Trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool, care generează 17% din cazurile de cancer, din cele șapte tipuri asociate, conform unui raport de specialitate, din care reiese că și consumul mediu anual de alcool în România este unul ridicat.
„Consumul de alcool reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, inclusiv în România, având implicaţii semnificative asupra sănătăţii individuale şi colective, vieţile a milioane de oameni din întreaga lume fiind afectate de acesta. În perioada mai – iunie 2025, INSP, în parteneriat cu direcţiile de sănătate publică, va desfăşura Campania Naţională de Prevenţie a Consumului de Alcool «Fii tu însuţi! Nu ai nevoie de alcool!», având ca scop creşterea nivelului de informare şi conştientizare a adolescenţilor, părinţilor şi populaţiei generale privind impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătăţii şi vieţii”, anunţă, marţi, într-un comunicat de presă, Institutul Naţional de Sănătate Publică, potrivit adevarul.ro.
Conform datelor transmise de către specialiști, consumul de alcool crește riscul de cancer de cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, cancer colorectal şi de sân, dar are și efecte adverse asupra aparatului cardio-vascular și digestiv.
„Alcoolul este o substanţă care poate să provoace adicţie, iar adolescenţii şi adulţii tineri au riscul cel mai ridicat de a fi afectaţi pe termen lung. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă”, arată INSP.
De asemenea, instituția mai atenționează că alcoolul este periculos pentru adolescenți. Iar cu cât ei întârzie debutul consumului de alcool, cu atât sunt mai puțin expuși riscului acestuia.
„Intervenţia timpurie a părinţilor poate preveni problemele legate de alcool la adolescenţi. Aceştia trebuie să fie informaţi despre riscuri şi sprijiniţi pentru a face alegeri sănătoase. Întrucât nu există un nivel de consum de alcool considerat sigur pentru sănătate, este recomandată evitarea acestuia, indiferent de vârstă”, mai arată INSP.
Consumul mediu anual în România este unul ridicat, situându-se la 10,3 litru alcool pur pe cap de locuitor în anul 2023.
„În plus, în medie, peste o treime dintre adulţii din România au declarat că au consumat alcool în exces cel puţin o dată pe lună în anul 2019, a doua cea mai mare rată din UE (35,0 % comparativ cu media UE de 18,5 %). Există o disparitate de gen puternică în ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, mai mult de jumătate dintre bărbaţi (53,1 %), dar mai puţin de una din cinci femei (18,0 %) raportând un astfel de comportament în anul 2019”, arată datele transmise de INSP, potrivit sursei citate.
Totodată, ratele stării de ebrietate în rândul adolescenților din România sunt îngrijorătoare, acestea situându-se la nivelul de 17 %, similar cu media UE de 18 %.
Conform datelor transmise de către specialiști, consumul nociv de alcool duce la decesul a trei milioane de oameni anual, la apariția a 230 de tipuri diferite de boli și, totodată, acestea afectează bunăstarea și sănătatea altor personae din familie și din comunitate, fiind responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii, acesta fiind factorul principal de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor între 15 și 49 de ani și totalizând 10% din toate decesele de la această grupă de vârstă.
„În anul 2018, consumul total de alcool la nivel mondial a fost de 6,2 litri alcool pur /per persoană în vârstă de 15 ani şi peste, iar consumul neînregistrat (alcoolul care se află în afara sistemului obişnuit de control) a reprezentat 26% din consumul total”, a transmis INSP.
Conform INSP, în Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual, contribuind în mod semnificativ la vătămări neintenţionate şi intenţionate.
”Impactul dăunător al consumului de alcool începe devreme în cursul vieţii. Expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), un termen ce acoperă o serie de defecte congenitale fetale care includ dizabilităţi fizice, mentale, iar mai târziu o serie de modificări comportamentale şi/sau de învăţare cu posibile implicaţii pe tot parcursul vieţii şi care, spre deosebire de multe alte dizabilităţi, sunt 100% prevenibile”, a transmis INSP.
Mai mult, alcoolul este responsabil pentru 1 din fiecare al patrulea deces în grupa de vârstă 20-24 de ani, fiind şi o cauză principală a pierderii anilor de viaţă profesională şi a pierderilor de dezvoltare economică şi productivitate în Regiunea Europeană a OMS.
„Consumul de alcool este cauza a aproximativ 17% din cazurile de cancer din cele şapte tipuri de cancer asociate. Consumul uşor până la moderat de alcool (mai puţin de 20 g de alcool pur pe zi) a fost asociat cu 13,3% din aceste cazuri, echivalentul a aproximativ 23 000 de cazuri noi de cancer în anul 2017 la nivel european”, arată spedcialiştii, citați de adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: