După Revoluția din 1989, zeci de fabrici din București au fost demolate, în cele mai multe cazuri, locul acestora fiind luat de proiecte imobiliare. De această soartă are parte și fosta fabrică de încălțăminte Dâmbovița, al cărei teren a fost cumpărat recent de un mare dezvoltator imobiliar. Astfel, în locul fostei unități de producție, a cărei demolare a început deja, vor fi ridicate blocuri.
Fostele mari fabrici ale României au început să cadă ca spicele după Revoluția din 1989. În contextul bătăliei acerbe pentru terenuri pe care pot fi dezvoltate proiecte imobiliare, fostele unități de producție din București au avut aceeași soartă. Mai exact, au fost demolate, iar în locul lor au fost construite cartiere rezidențiale sau clădiri de birouri.
Cel mai recent exemplu este cel al fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, al cărei teren a fost cumpărat de Vastint, companie imobiliară care are același acționari ca și IKEA. În aceste zile, o parte din construcțiile fostei fabrici au fost deja puse la pământ. Urmează ca și celelalte clădiri să fie demolate.
Terenul fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița a intrat în posesia companiei Vastint în urma a două tranzacții. În 2019, dezvoltatorul imobiliar a cumpărat o parte din fabrică, de la fondatorii brandurilor Exotique și Musette. Ulterior, în anul 2023, compania a cumpărat o altă parte a fostei fabrici de la dezvoltatorul grec Reds, parte din grupul Ellaktor.
Potrivit unui certificat de urbanism din 2009, pe terenurile fostei fabrici au fost avizate construcții care pot avea chiar și 19 etaje. Pentru cele două loturi de teren, cu un total de 22.571 de metri pătrați, era avizată construcția de locuințe și clădiri de birouri.
(NU RATA: Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Situată pe Splaiul Unirii din București, fabrica Dâmbovița a fost una dintre cele mai mari și importante unități de producție de încălțăminte din România. Aceasta a fost înființată în anul 1948, prin comasarea a 15 ateliere de pielărie și tăbăcărie, printre care se numărau Tabăcăria Națională și Gratex. În perioada comunistă, fabrica a fost cunoscută sub numele de Întreprinderea de Pielărie și Încălțăminte „Kirov”, însă ulterior a revenit la numele de Dâmbovița.
În anii ’80, pe platforma industrială Dâmbovița, care se întindea pe o suprafață de 135.000 de metri pătrați, lucrau peste 8.000 de oameni. Produsele fabricii bucureștene erau destinate atât pieței interne, cât și exportului. Fabrica avea chiar și un magazin de desfacere de unde se puteau cumpăra diverse articole de încălțăminte.
După anul 1990, fabrica a fost reorganizată ca societate comercială sub numele SC Dâmbovița S.A. În ciuda faptului că a început să exporte tot mai mult și a încercat să se adapteze noilor condiții economice, activitatea fabricii s-a redus tot mai mult pe parcursul anilor. Astfel, rând pe rând, clădirile au fost închiriate sau vândute către diverse firme private și de stat.
(CITEȘTE ȘI: Domeniul care înflorește în România în fiecare an. Reprezentantul gigantului Heineken în România a dezvăluit care sunt planurile de viitor și ce investiții urmează)