Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac, joi, 22 mai 2025, percheziții la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Surse judiciare au precizat, pentru Gândul, că aceste percheziții DNA au loc după realizarea unui flagrant de luare de mită.
Procurorii DNA „vizează un inspector superior antifraudă”, acesta urmând să fie adus la audieri, au mai spus sursele judiciare.
„În urma demersurilor făcute de COTAR (n.red. – Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România), a fost deschis la DNA un dosar penal pentru evaziune fiscală, în decembrie 2024.
Sunt cercetate mai multe persoane fizice, pentru înfiinţarea a zece societăţi comerciale de transport alternativ prin care au încasat venituri nedeclarate, fără să plătească taxe și impozite către statul român, iar prejudiciul estimat ar fi de 1 milion de euro.
Firmele care fac transport alternativ în România, sub umbrela UBER și BOLT, sunt urmărite de Antifraudă încă de anul trecut, după ce au fost adunate informații legate de mecanismul prin care se evită plata taxelor și a impozitelor către stat în ridesharing”, au declarat sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
DNA a transmis, printr-un comunicat de presă, că procurorii anticorupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de trafic de influență și cumpărare de influență, în perioada martie-mai 2025, de către funcționari publici cu atribuții de control din cadrul ANAF, respectiv persoane fizice și persoane juridice care operează în transportul alternativ prin intermediul aplicațiilor de ridesharing.
„Faptele de corupție investigate sunt presupus a fi comise pentru protejarea și favorizarea unor persoane fizice și juridice care eludează plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate bugetului statului, cu impact negativ asupra serviciilor publice și, astfel, erodarea încrederii în stat, în instituții și în administrația publică.
În cursul zilei de 22 mai 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații situate pe raza municipiului București și județelor Ilfov și Giurgiu, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au precizat reprezentanții DNA.
În urmă cu doar câteva zile, ANAF transmitea că inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.
„Astfel, în cazul unui operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor online, inspectorii DGAF au identificat că, în perioada februarie-decembrie 2024, operatorul economic nu a înregistrat și nu a declarat obligațiile fiscale, în ceea ce privește TVA și contribuții sociale, beneficiind astfel de un avantaj fiscal în valoare de peste 6,7 milioane de lei.
ANAF reiterează importanța respectării obligațiilor fiscale și atrage atenția asupra consecințelor legale ale nedeclarării veniturilor, indiferent de sursa acestora”, transmiteau reprezentanții ANAF.
CJ Buzău a ajuns în atenția anchetatorilor, într-un dosar ce-l vizează pe Mihai Stan, consultantul din spatele rețelei de firme a lui Niculae Bădălău
UPDATE. Ziua Z pentru infractorul internațional Bogdan Buzăianu. Ce au decis magistrații de la Tribunalul București în mega-dosarul „Energy Holding”!
Bombă cu ceas la Tribunalul București: tic, tac până pe 9 mai! Cine poate răsturna soarta infractorului internațional Bogdan Buzăianu în mega-dosarul „Energy Holding”
Cum a cheltuit Bogdan Buzăianu sacii cu bani furați de la stat. MILIONARUL a scăpat de pedeapsă, dar vrea să-și scoată avionul de sub sechestru