Plan obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii, aprobat de ţările membre ale OMS - GAZETA de SUD

Plan obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii, aprobat de ţările membre ale OMS - GAZETA de SUD
📅 2025-05-20

Acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii a fost adoptat marţi de ţările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printre care se numără și România. Acordul a fost pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, anunță Reuters.

După trei ani de negocieri și finalizarea planului la jumătatea lunii trecute, pactul cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat marți de Adunarea Mondială a Sănătății la Geneva. Reprezentanții țărilor membre ale OMS au întâmpinat adoptarea acordului cu aplauze.

Pactul este văzut pe scară largă

Pactul este văzut pe scară largă ca o victorie pentru agenția internațională de sănătate a ONU într-o perioadă în care organizațiile multilaterale au fost afectate de reduceri drastice ale finanțării externe din partea SUA.

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiunea multilaterală. Va asigura faptul că, împreună, vom putea proteja mai bine lumea de amenințările viitoare ale pandemiilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tratatul a fost contestat în ultimul moment, luni, când Slovacia a cerut un vot, întrucât premierul său sceptic față de vaccinurile împotriva COVID-19, a insistat ca țara sa să conteste adoptarea acordului.

Pactul este văzut pe scară largă ca o victorie pentru agenția internațională de sănătate a ONU într-o perioadă în care organizațiile multilaterale au fost afectate de reduceri drastice ale finanțării externe din partea SUA.

Acordul este o victorie pentru sănătatea publică

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiunea multilaterală. Va asigura faptul că, împreună, vom putea proteja mai bine lumea de amenințările viitoare ale pandemiilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tratatul a fost contestat în ultimul moment, luni, când Slovacia a cerut un vot, întrucât premierul său sceptic față de vaccinurile împotriva COVID-19, a insistat ca țara sa să conteste adoptarea acordului.

O sută douăzeci și patru de țări au votat în favoare, niciuna nu a votat împotrivă, în timp ce unsprezece țări, inclusiv Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia și Iran, s-au abținut.

Statele membre care au participat la negocieri trebuie să ratifice acum acordul la nivel național.

Planul pentru combaterea pandemiilor viitoare, al doilea din istoria OMS

„Este un moment istoric și o dovadă că, cu sau fără SUA, țările sunt hotărâte să colaboreze și să creadă în puterea multilateralismului”, a declarat Nina Schwalbe, fondatoarea think tank-ului în domeniul sănătății globale „Spark Street Advisors”, după finalizarea negocierilor luna trecută.

Este doar a doua oară în cei 75 de ani de existență ai OMS când statele membre ajung la un acord obligatoriu – precedentul a fost convenția privind controlul tutunului din 2003.

Articolul 9 din acord obligă guvernele să stabilească politici naționale care să prevadă condițiile de acces în acordurile de cercetare și dezvoltare și să asigure, pentru prima dată într-un acord internațional în domeniul sănătății, că medicamentele, tratamentele și vaccinurile legate de pandemii sunt accesibile la nivel global.

„Acordul oferă în esență membrilor OMS mai multă forță în ceea ce privește pregătirea, răspunsul și prevenirea pandemiilor viitoare”, a explicat Ricardo Matute, consilier pentru politici publice în cadrul echipei Governing Pandemics a Centrului pentru Sănătate Globală de la Institutul de Studii Internaționale din Geneva.

OMS, imagine de ansamblu asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu materiale medicale

Măsurile prevăzute includ ca OMS să aibă o imagine de ansamblu asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu materiale medicale, precum măști și vaccinuri. De asemenea, acordul va permite o producție locală mai amplă de vaccinuri și alte tratamente în timpul unei pandemii.

S-au petrecut ore întregi în dezbateri privind Articolul 11, care se referă la transferul de tehnologie – partajarea cunoștințelor, competențelor și capacităților de producție – pentru a sprijini în special țările cu venituri reduse să producă local vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare legate de pandemii.

Acordul obligă producătorii participanți să aloce un obiectiv de 20% din producția lor în desfășurare de vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare către OMS în timpul unei pandemii. Cel puțin 10% vor fi donații, iar restul vor fi rezervate la prețuri accesibile.

Experții din domeniul sănătății speră că acest acord va determina guvernele să investească mai mult în pregătirea pentru pandemii, în contextul reducerilor bugetare în domeniul sănătății globale.

„Liderii ar trebui să investească încă de acum în pregătirea pentru pandemii și în capacitatea de răspuns în situații de urgență… Nu ne mai putem permite o altă pandemie, dar ne putem permite să prevenim una”, a declarat Helen Clark, copreședintă a Comisiei Independente pentru Pregătirea în Caz de Pandemie, într-un comunicat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gds

Filip Jianu, surpriza plăcută din primul tur al calificărilor de la Roland Garros

Filip Jianu s-a calificat în runda a doua a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului de Mare Slem de la Roland Garros, marți, după ce l-a învins pe slovacul Jozef Kovalik, cu 2-6, 7-6 (7/4), 6-4, la Paris. Jianu (229 ATP) a obținut victoria după două ore și 26 de minute în fa...

Patricia Țig nu i-a dat șanse Kaylei Cross și înaintează în calificările de la RG

Patricia Țig a învins-o pe canadianca Kayla Cross cu 6-4, 6-2, marți, în prima rundă a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului de Mare Slem de la Roland Garros. Țig (215 WTA) a avut nevoie de o oră și 15 minute pentru a se impune în prima sa confruntare cu Cross (217 WTA). [...

Absolvenții din Gorj, luați în evidență de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj

AJOFM Gorj informează absolvenții promoția 2025 de faptul că data absolvirii pentru anul şcolar 2024-2025 este 06.06.2025, iar în termen de 60 de zile de la absolvire aceștia sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţa AJOFM Gorj pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrări...

Plan obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii, aprobat de ţările membre ale OMS

Acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii a fost adoptat marţi de ţările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printre care se numără și România. Acordul a fost pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, anunță ...

Mihnea Rădulescu, al doilea jucător transferat de Universitatea Craiova

La doar o zi de la anunţul cooptării lui Samuel Teles, Universitatea Craiova mai vine cu o noutate. Astfel, oficialii olteni l-au prezentat suporterilor, prin intermediul unui clip video, pe Mihnea Rădulescu. “A fost achiziționat de la Petrolul și a semnat un contract valabil pe o perioadă de 3 a...

Consiliul Concurenței, investigație fără precedent printre importatorii de mașini

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto cu nume grele în comerțul cu mașini și piese de schimb. Investigația Consiliului Concurenței a fost declanșată „din oficiu” și țintește anumite practici de pe piața serviciilor de întreținere și reparare a aut...

Tânăr din Craiova, dat dispărut

Polițiștii Secției 6 Poliție Craiova au fost sesizaţi, pe 19 mai, ora 20.30, de un bărbat, de 70 de ani, din municipiul Craiova, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 18 mai, în jurul orei 6.30, nepotul său, Geoc Geliceanu, de 25 de ani, a plecat de la domiciliu său din municipiul Craiov...

Un şofer a încercat să mituiască un echipaj de poliţie cu un miel, ca să scape de sancţiuni

Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dolj au fost sesizați, pe 20 mai 2025, în jurul orei 10:20, de către șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Dolj, cu privire la o încercarea de mituire a unui echipaj de poliție rutieră afla...

Mesajul public al SUA, după alegeri: „Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României”

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a transmis primul mesaj pentru Nicușor Dan, după alegerea sa ca președinte el României, în care a afirmat că așteaptă cu interes să colaboreze cu șeful statului și cu noul guvern pentru promovarea intereselor comune.  „Așteptăm cu interes să colab...

Isărescu: În luna mai am avut o presiune puternică pe piaţa valutară, ieşiri mari de capital

În luna mai a fost o presiune uriașă pe piața valutară, probabil istorică și unul dintre factori a fost discursul politic agresiv din campania electorală, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. ”În luna mai am avut o presiune puternică pe piaţa valutară, ieşiri...

Good News

Only good and positive news.