Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a afirmat miercuri, în cadrul unei conferințe, că îşi doreşte o modificare a felului în care se acordă bursele pentru elevi. Ministrul a susţinut în acest sens că trebuie recompensaţi financiar elevii care dau dovadă de excelenţă şi trebuie sprijiniţi cei aflaţi în situaţii sociale dificile.
”Avem un sistem atât de stufos de burse, încât de multe ori nu mai înţelegi ce vrei să faci din punct de vedere educaţional cu acel sistem. Am spus în raport, eu cred că bursele trebuie să susţină două lucruri: excelenţa şi componenta socială”, a afirmat Daniel David, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Declaraţiile ministrului au fost făcute în contextul în care a fost întrebat dacă acordarea de burse elevelor care devin mame nu încurajează acest fenomen.
”Nu am un răspuns specific acum pentru această situaţie, dar cam ăsta este principiul pe care aş dori să-l folosesc când reanalizăm bursele: cei buni să ia bursă şi cei care au nevoie din punct de vedere social, cred că cele două categorii ar trebui să fie împinse în faţă. Şi prefer mai puţin şi mai bun şi mai relevant decât irelevant şi puţin”, a adăugat ministrul.
Referindu-se la tinerele care devin mame, minore fiind, Daniel David spune că educaţia este cea care contează, subliniind că e vorba despre educaţie în comunităţile din care aceste fete fac parte, dar şi despre educaţia în familie, dincolo de bursa pe care ele o primesc.
Pentru elevii din clasa a V-a se va calcula media primelor două module de cursuri/de învățare din anul școlar în curs. Pentru pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei, media trebuie să fie egală sau mai mare cu 9.50.
Elevii din clasa a IX-a vor primi bursă de merit pe baza mediei de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual, mediile trebuie să fie egale sau mai mari de nota 9,50.
Noutatea în anul școlar 2025-2025 este bursa de reziliență, care se acordă elevilor cu media notelor de la nota 7 în sus, până la pragul de acordare pentru bursa de merit, 9,50.
Vor primi bursă de merit și bursă de reziliență, în total, 30% dintre elevii unei clase. Dacă vor fi situații în care numărul elevilor cu medii cel puțin egale cu nota 9.50 este mai mare de 30% din colectivul clasei, atunci „lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”, potrivit informațiilor Digi 24.
Prin excepție, dacă vor fi clase în care elevii care îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și reziliență nu reprezintă cumulat un procent de 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.
O altă noutate în anul școlar 2024-2025 este aceea că au dreptul la bursă de merit și bursă de reziliență și elevii din învățământul profesional și dual, care au obținut:
Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală, ori rezultate la competiții. Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.
Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II, și cu bursa de merit/ bursa de reziliență și bursa tehnologică, prevede metodologia nouă.
Reamintim că Ligia Deca, fost ministru al Educației, anunța în mandatul său că 500 de studenți din peste 100 de țări din afara UE vor urma cursurile uneia dintre facultățile din România. Aceștia au depus un număr record de solicitări de burse, pentru anul universitar 2024-2025, prin platforma StudyinRomania.
Ministrul Ligia Deca a dorit să scoată în evidență că peste 80 000 de studenți străini și-au exprimat dorința să devină studenți ai unuia dintre centrele universitare din România. 500 dintre aceștia au obținut și burse de studii.
„Număr record de candidaturi pentru burse oferite de statul român pentru studenții străini din afara UE – aproape 82.000 de solicitări, cu peste 60% mai multe față de anul trecut! Toate candidaturile au fost depuse exclusiv online, prin platforma StudyinRomania.
În urma selecției, începând cu anul universitar 2024-2025, 500 de studenți din peste 100 de țări vor studia în universități de prestigiu din România, în domenii diverse precum inginerie, IT, drept, științe ale educației și multe altele. Ne bucurăm să vedem un interes tot mai mare pentru oportunitățile educaționale din România”, a explicat fostul oficial de la educație.
Sursă foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI:
Peste 80 000 de străini vor să studieze în ROMÂNIA/500 de studenți din afara UE vor lua și BURSĂ