Taverna Racilor a dezvăluit unul din secretele afacerii sale de succes, care a făcut din lanțul de restaurante un adevărat brand. Paul Nicolau are carismă și un talent de povestitor care i-a adus mulți fani, dar și o poveste de viață captivantă.
Patronul restaurantelor Taverna Racilor a povestit lucruri neștiute despre drumul care l-a dus pe culmile succesului și în egală măsură i-a umplut conturile.
Ajuns în vârful topului industriei gastronomice românești, Paul Nicolau a făcut o incursiune în debutul său în afacerea care l-a făcut milionar. Astfel, de pe maidanul din Onești până la lacurile din Giurgiu și bazarurile de la Odessa, traseul antreprenorial al lui Pescobar seamănă mai degrabă cu un film de succes la Hollywood, notează Fanatik.
Invitat la Cătălin Măruță, Paul și-a amintit cum a început să schițeze planul afacerii sale, acum mai bine de 10 ani. Avea bine gândită toată strategia de marketing, un site în care anunța că va vinde raci și tot planul de afaceri, dar resursele erau aproape inexistente.
CITEȘTE ȘI: Octopus Kebap, noua găselniță a lui Pescobar. Antreprenorul român i-a cucerit pe englezi cu produsele sale
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Mi-am conturat totul, site-ul să îl fac, 200 de euro, mi-am făcut tot, bă, da de unde banii? Sunasem un prieten care era director de sucursală. I-am zis de ideea mea cu racii, am zis că am nevoie doar de 8.000 de lei, ci doar să plătesc ce am nevoie, să nu mi-i dea toți. Am plătit site-ul, i-am zis să îmi facă o prezentare cu o poză cu o baltă, că am raci de vânzare, că fac, că dreg și vând în toată Europa, că îi vând cu 35 de lei, că n-are cum să fie mai scump.
Bun. Eu mult cu fetele am lucrat. Unei alte prietene i-am zis că îi dau 600 de lei pe lună să le zică că are raci de vânzare. Și acum țin minte că suna la toți, la multe restaurante care încă mai există. Eu mă duceam cu raci cu punga din Obor. Eu mergeam personal cu Opelul meu, cu numere de Bulgaria”, a povestit Pescobar, pe YouTube.
Încet-încet, a început să facă bani, luând racii din piețe și vânzându-i mai scump în restaurante. Însă, s-a ivit ceva neprevăzut. Comenzile au crescut prea mult, iar racii nu îi găsești oriunde. Neavând dram de experiență în pescuit, fără plasă, fără barcă, dar i-a venit o idee de geniu. Afaceristul a început să caute YouTube în engleză: how to catch crayfish (traducere: cum să prinzi raci).
A aflat metoda, apoi a descoperit că trebuie să ajungă la niște bălți. A găsit niște forumuri în care pescarii se plângeau că racii le distrug bălțile.
„M-am dus la Giurgiu, aicea. Sun dimineață la o doamnă. I-am zis că reprezint singura companie din România care îi curăță balta de raci și își poate continua activitatea de pescuit sportiv. A crezut că a sunat-o îngerul, că au nenorocit-o racii. N-aveam nicio plasă de prins, n-aveam nimic. Până să prind eu racii… E film rău de tot. Aici plângi. Eu n-aveam bani și vine un tip ucrainean, ăștia știu să prindă raci, mănâncă mulți raci. Eu nu știam cum să prind racii”, a completat vedeta.
Adevărata aventură a început, însă, în Ucraina. Un ucrainean din Republica Moldova l-a sunat pentru a-i spune de unde putea să achiziționeze plasele speciale pentru prinderea racilor. Trebuia să ajungă în Odessa, unde era un mare bazar, dar orașul era sub bombardamente.
„Mă sună un tip ucrainean, care știa, și mi-a zis unde sunt plase de raci, de vânzare. Sunt dreptunghiulare, ca un acordeon strânse, dar când se deschid, au o mulțime de găuri. Când cad pe fundul lacului, pac, intră racii. Fii atent unde erau plasele: la Odessa, e un bazar mare. Mă împrumut de 1.000 de euro să merg acolo. Mă duc la Galați și acolo sunt tipi cu remorcă, cu mașini, și au zis da, domnule, mergem până acolo, să iau din astea. Pe drum, bombardamente, încă erau vorbe că te oprește pe drum. Eram kamikaze. Aveam racii în baltă, comenzile. Ajungem la kilometrul 7 dimineața. Știi ce înseamnă kilometrul 7 ăla? Nu înțelegeai ce spun ăia, se uitau urât rusnacii, eu zâmbeam. O găsesc pe chinezoaica de la bazar după 3 ore, plătesc, schimbasem dolari, mâncasem, pac, ajung acasă. Nu mai știu câte plase am luat. Ajung la vama dintre ucraineni cu Republica Moldova.
Ăla m-a întrebat ce am în spate. Asta mi-a dat factură cu o foaie ruptă în colț, ceva scris în ucraineană. Vameșul vede și se schimbă la fața. Ce au făcut, că am luat niște plase, ce am luat? Racul ăsta, e valoros, dar e cumva interzis, e în cartea roșie. Pușcărie, direct, nici plase, nu aveai voie nimic.
De aia am găsit-o greu, era totul la blat acolo. I-am arătat paginile mele de pe social media, cu racii, cu planurile mele. Mi-a dat amendă. Ajung la moldoveni, ăștia vorbesc română, mă descurc. Și la ei, în cartea roșie. Le-am zis că merg în România, unde am voie să pescuiesc. Le-am zis că românii mei mă lasă să trec, de ce să nu mă lase? Aveam actul ăla, eu n-am făcut nimic, în capul meu. Mi-au zis românii că îmi confiscă tot”, a mai povestit Paul.
Savuroasa poveste în versiune integrală poate fi vizionată în podcastul lui Cătălin Măruță
CITEȘTE ȘI: Ștefan Mandachi a bătut palma cu afaceristul de care românii fug. Cei doi dau startul unui „experiment istoric”