Sorina Popa,
Magdalena Șerban
Ieri, Hotelul WERK din Hunedoara a găzduit evenimentul de lansare a proiectului „TINERET PENTRU VIITOR”. Valoarea totală a acestuia este de 9.946.223,70 lei, din care suma eligibilă nerambursabilă cifrează 8.454.290,14 lei. Beneficiari sunt 1580 tineri (dintre care 240 tineri de etnie romă, cu vârsta cuprinsă între 14 si 30 ani) cu domiciliul sau reședința în județul Hunedoara. Au fost prezenți Florin Irinel Cotosman – președintele ANOFM, directori ai agențiilor județene din țară, reprezentanți ai mediului economic și ai autorităților publice locale și județene, printre care vicepreședintele CJ Hunedoara – Alin Țambă, viceprimarul Devei – Sorin Lavu, subprefectul Lörincz Zzéll, inspectorul Școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara – prof. dr. Maria Ștefănie, primari, dar și o serie de invitați.
Obiectiv major
Implementarea cuprinde furnizarea de servicii ce includ activități de informare, consiliere, orientare în carieră, dezvoltarea competențelor transversale, activități cultural-educative și de implicare proactivă, care să conducă la activarea resurselor de muncă inactive și înregistrarea ca persoane în căutarea unui loc de muncă a 1120 copii și tineri. ,,Vreau să mulțumesc din tot sufletul meu celor care ne sunteți alături, astăzi, aici. Mulțumesc celor de la Primăria Municipiului Deva pentru că acest proiect pornește și suntem cu toții conștienți de cât de importanți sunt tinerii. În primul rând, mulțumesc conducerii agenției naționale. Deși sunt foarte multe probleme la București, domnul președinte al ANOFM este alături de noi, domnul secretar general este și dânsul alături de noi, mulțumesc colegilor noștri de la buget. Nu în ultimul rând avem alături de noi colegi directori de la agențiile din țară, mulțumesc primarilor și viceprimarilor fără de care nu putem fi alături de oameni. Dumneavoastră aveți toată resursa umană. Mulțumesc reprezentanților CJ Hunedoara, care tot timpul sunt alături de noi, la fel și Prefectura, colegillor și partenerilor din toate acțiunile noastre”, a spus Georgeta Angelica Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara. Aceasta a prezentat detalii ale proiectului și modul de desfășurare. ,,Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă au demarat, la nivel național, o serie de proiecte ambițioase, dedicate tinerilor (…) Trăim într-o perioadă în care piața muncii se schimbă, iar tinerii se confruntă cu incertitudini și confruntări majore, de la orientarea în carieră la lipsa experienței sau instabilitate economică, de accea avem datoria, noi instituțiile publice, să fim parte din această soluție”, a subliniat Florin Irinel Cotosman – președintele ANOFM.
Implicare comună
,,Mulțumim pentru buna colaborare pe care o avem cu AJOFM Hunedoara. Sunt profesor și vin din mediul de pregătire a viitorului țării noastre, a județului și a fiecărei comunități locale. Tineretul este cea mai importantă resursă. Niciodată politicile publice care se îndreaptă către tineret nu sunt suficiente, iar mereu trebuie făcut mai mult. Doresc să vă felicit pentru atragerea unei sume impresionante pentru acest proiect. Să reușești să atragi pentru un județ, din păcate lovit în ultimii 35 de ani de diverse și multiple crize și modificări economice, este chiar impresionant”, a punctat vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă. ,,Proiectul presupune activități esențiale de informare, consiliere și orientare profesională, dar și dezvoltarea unor activități practice esențiale pentru carieră. (…) Ne dorim ca acești tineri să aibă o direcție clară pe parcursul lor profesional. Este o inițiativă realizată de Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu AJOFM Hunedoara, fiind de altfel primul proiect câștigat împreună”, a afirmat viceprimarul municipiului Devei – Sorin Lavu. ,,Doresc să adresez cele mai sincere felicitări conducerii AJOFM și echipei AJOFM Hunedoara și, bineînțeles, în egală măsură partenerilor pentru acest proiect. Vreau să vă mulțumesc pentru că se adresează tinerilor, un lucru extraordinar pentru că tinerii din ziua de astăzi au necoie de servicii suplimentare pentru a se integra social și profesional, acesta fiind exact obiectivul proiectului”, a transmis Inspectorul școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara – prof. dr. Maria Ștefănie. Amintim că demersul este co-finanţat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare, Prioritate: 2. Valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii (Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor).