„Paradisul” ascuns al României sau locul unde își făceau veacul oamenii înstăriți! V-ați gândit vreodată care este stațiunea care poate fi considerată un „paradis” ascuns al României? Este vorba despre o locație unde se aflau „băile nobililor”, pe timpuri, o zonă în care se tratau toți oamenii bogați. Iată mai jos!
România cuprinde o multitudine de locații de vis, dar și „comori” naturale care așteaptă să fie descoperite. De data aceasta, în atenție se află o zonă în care se spune că erau amplasate „băile nobililor”. Aici, pe o perioadă de două luni și jumătate, veneau să se trateze oamenii bogați.
Este o zonă care, în prezent, atrage o mulțime de turiști dornici să afle atât istoria locală, cât și să petreacă momente de relaxare, într-un sejur de câteva zile. Această locație se află în județul Satu Mare, aproape de localitatea Vama. Cândva, stațiunea Băile Puturoasa (denumire căpătată de la mirosul de hidrogen sulfurat al izvoarelor) se afla printre preferințele persoanelor înstărite. Totuși, istoria stațiunii este lungă și intensă și vi-o prezentăm îndată.
Locația se află în atenție încă din anul 1836, când zona aparținea lui Vay Gabriel, conte maghiar. Băile Puturoasa au câștigat popularitate încă din acea perioadă, având în vedere că se perindau mulți oameni de rang înalt pe proprietatea contelui maghiar și care erau absorbiți de efectele benefice ale apelor minerale.
Totuși, mulți ani mai târziu, în 1925, locația a fost preluată de proprietari privați, apoi, 24 de ani mai târziu, în 1949, a ajuns în grija statului român. Luând în considerare condițiile de la vremea respectivă, înainte să aibă loc cel de-al Doilea Război Mondial, stațiunea dispunea de elemente moderne, precum curent electric, linie ferată (îngustă), restaurant și spații de cazare (26 de camere). Totuși, se făceau circa 1.000 de băi calde în perioada caldă (2 luni și jumătate, pe an).
Aici, nobilii veneau să se trateze pentru diverse afecțiuni, precum cele respiratorii, ginecologice, dermatologice, dar și pentru reumatism. Bazinele de apă conțineau hidrogen sulfurat, magneziu, calciu, fier, iod, dar și sulfați, potasiu și clor.
Stațiunea Băile Puturoasa avea să-și închidă porțile în 1940, din motive militare. După ce au fost efectuate schimbări și renovări, spațiul a ajuns în grija statului până în 1970, când a ajuns sub „aripa” unei întreprinderi din Baia Mare. Totuși, spațiul a început să se degradeze, după ce s-a închis, iar cei 20 de ani în care locația a fost lăsată în paragină și-au spus cuvântul.
A renăscut, însă, prin intermediul unui antreprenor local. Apelând la fonduri europene, a reușit să repună pe picioare „paradisul” ascuns al României și să îl deschidă publicului. Acum, turiștii se pot bucura de un sejur în stațiunea cu băi termale din județul Satu Mare.
Bazinele cu apă din stațiune ating o temperatură între 34 și 38 de grade Celsius. Acum, stațiunea dispune și de saune, dar și de locuri de cazare. Stațiunea este înconjurată de două dealuri – Poiana Mesteacănului și La Comșa. Se află pe locul unui fost vulcan, arată Adevarul.ro.
Stațiunea balneoclimaterică din România bogată în ape minerale. Este supranumită „Izvoarele de Aur” și se află printre preferatele pensionarilor
Care este cea mai mare CASCADĂ din România. Vizitat anual de mii de turiști, locul ascunde o legendă cutremurătoare
Singura stațiune din România care este amplasată integral într-un parc natural! Aici se află un monument celebru
Stațiunea din România, renumită pentru izvoarele termale, care a ajuns ruine. Era preferata lui Nicolae Ceaușescu
Stațiunea balneară românească unde turiștii vin pentru tratamente cu nămol și ape minerale. A ajuns recunoscută pe plan internațional
Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ)