Cei mai experimentaţi şoferi ştiu deja că parcările supermarketurilor, chiar dacă sunt proprietăţi private, se supun regulilor din Codul Rutier 2025. Adică şoferii pot împărţi amenzi pentru abateri produse aici, la fel ca pe drumurile publice.
Oamenii legii dispun de instrumente clare pentru a sancționa inclusiv manevrele riscante executate în parcări sau în zonele comerciale.
Citiţi şi: Adio, bumpere auto, coșmar al șoferilor de pretutindeni. Țara din Europa de unde ar putea începe sfârșitul limitatoarelor de viteză în actuala formă
Așadar, abaterile comise în parcările mall-urilor sau ale supermarketurilor pot fi sancţionate pecuniar de către poliţişti. Exemple de astfel de "derapaje" sunt:
drifturile
accelerări și frânări bruște cu scop de intimidare,
schimbări dese de bandă fără semnalizare,
claxonări abuzive,
blocarea intenționată a traficului.
Chiar dacă un agent de politie nu asistă "live" la astfel de manifestări, conducătorii auto vor fi sancționați în urma imaginilor de pe camerele video. Iar amenzile sunt următoarele:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
o amendă între 580 și 725 lei (corespunzătoare a 4-5 puncte amendă),
suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, chiar dacă fapta nu a dus la un accident.
Sistemul eSar, cel care se referă la înregistrările video, permite oricărui participant la trafic să trimită înregistrări video surprinse cu camere de bord, care sunt apoi analizate de polițiști.
Citiţi şi: Adio, trotinete electrice într-un oraș din România. Autoritățile locale vor să introducă reguli stricte pentru cei care utilizează aceste vehicule de transport personal
De asemenea, Codul Rutier 2025 precizează că şoferii care au în vehicul obiecte interzise riscă amenzi ce pot ajunge până la 3.000 de lei.
Printre elementele vizate se numără autocolantele, afișele și reclamele aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale, dacă acestea reduc câmpul vizual al șoferului. Decorațiunile sau obiectele suspendate de oglinzi și parbriz, cum sunt brățările ori cruciulițele, pot fi considerate factori de distragere a atenției și atrag sancțiuni.
Amintim şi că efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți în trafic se pedepsește aspru.