Presiune pe Vladimir Putin, după ce acesta a refuzat să se angajeze în negocieri pentru o pace durabilă cu Ucraina. Astfel, peste 80 de senatori americani şi-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în faţa a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voinţă a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina.
În acest context, congresmeni din ambele partide doresc să pună mai multă presiune asupra lui Vladimir Putin, după apelul telefonic de luni dintre preşedintele rus şi Donald Trump, care nu a condus la armistiţiul sperat de Kiev, partenerii săi europeni şi de preşedintele american, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Aceste sancţiuni ar fi impuse dacă Rusia refuză să se angajeze în negocieri de bună-credinţă pentru o pace durabilă cu Ucraina. Proiectul de lege ar impune, de asemenea, taxe vamale de 500% pentru bunurile importate din ţările care achiziţionează petrol, gaze, uraniu şi alte produse din Rusia”,au declarat într-un comunicat comun senatorul republican Lindsey Graham, aliat apropiat al lui Donald Trump, şi senatorul democrat Richard Blumenthal, iniţiatorul textului.
Şeful diplomaţiei americane, Marco Rubio, a declarat marţi că se aşteaptă ca Rusia să îşi prezinte „în câteva zile” termenii pentru un armistiţiu în Ucraina, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că doreşte să „câştige timp.”
În aceeaşi zi, Uniunea Europeană a adoptat oficial al 17-lea pachet de sancţiuni şi se aşteaptă la „o reacţie puternică” din partea Washingtonului dacă Moscova îşi menţine poziţia.
„Rusia este agresorul. Rusia este cea care trebuie să pună capăt acestei vărsări de sânge. Apreciez eforturile sincere ale preşedintelui Trump de a reuni părţile şi de a găsi o soluţie cu care să putem trăi cu toţii.
Cred că Zelenski este dispus să facă concesii pentru a pune capăt acestui război. Putin pare mai interesat să vorbească decât să acţioneze. Acum este momentul să creştem costul acestui război asupra lui Putin”, a declarat senatorul Lindsey Graham într-un discurs în plen miercuri.
Ucraina va cere, săptămâna viitoare, Uniunii Europene să ia în considerare noi măsuri drastice de izolare a Moscovei, care ar include sechestrarea activelor rusești și introducerea de sancțiuni pentru unii cumpărători de petrol rusesc, anunță Reuters.
Solicitarea Kievului are loc în contextul în care administrația Trump a renunțat, pentru moment, la înăsprirea sancțiunilor contra Rusiei.
Kievul este de părere că UE ar trebui să ia în considerare o serie de măsuri pentru ca sancțiunile sale să se aplice mai dur dincolo de propriul teritoriu, inclusiv vizând companiile străine care utilizează tehnologia europeană pentru a ajuta Rusia, alături de „introducerea de sancțiuni secundare asupra cumpărătorilor de petrol rusesc”.
Sursă foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Donald Trump accesează nivelul „Star Wars”. Ce va însemna apărarea antirachetă Golden Dome a SUA pentru Rusia lui Putin?