Cel puțin două persoane și-au pierdut viața și alte 19 persoane au fost date dispărute în urma unor alunecări de teren într-o zonă îndepărtată din provincia muntoasă Guizhou din sud-vestul Chinei, a declarat presa de stat chineză.
Ploile torențiale au declanșat două alunecări de teren distincte care au lovit orașele Changshi și Guowa din județul Dafang.
Prima alunecare de teren a avut loc în jurul orei 3:00, noaptea, și a lovit orașul Changshi, provocând moartea a cel puțin două persoane. A doua alunecare a avut loc în jurul orei 9:00 dimineața, a anunțat postul de televiziune de stat CCTV, conform Reuters.
„Potrivit unei anchete preliminare, alte 19 persoane au fost îngropate”, potrivit aceleiași surse.
Imaginile aeriene difuzate de CCTV arată un sat devastat de o alunecare de noroi maroniu care a acoperit câmpurile agricole înainte de a se acumula la poalele unui munte.
Ministerul Situațiilor de Urgență a cerut echipelor de salvare să desfășoare „toate mijloacele posibile” pentru a-i găsi pe cei dispăruți, subliniind în același timp că această zonă îndepărtată cu teren „abrupt” face operațiunile „deosebit de dificile”. Peste 400 de membri ai personalului de urgență, inclusiv ofițeri militari și pompieri, au fost trimiși pentru a ajuta la misiunea de salvare.
Autoritățile au emis, de asemenea, avertismente de risc pentru dezastre geologice în zonele din apropiere.
China se confruntă cu valuri de căldură mai calde și mai lungi și cu ploi abundente mai frecvente și imprevizibile ca urmare a schimbărilor climatice. Țara este deosebit de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice, au spus autoritățile, din cauza populației sale uriașe.
Autoritățile au inițiat răspunsuri la situații de urgență pentru ploi abundente în Guizhou, precum și în provinciile din apropiere Hunan și Jiangxi.
Ploile torențiale din ultima săptămână din provincia Guangdong din sudul Chinei și regiunea Guangxi au ucis șapte persoane și au lăsat mai mulți dispăruți, autoritățile emitând avertismente pentru ploi puternice, inundații montane și dezastre geologice în sudul țării.
Datele meteorologice chineze arată că 2024 a fost cel mai cald an în China de mai bine de șase decenii, al doilea an consecutiv în care au fost depășite recorduri.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
The Guardian: Donald Trump riscă să împingă Europa spre CHINA /Xi Jinping va fi încântat