Jongleriile cu terenuri ale familiei Palaz nasc un nou bloc peste spațiul verde, în Constanța

Jongleriile cu terenuri ale familiei Palaz nasc un nou bloc peste spațiul verde, în Constanța
📅 2025-05-20

În Tomis Nord se va construi un bloc nou, peste un spațiu verde, un trotuar și o alee carosabilă. Până aici, nimic nou, într-un oraș în care distrugerea locurilor cu verdeață și a spațiilor de parcare devine o regulă. Interesant este că, de data aceasta, mutilarea orașului este consecința șmecheriilor cu terenuri în care este implicat, direct sau indirect, Claudiu Palaz. Locuitorii din Tomis Nord vor deveni astfel victimele celui care, oficial, se proclamă a fi marele luptător împotriva tuturor neregulilor din Constanța.

Darlaiani și Stere Mișu, cap de linie pentru o afacere marca Palaz

Luna aceasta, la Agenția de Mediu a fost depusă o solicitare pentru modificarea regulilor de urbanism ale zonei de la intersecția Bulevardului Tomis cu Strada Sucevei. Obiectivul final al demersului este construirea unui imobil P+6 exact pe colțul intersecției, peste capătul aleei paralele cu Bulevardul Tomis (cu locurile de parcare aferente), scările de acces pietonal spre blocurile din zonă și spațiul verde alăturat. Agenția de Mediu Constanța (instituție cvasi-inutilă, care aprobă pe bandă rulantă aproape orice) a decis că proiectul nu va avea niciun impact asupra mediului sau locuitorilor din zonă, deci nu necesită aviz de mediu. Șmecheria este că, în acest fel, a fost fentată dezbaterea publică, deci nu au trebuit notificați locuitorii din zonă asupra faptului că li se pregătește o măgăoaie de șase etaje, peste locurile de parcare, iarba și copacii din zonă, până în geamurile apartamentelor lor.
Solicitantul aprobării acestui proiect este Medgaz SRL – o firmă din Comuna Peștera, deținută de Stere Darlaiani și Stere Mișu. Însă aceștia sunt doar partea vizibilă a unei combinații care respectă cu sfințenie canonul afacerilor cu terenuri ale familiei Palaz. Terenul de la colțul intersecției Tomis-Suceava, rezultat în urma trecerii din domeniul public în cel privat al Municipiului Constanța, prin retrocedări și alipiri, a fost vândut în suveică către părinții lui Claudiu Palaz, de unde a ajuns aproape imediat la Medgaz SRL. Între părinții lui Palaz și Medgaz exista, de altfel, un precontract dinainte ca aceștia să intre în posesia terenului, transferul în cascadă al întregii suprafețe fiind perfectat încă dinainte ca tatăl și mama lui Palaz să aibă în proprietate, oficial, un centimetru de pământ.

Mazăre și Palaz își dau mâna, peste timp și peste stradă

Masca preferată a lui Claudiu Palaz – pe care o scoate din dulap cu ocazia fiecărui an electoral sau de fiecare dată când el sau unul din apropiații lui e prins cu ocaua mică – este aceea a vajnicului luptător împotriva Regimului Mazăre, oropsit și urmărit din această cauză, și de luptător împotriva neregulilor din primărie și din Administrație, la modul general.
Dincolo de mască este realitatea unui om care a profitat din plin de neregulile din administrație și a cărui familie s-a îmbogățit de pe urma manevrelor cu terenuri ale primăriei Constanța și ale altor primării din județ. Din aceste nereguli și manevre, Claudiu Palaz le vede pe acelea care nu îl privesc, și nu le vede pe cele de pe urma celor cărora au de câștigat rudele și apropiații lui.
În 2017, Claudiu Palaz se bătea să salveze Parcul Tăbăcărie de retrocedările făcute de Mazăre & Co., inclusiv către fruntași liberali.
În aprilie 2019, Medgaz SRL depunea la APM hârtiile pentru a se apuca de construit un bloc la intersecția Tomis cu Suceava pe un teren ce ajunsese din domeniu public – proprietatea privată a familiei Palaz, apoi a firmei din Peștera. În același timp, Claudiu Palaz mergea în consiliul local municipal, pentru a se lupta împotriva vânzării și retrocedării de terenuri publice.
Prea ocupat să lupte cu Mafia Retrocedărilor, Palaz nu a observat nici în ziua de azi că vila în care locuiește a fost construită peste o fostă stradă – domeniu public al Municipiului Constanța. La fel, nu a observat că terenul pe care părinții lui l-au vândut firmei Medgaz a ajuns, din proprietatea inalienabilă a orașului, în aceea a unor privați.
Intersecția Tomis cu Sucevei este locul în care se închide perfect cercul celor care fac șmecherii cu terenuri publice: Mazăre și Palaz. Pe dreapta străzii Suceava avem numele Palaz: Terenul retrocedat de Mazăre – spațiu verde, plus drum public și parcare – care a fost vândut, în suveică, părinților lui Claudiu Palaz, apoi Medgaz SRL. Pe partea stângă avem o frumoasă benzinărie, construită tot pe domeniul public. La propunerea lui Radu Mazăre, orașul s-a asociat cu o firmă privată ca să radă parcul și rondurile de trandafiri lângă care se jucau copiii și se odihneau bunicii din cartier, în vederea construirii benzinăriei.

Șmecherii cu imobile, trase la indigo

Schema tranzacțiilor imobiliare în care apare numele Palaz este una complexă: Terenurile, scose din domeniul public și vândute pe nimic, sau pur și simplu retrocedate unor necunoscuți, trec succesiv printr-o serie de vânzări și cumpărări. Pe traseu se interpun membri ai familiei Palaz care încasează potul cel mare. La final, terenurile sau imobilele ajung la cineva care nu poartă numele vicepreședintelui CJ Constanța, astfel încât cei care văd doar vârful aisbergului nici să nu bănuiască că Palaz sau ai lui au fost cumva implicați.
Terenul pe care e proiectat blocul P+6 de la intersecția Tomis cu Suceava are aproape același traseu cu o altă șmecherie imobiliară în care a fost implicată familia lui Claudiu Palaz, în anii 2012-2013, în cazul unui imobil din zona Pieței Ovidiu din Constanța. Același Mazăre, aceleași nume, aceeași familie Palaz în fruntea schemei de beneficiari.
– Astfel, terenul de la colțul străzii Suceava a dispărut din proprietatea publică, fiind retrocedat de Mazăre numitei Sanda Popescu. Imobilul din Piața Ovidiu a fost retrocedat, tot în vremea fostului primar, către numiții Sanda Popescu și Georgel Duma.
– Mai departe, terenul din strada Suceava a ajuns, prin vânzare, la Mocanu Georgiana Ionela. Și casa din Piața Ovidiu a fost vândută, tot către Mocanu Georgiana Ionela.
Odată trecute prin tranzacții succesive, imobilul și terenul au intrat în zona de acțiune a familiei Palaz: Terenul din Strada Suceava a fost vândut de Georgiana Mocanu părinților lui Claudiu Palaz – Palaz Gheorghe și Silezia-Vasilica, iar imobilul din piața Ovidiu a fost revândut către finul lui Claudiu Palaz, Paul Țiței.
Practic, singura diferență din cele două cazuri este la finalul suveicii: În cazul terenului din strada Suceava, părinții lui Palaz au parafat vânzarea încă dinainte de a pune mâna pe teren iar la final au rămas la vedere patronii Medgaz, care trebuie să își ia în cap toate castanele provenite din faptul că vor să mutileze fața orașului. În cazul casei din Piața Ovidiu, traseul suveicii a fost întrerupt de chiriașii din imobil, care doreau să cumpere ei casa, și care au contestat în justiție actul de vânzare. Deznodământul afacerii a mai consemnat un fapt bizar: Încălcând legea și o suită de hotărâri judecătorești, beneficiarii retrocedării nu au vândut casa chiriașilor (așa cum erau obligați), ci au revândut-o finului lui Palaz. Așadar, la final, suveica Popescu-Mocanu-familia Palaz a fost mai puternică decât legea… Rețeta suveicii a fost respectată cu sfințenie: Ultimul beneficiar fiind Paul Țiței, în acte și la vedere nu apare numele Palaz.

Claudiu Palaz, amărâtul cu datorii, zero lei în cont și două mașini de pe care cade tabla – întreținut de părinți

În Constanța există doi Claudiu Palaz: Unul ferchezuit, îmbrăcat în costume care costă cât venitul anual al unui pensionar, care descinde (în oraș) dintr-un Mercedes ultimul răcnet, sau un ATV sau SUV (la petreceri câmpenești, distracții și chermeze în aer liber).
Celălalt Claudiu Palaz e sărac lipit, amărât și vai de el. Nu are un sfanț, nu e angajat nicăieri și încasează lunar alocațiile copiilor, soția lui are o avere de fix 200 de lei și zero venituri. Acest Claudiu Palaz se îmbracă în blugi și cămăși trei-la-zece-lei când merge să dea mâna cu populimea prin campanii electorale. Iar în conturile lui figurează datorii întinse pe douăzeci de ani și zero lei puși deoparte. Acesta este Claudiul Palaz din declarația de avere. Pe lângă datoriile de 75.000 de euro la bănci, el mai are trecută în declarație o jumătate de casă la Târgoviște și două mașini pe care nici la programul Rabla nu i le primesc: Un Nissan din 1992 și un Dodge Ram, tot din secolul trecut. De altfel, aceste bunuri au fost clonate din declarație în declarație în fiecare an, până la punctul în care Palaz a și uitat cum se scrie numele mașinii sale. În ultima declarație, el a menționat că are un Doge (cum se aude pronunțat numele mașinii), în loc de Dodge (numele real al mărcii auto).
Din fericire spre deosebire de Claudiu Palaz, tatăl și mama sa – la vârste la care alte persoane s-ar ocupa cu plimbatul nepoților sau strănepoților prin parc – se dovedesc a fi foarte pasionați, foarte eficienți și mai ales foarte norocoși în afaceri imobiliare: Toată lumea le vinde ieftin și le cumpără scump, ei reușind să facă profit instant și fără bătăi de cap. Datorită acestora, Claudiu Palaz are unde veni seara acasă – la vila și terenul deținute în acte de Gheorghe și Silezia-Vasilica Palaz. Oare tot ei îi cumpără și costumele de fițe?

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri dezvaluiri

Informare RAJA – Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța și în localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord

În perioada 26 – 28 mai 2025, la nivelul sistemului centralizat de alimentare cu apă din municipiul Constanța, se vor executa lucrări complexe de conectare a noilor conducte magistrale reabilitate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Pentru realizarea acestora, furnizarea apei p...

Modernizarea sistemului de transport public în Delta Dunării, mai aproape de realitate

Administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat marți, 20 mai, la Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean, la o întâlnire de lucru cu oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii care a avut ca obiectiv prezentarea Studiului tehnic elabo...

Ponta, personajul-cheie al campaniei la prezidențiale

Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost finalizate și oficializate, iar atenția presei va fi concentrată în următoarea săptămână pe noul președinte. Cel mai probabil nimeni nu se va mai deranja cu deslușirea marilor mistere ale campaniei recent încheiate – unele dintre ele decisive pentru re...

,,Noaptea Muzeelor” la Muzeul de Artă Constanța – Artă, teatru și emoție

Sâmbătă, 18 mai 2025, Muzeul de Artă Constanța a celebrat Noaptea Muzeelor printr-un program artistic deosebit, care a reunit iubitori de artă din toate colțurile orașului și nu numai. Vizitatorii au avut acces la expoziția permanentă a muzeului și la cele două expoziții temporare, una dintre ele...

Fanfara „Muzica Apelor” sărbătorește Ziua Constanței prin concerte speciale pe Faleza Cazinoului

Fanfara Muzica Apelor vă invită să sărbătorim împreună, într-un mod autentic, zilele orașului Constanța, – cel mai vechi oraș locuit continuu din România, cu o istorie de peste 2.500 de ani. Cunoscut în antichitate sub numele de Tomis, Constanța este un important centru cultural, comercial și tur...

Zilele Constanței la Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Zilele Constanței prin ateliere de creație artistică realizate pentru publicul iubitor de artă. Activitatea, intitulată, „Harta orașului meu”, va cuprinde două workshop-uri, care se vor desfășura miercuri, 21 mai 2025, în intervalele orare 10.00–12.00, respec...

Lucrări noi în Comana – Strada Unirii în proces de asfaltare

Comuna Comana din județul Constanța, se află într-un amplu proces de modernizare, iar sprijinul oferit de Primărie și de celelalte instituții abilitate contribuie constant la îmbunătățirea infrastructurii locale. În acest context, începând cu data de luni, 19 mai 2025, vor începe lucrările de asf...

Primăria comunei Cerna anunță organizarea unei licitații publice pentru vânzarea a trei terenuri intravilane

Comuna Cerna, județul Tulcea, organizează o licitație publică cu strigare pentru vânzarea a trei terenuri ce aparțin domeniului privat al localității. Decizia vine în urma adoptării Hotărârii Consiliului Local nr. 3 din 27 ianuarie 2025 și este realizată în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. ...

„Cunoaștem Dobrogea prin joc și voie bună!” – Proiect educațional în comuna Peceneaga

Implicarea activă a Primăriei Comunei Peceneaga județul Tulcea în derularea proiectelor educative, reprezintă un exemplu concret de susținere a educației și culturii la nivel local. Print parteneriate cu asociații și instituții din comunitate, administrația locală demonstrează că investiția în co...

Bogdan Huțucă: De votul nostru, pentru prima dată în ultimii 35 de ani, depinde totul!

Cu doar câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare pentru alegerea noului președinte al României, deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, a transmis un mesaj puternic către cetățeni, subliniind importanța scrutinului și impactul major al alegerilor asupra viitorului țării....

Good News

Only good and positive news.