Ministerul Finanţelor a atras peste 620 milioane lei şi 112 milioane euro prin şase emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis), în cadrul celei de-a patra oferte publice derulată în acest an pe piaţa de capital. Titlurile de stat Fidelis emise în mai au debutat joi, 22 mai, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Prin intermediul celor 24 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 50 miliarde lei (peste 10 miliarde euro).
”Ministerul Finanţelor (MF) a atras 620,4 milioane lei şi, respectiv, 112,2 milioane euro (valori însumând aproape 1,2 miliarde lei – 237 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, arată un comunicat transmis BVB, citat de news.ro.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 9 -16 mai, românii au plasat peste 12.600 de ordine de subscriere, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.
„Într-un context de piaţă volatil amplificat de evoluţiile de pe scena economicã şi politicã, programul Fidelis continuã sã reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populaţiei. Volumul subscris de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent este similar celui obţinut în emisiunea anterioară (cu 1,3 miliarde lei echivalent), printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere, ne reconfirmã încrederea românilor în acest program şi implicit în statul român”, a declarat Tanczos Barna, viceprim-ministru, ministru al Finanţelor.
Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
„Programul Fidelis a devenit un pilon important al pieţei de capital din România, consolidând parteneriatul dintre investitori, Stat şi Bursă, chiar şi în perioade marcate de incertitudini în rândul investitorilor.
Prin cele 24 de ediţii listate până acum, titlurile de stat Fidelis au demonstrat că pot atrage constant interesul populaţiei, oferind o combinaţie valoroasă între siguranţă, lichiditate şi beneficii fiscale. Faptul că aceste instrumente sunt garantate de stat şi scutite de impozit pentru persoanele fizice le transformă într-o soluţie eficientă de economisire şi investiţie, mai ales într-un context economic marcat de incertitudini.
Ne bucurăm să vedem cum programul Fidelis include, în mod constant, componente cu impact social, cum este tranşa dedicată donatorilor de sânge. Felicităm Ministerul Finanţelor, Consorţiul de intermediere şi partenerul Rock FM pentru contribuţia adusă la succesul acestui program şi pentru promovarea unei culturi financiare active în rândul românilor”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Vorbim aici despre sindicatul format din Consorţiul este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, BCR, BRD – Groupe Societe Generale şi Tradeville (Sindicat de intermediere) şi Banca Transilvania, Libra Internet Bank (Grup de distribuţie).
„Volatilitatea în creştere de pe piaţa acţiunilor de la Bucureşti şi de pe piaţa financiară locală în general, favorizează volume mai mari ale tranzacţiilor pe piaţa secundară cu titluri de stat Fidelis, care deja au devenit pentru investitorii de retail un instrument foarte important în ceea ce priveşte optimizarea deciziilor de management de portofoliu.
De asemenea, „titlurile de stat Fidelis destinate populaţiei ocupă o pondere tot mai importantă în structura de finanţare a Ministerului Finanţelor, reprezentând, de altfel, primul pas în zona investiţiilor personale pentru un număr tot mai mare de români care au economisit până în prezent exclusiv prin intermediul depozitelor bancare”, a declarat Irina Neacşu, director executiv corporate finance BRD – Groupe Societe Generale.
Titlurile de stat pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.
Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?
Potrivit BVB, dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.
Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:
Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.
Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?
Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:
Sursa foto: BVB
Românii au investit 2,6 miliarde lei în cea mai recentă emisiune de TITLURI de stat Fidelis. Ministerul Finanțelor a atras o sumă-record în 2024