Oficialii ucraineni neagă prezența trupelor ruse în regiunea DnipropetrovskOficialii ucraineni au respins, la 21 mai, afirmațiile care circulau pe internet conform cărora forțele ruse au ajuns la granița administrativă a regiunii Dnipropetrovsk.
Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, a calificat afirmațiile drept „false” și a declarat că fotografia care le însoțea și care ar arăta trupe ruse în zonă a fost, de asemenea, fabricată.
Parlamentul iranian a ratificat un acord de parteneriat strategic pe 20 de ani cu Rusia, aprofundând legăturile dintre cele două țări, a raportat Reuters pe 21 mai.
Acordul, semnat inițial de președintele rus Vladimir Putin și președintele iranian Masoud Pezeshkian la 17 ianuarie, a fost susținut de parlamentul rus în aprilie. Votul iranian este ultimul pas legislativ înainte de punerea deplină în aplicare.
Statele Unite au realizat „multe progrese” pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat președintele american Donald Trump în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă pe 21 mai.
La 19 mai, Trump a avut o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, marcând prima lor conversație cunoscută în două luni.
„Încercăm să rezolvăm problema Rusia-Ucraina”, a declarat Trump reporterilor. „Am vorbit cu președintele Putin timp de două ore alaltăieri. Cred că am făcut o mulțime de progrese. Dar asta este o baie de sânge”.
Potrivit autorităţilor, gruparea de infractori cibernetici Fancy Bear, afiliată serviciilor de informaţii ruse, vizează entităţi implicate în transportul şi furnizarea de ajutor militar şi umanitar. Ţintele includ contractori din domeniul apărării, operatori de transport maritim şi aerian, precum şi furnizori de servicii IT.
Atacurile au vizat sisteme informatice prin metode precum forţarea parolelor şi exploatarea vulnerabilităţilor din aplicaţii populare, inclusiv Microsoft Outlook.
Secretarul de stat american Marco Rubio a refuzat miercuri să-l caracterizeze pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „criminal de război”, argumentând că prioritatea actuală este încheierea conflictului din Ucraina.
În cadrul unei audieri tensionate în Congres, reprezentantul democrat Bill Keating i-a reamintit lui Rubio criticile sale anterioare la adresa lui Putin din perioada când era senator şi l-a întrebat dacă îşi menţine opinia.
„Au fost comise crime în războiul din Ucraina şi vor fi trase la răspundere, dar obiectivul nostru în acest moment este să punem capăt războiului”, a răspuns Rubio.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat miercuri, 21 mai, că întâlnirea liderilor NATO de la Haga va avea ca temă centrală sprijinul militar oferit Ucrainei. Potrivit declarațiilor sale, obiectivul este ca Ucraina să ajungă într-o poziție cât mai puternică, atât în actualul conflict, cât și în contextul unei viitoare păci reale și de durată.
Rutte a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe comune cu președintele Cehiei, Petr Pavel, la sediul NATO din Bruxelles. El a precizat că toate cele 32 de state membre ale alianței vor analiza modul în care pot menține și consolida sprijinul acordat Ucrainei, conform relatărilor Kyiv Independent.
Apărarea aeriană rusă a interceptat un atac cu drone asupra Moscovei pe 21 mai, potrivit primarului orașului, Serghei Sobyanin, și presei controlate de stat, ceea ce a provocat perturbări temporare ale traficului aerian pe principalele aeroporturi.
Începând cu ora locală 17.00, Sobyanin a afirmat că șapte drone au fost interceptate în timp ce se apropiau de capitala rusă. Serviciile de urgență au fost trimise la locul căderii resturilor.
Ucraina nu a comentat presupusul atac.
„Orice astfel de întâlnire necesită pregătiri foarte intense, aşa că este foarte speculativ să vorbim despre momentul sau formatul în care ar putea avea loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefan Kornelius.
Avertismentul vine la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că „Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru un armistiţiu”, în urma unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin.
Peste 49.000 de persoane au fost reținute în Ucraina pentru tentativă de fuga din țară prin trecerea ilegală a frontierei. Statistica este în vigoare de la începutul legii marțiale impuse în 2022, a anunțat miercuri serviciul de grăniceri, potrivit Le Figaro.
Bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara, cu unele excepții..
Moscova neagă acuzațiile venite din partea Ucrainei și a liderilor europeni potrivit cărora Rusia ar încerca să întârzie intenționat procesul de pace. Kremlinul transmite că nu există încă o hotărâre cu privire la locul unde ar putea avea loc următoarea rundă de negocieri.
Întrebat dacă Vaticanul ar putea găzdui aceste discuții, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu a primit nicio propunere oficială din partea Sfântului Scaun.
Trupele ruse se adună în apropierea regiunii Harkov din Ucraina, în pregătirea unui posibil atac de amploare, au raportat oficiali militari ucraineni, anunță The Kyiv Independent.
Potrivit șefului de stat major al Brigăzii 13 Gardă Națională Khartiia, Andrii Pomahaibus: „Există o acumulare de personal mai aproape de granița de stat, ceea ce indică încercări de mobilizare a forțelor ruse în vederea unor operațiuni de asalt active.”
Pomahaibus a subliniat că Forțele de Apărare ale Ucrainei sunt pe deplin pregătite să respingă orice atac care ar putea urma.
Statele Unite s-au opus unei declarații comune a G7 menite să crească sprijinul pentru Ucraina, potrivit Politico.
Aceasta nu este prima dată când SUA împiedică consensul G7 de a susține Ucraina și de a condamna războiul Rusiei.
Senatorul Lindsey Graham a avertizat că Senatul SUA va avansa cu votul pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă negocierile de pace nu înregistrează progrese în curând.
Discuțiile mediate de Statele Unite au ajuns într-un impas, Moscova continuând să respingă un posibil armistițiu.
Două persoane au fost ucise, iar alte 23 rănite în atacurile rusești din ultimele 24 de ore asupra Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene.
Potrivit Forțelor Aeriene, forțele ruse au lansat 63 de drone de atac și de diversiune pe timpul nopții. Dintre acestea, 22 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, iar alte 41 au fost neutralizate prin sisteme de război electronic.
Un atac cu drone a lovit mai multe regiuni din Rusia, fiind raportate explozii în regiunile Tula, Riazan și Oriol.
Oficialul ucrainean Andrii Kovalenko a declarat că, în regiunea Oriol, „drone necunoscute” au vizat facilități aparținând complexului militar-industrial rus, inclusiv o presupusă lovitură asupra unei fabrici de semiconductori.
Fabrica ar produce componente pentru avioanele de vânătoare Sukhoi, precum și pentru rachetele Iskander și Kinzhal, au raportat oficialii pe 21 mai.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că Papa Leon este dispus să găzduiască negocieri de pace privind Ucraina la Vatican, potrivit The Kyiv Independent.
După alegerea sa, mai mulți parteneri internaționali ai Ucrainei, inclusiv SUA, și-au exprimat sprijinul pentru ca Vaticanul să servească drept loc neutru pentru eventuale discuții pentru a pune capăt războiului.
Un atac cu rachete lansat de Rusia în regiunea ucraineană Sumî a ucis șase soldați și a rănit peste zece, potrivit unei declarații a Gărzii Naționale.
O anchetă oficială este în desfășurare. Comandantul unității a fost suspendat, iar informațiile relevante au fost transmise autorităților competente.
Din 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 976.780 de soldați, potrivit unui raport al Statului Major General ucrainean din 21 mai. Din acest total, 980 de pierderi au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile umane, armata ucraineană susține că forțele ruse au pierdut și echipamente însemnate: 10.835 de tancuri, 22.569 de vehicule blindate, 49.169 de vehicule și cisterne de combustibil, 28.090 de sisteme de artilerie, 1.388 de lansatoare multiple de rachete, 1.167 de sisteme de apărare antiaeriană, 372 de avioane, 336 de elicoptere, 36.692 de drone, 28 de nave și bărci, precum și un submarin.
Ucraina și Lituania solicită Uniunii Europene să avanseze un al 18-lea pachet de sancțiuni mai dur împotriva Rusiei, scrie The Kyiv Independent.
Ministrul de Externe lituanian, Kęstutis Budrys, a avertizat că Rusia continuă să folosească „înșelăciunea, perturbarea, distragerea și amânarea” ca tactici pentru a evita sancțiunile.
„Noi, europenii, trebuie să rupem acest cerc vicios, iar instrumentul pentru asta este impunerea de noi sancțiuni”, a declarat el.
Oficialii au confirmat că pregătirile pentru noul pachet sunt deja în curs.
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat regiunea Kursk de vest pentru prima dată de când forțele ruse au evacuat trupele ucrainene din zonă. Acestea au fost învinse luna trecută. Liderul Rusiei a vizitat o centrală nucleară și s-a întâlnit cu mai mulți voluntari.
Potrivit The New York Times, un oficial de la Casa Albă, sub protecția anonimatului, a dezvăluit că președintele SUA Donald Trump s-a opus adoptării de sancțiuni împotriva Rusiei, susținând că acestea ar putea împiedica obiectivul său de a „maximiza oportunitățile economice pentru americani”.
Uniunea Europeană intenționează să reducă dimensiunea serviciului său diplomatic – Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) – și să realoce resurse către priorități strategice, inclusiv aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit unui raport publicat de POLITICO pe 20 mai.
Procurorii polonezi au pus sub acuzare un bărbat suspectat că intenționa să sprijine serviciile de informații externe ale Rusiei într-o posibilă tentativă de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au anunțat autoritățile pe 20 mai.
Într-un gest rar de unitate bipartizană, un grup de senatori americani a introdus o rezoluție prin care solicită repatrierea miilor de copii ucraineni răpiți de Rusia, scrie The Kyiv Independent.
Rezoluția subliniază că niciun acord de pace pentru încheierea războiului din Ucraina nu ar trebui semnat înainte ca toți minorii să fie aduși în siguranță acasă.