Interviu-eveniment cu Paul Codrea la Timișoara: „Dă 3 goluri și se crede regele Bucureștiului o săptămână!”. Amintiri cu Del Piero, Maldini și Zola

Interviu-eveniment cu Paul Codrea la Timișoara: „Dă 3 goluri și se crede regele Bucureștiului o săptămână!”. Amintiri cu
📅 2025-05-21

Paul Codrea, 44 de ani, a oferit un interviu Gazetei Sporturilor în care a dezbătut prezentul din viața lui și din fotbalul românesc, dar a făcut o incursiune și în Il Calcio, de la meciurile și fotbaliștii uriași cu care s-a duelat până la Dan Șucu - Genoa și Cristi Chivu - Parma. De ce îl înțelege pe patronul Gigi Becali și de ce îl apreciază pe Louis Munteanu.

Vă mai aduceți aminte de Paul Codrea? Inimos, energic, combativ la mijlocul terenului, timișoreanul care a fost un deceniu în Il Calcio și a adunat multe prezențe și la prima reprezentativă, într-o epocă în care mai erau Cristi Chivu, Adi Mutu, Răzvan Raț, Daniel Pancu, Mirel Rădoi, Bogdan Lobonț și alții.

L-am regăsit pe fostul fotbalist, acum antrenor la juniorii celor de la CSC Dumbrăvița, în orașul de pe Bega, pe fugă. Nu mai aleargă după legendele fotbalului italian, nu mai bagă alunecări să-i stopeze pe Seedorf, Kaka, Del Piero, Totti sau alți mulți titani din Il Calcio, ci ca să-și găsească timp și pentru copiii lui, și pentru serviciu.

A rămas același om deschis, jovial, cu un discurs inteligent. Mai departe îl veți (re)găsi în interviul acordat Gazetei Sporturilor, la o cafea, într-o cafenea din Timișoara.

Paul Codrea despre prezentul său: „Copiii îți dau energie. Iar ochii care nu se văd, se uită"

- Bine te-am regăsit, Paul! Am văzut că ești antrenor cu copiii la Dumbrăvița. Ce faci, care mai e viața ta?
- Mulțumesc de vizită. Fac bine (râde). Antrenez o echipă U12 la clubul Dumbrăvița și mă pregătesc de turneu.

- Ai doi copii, mai antrenezi și alți copii, nu-s prea mulți copii?
- Să știi că viața în jurul lor e frumoasă, chiar dacă e grea. Ocupă mult timp, dar aveam nevoie de energia oferită de copii.

- Eu te întrebam pe ideea de ce nu mai mult, să antrenezi la seniori. Mai ales că ești un nume în fotbalul românesc.
- Am licența A. Momentam, n-a apărut ceva mai interesant. Am vrut ceva pe plan local. Am doi copii, ți-am zis, au nevoie de mine ca suport logistic. Eu îi duc la școală, la activități, la meditații, la sporturi... Îmi convenea un job pe plan local. Cum la Poli s-a terminat contractul și n-am mai rămas, am accesat varianta asta. La liga a doua n-a apărut altceva... Și știi, nu pot eu să mă duc să mă propun! Dacă cineva mă contactează, discutăm. Dar n-a apărut nimic.

- Îți lipsește chestia asta de a fi într-un cerc cu relații în fotbal?
- Probabil. Dar nici eu n-am făcut ceva ca să fiu într-un asemenea cerc. Nu m-am zbătut. Am așteptat. Am zis că dacă cineva mă vrea, mă vă căuta. Dacă nu ești în "cerc", dacă nu ești promovat de anumite persoane sau să apari mai mult la televiziune sau în presă, lumea te uită. E normal, ochii care nu se văd, se uită (râde).

Sper să promoveze și Timișoara în liga a doua. Cred că dacă rămânea lotul existent vara trecută, se defila în actuala ediție. Eu sper ca orașul să aibă din nou o echipă puternică. Dacă va fi finanțare, stadion, nu văd de ce nu ne-am întoarce la perioada de glorie. Văd că se fac pași concreți, și cu domnul Alfred Simonis. Se fac chiar două stadioane în Timișoara
Paul Codrea

111meciuri și 6 goluri a adunat Paul Codrea, fost mijlocaș central, în Serie A. În România a jucat pentru LPS Banatul, Dinamo, Poli Timișoara și FC Argeș

Paul Codrea despre premiantele din fotbalul românesc în 2025: „Titlul a ajuns la cine trebuie"

- Liga 1 a fost cucerită de FCSB, Cupa României a fost adjudecată de CFR Cluj. Meritau?
- Clar. Titlul a ajuns la cine merita, FCSB, s-a văzut de la meciurile din cupele europene. Chiar dacă n-are un joc spectaculos. Dar are o valoare a grupului și o forță - impresionante. Și episoadele au fost în favoarea lor. Mă gândesc cât putea schimba bara aceea din meciul cu Craiova, pentru Universitatea, la ultima fază. Și s-a terminat 0-0. Meciul ăla putea schimba destinul. Cum Argentina a câștigat Mondialul și fiindcă a ratat Kolo Mouani în minutul 120. Și nu mai ieșea nici Leo Messi Balon de Aur. Echipele bune au și șanse.

- Vezi FCSB să lege mai multe campionate câștigate la rând? Cum a fost cu CFR Cluj cu cinci la rând.
- Dacă patronul face investiții tot mai consistente și înțelege să nu mai dezmembreze echipa - văd că nu mai sunt disperați să vândă cu orice preț -, au și adus jucători buni... Și în anii în care n-au cucerit titlul, au adus cam tot ceea ce a fost mai bun în țară. Nu tot timpul îți iese. Vedem și la cluburile mari. Ne uităm la Manchester, la Arsenal, la Chelsea, care cheltuie miliarde. FCSB e pe un trend bun, am văzut că și domnul Gigi a zis că vrea să îmbunătățească echipa, atunci sunt șanse mari (n.red la multe campionate câștigate), dar cred că obiectivul este să intre în grupele Champions League.

- Cine ți-a plăcut de la FCSB?
- Chiar mă gândeam când era Cisotti la Galați: "Oare nu-l ia nimeni?!". Că se mișca bine și-acolo. A contat și contextul financiar de la Oțelul, dacă erau acolo bani, poate nu mai pleca de la Galați. Ca să vezi destinul. Mi-au plăcut Șut, Radunovic - foarte bun, foarte bun, Bîrligea - plus valoare pentru echipă...

Sper să nu se blocheze lucrările la cele două stadioane din Timișoara, am înțeles că țara n-o duce bine cu banii. O arenă e făcută de Primărie, alta de Consiliul Județean. Cel mai nu mă aștept să fie gata decât în 3-4 ani, dar cel mic ar putea fi undeva la anul
Paul Codrea

Despre relația dintre patronul Gigi Becali și antrenorul Elias Charalambous: „Aș vrea și eu la fel!"

- Tu ești antrenor... Crezi că ai putea lucra cu un patron precum Gigi Becali?
- Din moment ce FCSB are același antrenor de doi ani, sau de trei, cum e Charalambous... Nu e ușor. Acum, și noi, ca antrenori, trebuie să înțelegem contextul în care suntem, unde suntem. Bănuiesc că dacă ai avea un patron arab... Uite, în Anglia, cu patronul lui Nottingham (n.red Evangelos Marinakis, care deține și Olympiacos, și Rio Ave) care a intrat pe teren să-l certe pe antrenor. Se poate întâmpla, pe fond nervos. Ca antrenor, trebuie să fii maleabil, disponibil. Trebuie să înțelegi contextul, este o lume nebună, haotică...

- Ți se pare nedrept statutul lui Elias Charalambous la FCSB? Mulți spun că este de formă acolo.
- (râde) Aș vrea și eu să fiu de formă, să câștig două campionate și să am un parcurs lăudabil în Europa. Totuși, are și el un merit. Nu cunosc detalii, dar văd că e respectat de grup.

- Sincer, nu cred că face Gigi Becali antrenamentele, fazele fixe...
- Cred că trebuie să depășim subiectul ăsta. Până la urmă, s-a dovedit un manager bun și cu asta basta!

Elias Charalambous și Mihai Pintilii // FOTO: GSP.ro

Paul Codrea despre Dinamo: „Chiar mi-a plăcut. Și nu e ușor"

- Ai jucat la Dinamo. Vezi "haita" să renască, să emită pretenții la podium?
- Da. Chiar mi-a plăcut politica lui Dinamo, a adus jucători buni, antrenor bun, am văzut că gruparea caută jucători tineri. Cîrjan, Roșca - pe care îl văzusem și la Șelimbăr, Cristi Mihai. Unii nu pot da randament imediat. Au adus anul trecut din Italia.

- Toți fotbaliștii spun că tricoul e greu la Dinamo.
- E greu. Gândește-te să fii jucător la Dinamo, ieși în oraș și te întâlnești cu 50 de fani. Dacă ești de la Chiajna, cu tot respectul, nu te abordează nimeni pe stradă. Dacă pierzi, ieși cu capul plecat, îți este frică să dai ochii cu suporterii. Oriunde ești, strigă la tine. Eu eram la Palermo, nu aveai cum să ieși în oraș, indiferent de rezultat, oamenii erau pe tine non-stop, n-aveai intimitate deloc.

De ce îl impresionează Louis Munteanu pe Paul Codrea: „Are stofă de jucător mare". Ce-i mai lipsește atacantului

- Există vreun fotbalist care să-ți placă în mod special în Liga 1?
- Louis Munteanu. Are stofă de jucător mare. Dar parcă îi mai trebuie și lui ceva. Am văzut că și domnul Lucescu a spus același lucru. Un pic mai mult de disponibilitate la efort. Dar, la ce calități pure are, e foarte bun.

- Dar ți se pare de 18 milioane de euro? Atât se cere pe el.
- Nu știu acum, 18 milioane. Prețul, valoarea ta, este suma ce se va plăti. Calități are. Poate la Fiorentina, când a fost, n-a găsit contextul potrivit. Asta nu înseamnă că n-are valoarea. A fost și Mitriță la Pescara și... Chiar dacă n-a rupt gura târgului acolo, e cineva în România. Vorbind de Louis Munteanu, are marjă mare de progres.

24de goluri și 3 assist-uri a adunat Louis Munteanu pentru CFR Cluj în această ediție în 40 de meciuri

De ce românii prind greu în străinătate: „Aici, sunt prea cocoloșiți. Dă trei goluri și e regele Bucureștiului o săptămână"

- De ce fotbalistul român se adaptează atât de greu în străinătate?
- Cred că depinde de caracterul fiecăruia. Poate că ei aici sunt prea cocoleșiți, se vorbește prea mult de ei. Acolo, când ajungi, e un mediu profesionist, trebuie să fii bun, iar asta e ceva normal. Că tu ai jucat bine... Face parte din job-ul tău, d-aia te plătesc, să dai trei goluri, să joci foarte bine. Aici, dacă dai 3 goluri, ești regele Bucureștiului timp de o săptămână. Cum nu e o dramă, acolo, să pierzi un meci. Nu te omoară nimeni, nu-ți ia capul. L-am auzit pe Del Piero cu o replică faimoasă, e valabilă și pentru mine: "Câștigi un meci, îți ridici mâneca și muncești mai departe! Pierzi, îți ridici mâneca și muncești mai departe!". În fotbal contează doar prezentul. Ceea ce ai făcut ieri, e istorie. Contează prezentul și ce faci mâine. Fotbalul n-are memorie lungă.

- Echipa națională n-a început prea bine.
- N-a început bine deloc.

- Crezi că reușim să mai ajungem și noi la un Mondial?
- În Austria e meciul important. Să obținem un rezultat bun. Nu că ne-am făcut lluzii, dar lipsesc și mulți jucători, cu probleme. Cad piesele de greutate. Nu joacă unul, altul.

- Îl vezi pe Mircea Lucescu capabil, la aproape 80 de ani, să-i facă pe jucători să ducă echipa la Mondiale?
- (râde) Dacă nici el nu mai e capabil, atunci cine e?! Poate să nu-ți iasă, dar îl văd cel mai capabil dintre toți. E cel mai bun pentru a fi selecționer, acum. Hai să gândim pozitiv. Dacă iese bine, în contextul problemelor multor jucători, ar fi un plus extraordinar. El a venit pentru țară, să ajute. Dacă nu venea, se zicea că e egoist, că sunt bani puțini pentru el, că nu știu ce. Acum, a venit omul și dăm în el. Să ne bucurăm că-l avem, să ne bucurăm de valoarea și experiența lui. Nu poate el controla accidentările ce apar la echipele de club.

Paul Codrea apreciază implicarea lui Dan Șucu la Genoa. Îl susține pe Cristi Chivu: „Dacă salvează Parma, s-a descurcat bine"

- Te-a mirat că Dan Șucu a preluat Genoa?
- Cred că a mirat pe toată lumea. Inclusiv pe italieni. Nu ne așteptam. Te așteptai tu ca un patron român să preia un club din Serie A? Anul ăsta, a fost bine pentru ei, să vedem de la anul. Uite că Samp a picat în liga a treia. Probabil, și Genoa, fără aportul financiar al lui Șucu, ar fi avut probleme financiare. Dacă ești un club stabil, și jucătorul are altă energie.

- Genoa e un club vechi, cu greutate...
- Suporterii ard altfel. Și Sampdoria e club mare, dar s-a dus în C. Până la urmă, totul se rezumă la bani. Bine că Dan Șucu a stabilizat situația la Genoa. Dacă va reuși și mai mult, ar fi fantastic.

- Să ne așteptăm la mai mulți jucători români la Genoa?
- L-a luat pe Stanciu. Alții? De ce nu? Dacă aduc plus-valoare. Acolo, e o vitrină mai importantă decât aici.

- Și Cristi Chivu a început la nivel important, antrenor la Parma. Îl vezi având același succes ca în cariera de fotbalist?
- De unde să știu?! Timpul va demonstra. Acum, doar ne dăm cu părerea. Dacă va salva Parma, înseamnă că s-a descurcat bine. Totuși, a preluat echipa într-o situație dificilă. A obținut niște rezultate bune cu echipe mari. Campionatul italian e foarte greu. Meciurile cu echipele mici sunt cele mai dificile, gen cu Como, cu Verona, mai ușor decât cu Napoli sau cu Juve.

Paul Codrea este conștient de cum ar putea decurge viitorul său ca antrenor

- Care rămâne visul tău ca antrenor? Il Calcio?
- E greu să ajung acolo, sunt conștient. Mai degrabă în România, să reușesc mai mult decât până acum. Am deja o vârstă, dacă până acum n-am ajuns acolo, e greu.

- Mă uit că Pippo Inzaghi, la ce CV uriaș a avut și pe unde a fost, a promovat pe Pisa din Serie B.
- A fost și-n liga a doua la Salernitana, Reggiana, dar uite că iar revine. Bologna a câștigat Cupa Italiei. Iar Simone Inzaghi, nu la fel de mare fotbalist ca Pippo, are a doua finală de Champions League.

- Unde te-ai simțit cel mai bine în Italia?
- Greu de spus. Prima oară am fost la Genoa și mi-a rămas la suflet. Am prieteni mulți, și-acum, cu ei țin legătura. Apoi, am ajuns la Palermo, unde m-am simțit foarte bine. Eu n-am avut probleme de adaptare în Italia, m-am simțit bine din ziua 1. Am vrut să joc în Italia de copil. A fost un bonus pentru mine, niciodată n-am simțit că nu m-aș putea adapta. Nu am vrut să mă întorc în țară, am refuzat să revin, am dorit să continuu acolo. Chiar și când am avut oferte din România, importante, n-am luat în calcul să mă întorc. Am stat cinci ani și jumătate la Siena, un oraș minunat, cu viață bună. Și 12 ani a stat acel club al unui oraș mic în Serie A. Pentru noi, la final de an, era ca și cum câștigam un titlu, atunci când terminam deasupra liniei. Și la Torino m-am simțit bine. Italia e ca și a doua mea casă.

- Cum ți se pare Serie A acum comparativ cu anii când jucai tu acolo?
- Atunci poate erai jucători-idoli. Era câte un simbol la fiecare echipă. De la Buffon, Del Piero, Nedved, Thuram la Juve, Totti și De Rossi la Roma, nu mai zic de Inter, AC Milan. Jucători uriași.

Paul Codrea, slalom printre amintiri: de la tricoul la „Il Fenomeno" Ronaldo la cel al lui Paolo Maldini și surpriza oferită de Gianfranco Zola

- Care a fost cel mai greu adversar întâlnit pe teren?
- Ca mijlocaș central în fața apărării am întâlnit titani. Nu pot nominaliza unul anume. Dădeam peste numărul 10 de la echipa adversă. Care putea fi Seedorf, Kaka, Sneijder, Del Piero Totti și așa mai departe. Am respect maxim pentru toți.

- Ai dorit să ai tricoul vreunuia după meci?
- Da, da. Îl am pe al lui Ronaldo, brazilianul. El a fost idolul meu. Pentru mine, a fost cel mai mare din toate timpurile, poate zice oricine orice. Numărul 1.

- Ceva ce te-a impresionat la vreunul dintre acești mari fotbaliști?
- Multe. La Zanetti m-a impresionat forța lui, de aceea i se spunea „Tractorul". Pleca având trei adversari în spate și nu-l puteai opri. Avea cursele lui, slalom, era de neoprit. Mi-a plăcut ușurința cu care alerga Eto'o. Cum putea să lovească mingea Sneijder. Pasele lungi ale lui Thiago Silva, cu eleganța lui fantastică. Explozia lui Pato. Robinho, Ronaldinho, Ibra... Interul din 2010. Care a câștigat titlul la noi, la Siena, de-abia ne-a bătut, deși eram retrogradați.

Cristi Chivu, centru, alături de Javier Zanetti, dreapta imaginii, și Diego Milito, foto: Gettyimages

- Vreo amintire amuzantă?
- Foarte amuzantă nu-i... Îmi doream foarte mult tricoul lui Maldini. M-am dus, i-am zis că îmi doresc mult tricoul lui, a zis da, cum să nu, facem schimb și...

- Și?
- După un minut, a venit să mi-l ia înapoi. Avea ceva, câștigase Cupa Mondială a cluburilor, avea un simbol special și mi-a zis că trebuie să-l ia înapoi, că nu știu ce... Și mai e un lucru, impresionant, cu Gianfranco Zola.

- Care?
- S-a întors pe final de carieră la Cagliari, era clubul în Serie B, anul acela a promovat. Și eu cu Palermo, tot în liga a doua, și am jucat vara un amical. Mi-am dorit un tricou de la el, foarte mult. Mi-a zis că nu poate să mi-l dea, că o să-mi dea în campionat. Și în sezon ne-am reîntâlnit după opt etape sau nu știu cât. Chiar îmi ziceam: "A uitat de mine, ce să-i mai cer?!". Mi-era rușine. Și după meci a venit el singur și mi-a dat tricoul lui! Ce caracter, să-și aducă aminte!

O susține Internazionale în finala Champions League cu PSG

- Se compară generația actuală de la naționala României cu generația voastră, cu Chivu, Mutu, Raț, și așa mai departe. Voi mai nume, dar fără calificări. De ce?
- De ce... Fiindcă la Copenhaga a prelungit arbitrul nu știu cât. La un corner a deviat-o ăla și-a intrat în poartă. Că am ratat vreo cinci ocazii singur cu portarul și nu s-a dat gol. Trebuie și un pic de șansă. Sunt meciuri ce te definesc. Uite, meciuri ce-au schimbat destine, când a câștigat Barcelona cu Chelsea și s-a născut o mare generație a catalanilor. Nu e matematică. Nu întotdeauna câștigi.

- Pronostic pentru finala Champions League, Inter - PSG?
- Eu țin cu Inter. Probabil, e favorită PSG, francezii au un joc extraordinar, dar eu țin cu Inter și sper să câștige trofeul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gsp

Trei mari provocări pentru FCSB » Posturile deficitare direct vizate de Gigi Becali

Gigi Becali a conturat deja primele ținte de transferuri la FCSB, după cucerirea celui de-al doilea titlu consecutiv în Superliga. Chiar dacă păstrează misterul și preferă să nu dea nume, patronul a identificat posturile problematice în perspectiva preliminariilor Ligii Campionilor. ...

Situație ireală în Europa: luptă simultană la titlu pe 3 stadioane, președintele Federației va aștepta cu trofeul și medaliile pe autostradă

Primele trei echipe din campionatul Croației, Dinamo Zagreb, Rijeka și Hajduk Split, au în continuare șanse matematice la titlu, cu o etapă înainte de final, ceea ce face ca situația să devină complicată pentru șefii fotbalului de acolo. Ei trebuie să fie prezenți la festivitatea de premiere, făr...

Novak Djokovic a acceptat provocarea și a jucat tenis cu „cea mai frumoasă femeie din lume” » Filmarea a fost interzisă

Novak Djokovic (37 de ani, 6 ATP) și-a petrecut toată săptămâna trecută la Belgrad, unde s-a antrenat, apoi luni a plecat din Serbia, dar nu direct în Elveția, ci în Turcia. Roland Garros se va desfăşura în perioada 25 mai – 8 iunie. ...

Ion Țiriac l-a întâlnit pe președintele interimar Ilie Bolojan și a tras concluzia: „Pot să spun treaba asta”

Ion Țiriac (86 de ani) a povestit un moment în care s-a întâlnit cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, subiectul principal al discuției fiind legat de Oradea, oraș unde Bolojan a fost primar în trecut. ...

Management dezastruos la Steaua » Matei a fost doar începutul: ce urmează de acum la clubul din Ghencea

Universitatea Craiova a dat o mare lovitură prin achiziționarea celui mai bun produs al Academiei de la Steaua din ultimii ani, mijlocașul David Matei (18 ani), pe care l-a luat cu numai 75.000 de euro, cât era clauza, urmând să mai vireze roș-albaștrilor o cotă de 20% dintr-un viitor transfer. ...

Ange Postecoglou a început abrupt conferința: „Dan, nu sunt un clovn” » Antrenorul lui Tottenham, nervos înainte de finala Europa League

Ange Postecoglou, antrenorul lui Tottenham, a început abrupt conferința de presă premergătoare finalei Europa League cu Manchester United. Australianul s-a adresat direct unui jurnalist care îl numise „clovn” cu doar câteva zile înainte. Tottenham - Manchester United, finala Europa League, are lo...

Cum a reacționat Șumudică în momentul în care a aflat că Șucu îl vrea pe Pancu la Rapid

Marius Șumudică (54 de ani) a încheiat marți colaborarea cu Rapid, plecând de la echipa giuleșteană fără să reușească să îndeplinească obiectivul propus de conducere, calificarea în cupele europene. La o zi după despărțire, tehnicianul care a rămas liber de contract i-a transmis un mesaj lui Dani...

„Sunt probleme” » Mircea Lucescu află în următoarele 24 de ore dacă va putea conta pe el în atac cu Austria și Cipru: „Nu sunt nici soluții multe de înlocuire”

Echipa națională a României se reunește pentru încă două meciuri din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial de anul viitor din Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic. Pe 7 iunie prima reprezentativă va juca la Viena cu Austria, apoi pe 10 iunie, la București cu Cipru. ...

Cel mai mare stadion de tenis din lume devine și mai mare: proiect de 800 de milioane de dolari

Terenul central al turneului de tenis US Open, „Arthur Ashe”, va fi reconstruit în cadrul unui proiect de renovare a complexului de tenis din Flushing Meadows, a anunțat Asociația Americană de Tenis (USTA). Planul de reconstrucție include extinderea terenului, precum și creșterea capacității cele...

Jucătorul din Superliga a refuzat Dinamo și poate semna cu altă echipă de play-off

Alessandro Murgia, mijlocașul care în ultimii doi ani a jucat la Hermannstadt, a atras atenția echipelor din play-off. Acesta ar putea ajunge la U Cluj, după ce a refuzat-o pe Dinamo. Italianul aparține de SPAL și se va întoarce la formația din Serie C. De acolo s-ar putea întoarce în România, da...

Good News

Only good and positive news.