Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a transmis, la solicitarea transmisă de Gândul, informațiile obținute de la autoritățile nepaleze privind decesul lui Zsolt Vago, unul dintre cei mai experimentați operatori de televiziune din România. Acesta și-a pierdut viața în Nepal, acolo unde se afla într-o expediție pe muntele Everest.
Oficialii MAE au anunțat că, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi, s-a autosesizat în urma apariției în mass-media a unor informații cu privire la decesul în Nepal al unui alpinist de cetățenie română și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține detalii relevante cu privire la circumstanțele producerii incidentului.
„Din datele furnizate de autoritățile nepaleze, decesul cetățeanului român ar fi avut loc în timpul coborârii de pe muntele Lhotse. Reprezentanții misiunii diplomatice mențin legătura cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență consulară conform competențelor, inclusiv în vederea eliberării certificatului de deces, cu respectarea procedurilor legale din Nepal”, a răspuns MAE.
Potrivit oficialilor MAE, până marți după-amiază, la nivelul Ambasadei României la New Delhi nu au fost primite solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la New Delhi: +91 11 24111015, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la New Delhi: +91 81 30303444, arată MAE .
Anunțul privind decesul lui Zsolt Vago a fost făcut duminică de jurnaliștii Ovidiu Oanță și Paul Angelescu. Potrivit unor surse, tragedia s-ar fi întâmplat undeva la 8.000 de metri, cel mai probabil în urma unei furtuni.
Vago era pasionat de astfel de expediții, iar ultima postare a operatorului ProTV datează de pe data de 21 aprilie, chiar din Tabăra de Bază Everest.
„6100 și un pic Lobuce, ședința tehnică, după care decidem, cum abordăm Lhotse”, scria atunci Vago.
Sursa foto: Facebook
Citiți și:
Purtătorul de cuvânt al MAE, replică la acuzațiile de fraudare a voturilor din diaspora. „Tentative grave de a diviza și mai mult societatea”
Alegeri prezidențiale 2025: Românii din diaspora pot vota timp de trei zile. CALENDARUL complet și procedura de înscriere