Miniștrii de Finanțe din Grupul celor șapte națiuni industrializate au convenit să continue să sprijine Ucraina în eforturile sale de a se apăra împotriva invaziei Rusiei, a declarat ministrul german de Finanțe, Lars Klingbeil.
Declarația ministrului a venit în marja unei reuniuni G-7 organizate în Canada, conform Bloomberg.
„A devenit clar că în cadrul formatului G-7, sprijinul va continua neschimbat și că Ucraina se poate baza pe o solidaritate puternică și un sprijin substanțial din partea țărilor G-7”, a declarat Klingbeil miercuri.
Până miercuri seara, membrii grupului – care cuprinde SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Japonia, și în care este reprezentată și Uniunea Europeană – nu conveniseră încă asupra unei declarații finale care să oficializeze angajamentul menționat de Klingbeil.
„Lucrăm intens la asta – mai sunt câteva puncte pe care trebuie să le rezolvăm”, a spus Klingbeil despre declarația finală. „Dar sunt optimist într-un mod prudent că vom ajunge acolo.”
Înainte de summit, discuțiile erau înconjurate de o atmosferă de incertitudine, în special în ceea ce privește dacă SUA sub președintele Donald Trump își va menține sprijinul pentru Kiev, după ce Trump a dat vina parțial pe Ucraina pentru războiul pe care Rusia l-a început în februarie 2022.
„Acesta este încă un semn de unanimitate și coeziune”, a declarat Klingbeil.
Anterior, ministrul german de Finanțe a avut întâlniri separate cu secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, ministrul ucrainean de Finanțe, Serhii Marchenko, și alți omologi europeni.
Omologii săi americani au fost percepuți ca fiind foarte constructivi și orientați spre soluții, a spus Klingbeil:
„Acesta este un semn grozav.”
Despre întâlnirea cu Scott Bessent, omologul său american, pentru o discuție privată, Klingbeil a vorbit despre un început bun și urmează să fie aranjate și alte întâlniri:
„Am convenit în special că vrem să găsim soluții”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
RUSIA acuză Franța și Marea Britanie că instigă SUA să aplice sancțiuni /„Nu mai vrem abordări de tipul «armistițiu și mai vedem»”