Pentru Ucraina și aliații săi, care au petrecut luni întregi încercând să îl convingă pe Donald Trump să le susțină cauza în războiul declanșat de Rusia, s-a ajuns din nou la punctul zero, scrie Reuters.
Într-o conversație de două ore cu liderul rus Vladimir Putin, luni târziu, președintele american a renunțat la insistențele sale anterioare privind o încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile care spera să dea startul unor discuții de pace care se anunță lungi și chinuitoare.
Ucraina a sprijinit această propunere, în timp ce Rusia nu.
Trump a semnalat, de asemenea, că războiul pe care a promis cândva că îl va încheia în 24 de ore nu mai poate fi rezolvat de el, un mesaj care lasă Ucraina vulnerabilă și aliații săi îngrijorați.
Este o altă lovitură pentru Kiev care vine la mai puțin de trei luni după ce Trump s-a certat public cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. De atunci, liderii europeni s-au străduit să repare relația și să recâștige inițiativa.
În săptămânile dinaintea convorbirii telefonice, Trump a amenințat că va aplica sancțiuni mai dure Rusiei în cazul în care aceasta nu va înregistra progrese pe calea păcii, o măsură prin care Ucraina a sperat că îl va convinge pe Putin să renunțe la cererile sale maximaliste în cadrul oricăror negocieri.
Această abordare cu “bâta” (de tip coercitiv) a dispărut pentru moment fiind înlocuită de “morcovul” (bazată pe recompensă) parteneriatului economic cu Statele Unite dacă și când războiul se va încheia.
„În cadrul convorbirii telefonice de duminică cu liderii europeni, Trump a fost de acord cu abordarea propusă respectiv să se solicite un armistițiu necondiționat și să se aplice sancțiuni dacă nu se înregistrează progrese”, a declarat un diplomat european care a dorit să rămână anonim pentru a putea vorbi deschis despre dezamăgirea Europei.
“Dar este evident că a renunțat la această idee atunci când a vorbit cu Putin … Este imposibil să ai încredere în el pentru mai mult de o zi. Nu pare să fie deloc interesat de Ucraina”.
Trump a declarat că Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru a pune capăt războiului adăugând ulterior că el crede că “se fac unele progrese”.
Când Trump a vorbit cu liderii europeni, inclusiv cu Zelenski după convorbirea cu Putin, o persoană familiarizată cu discuția a descris reacția la poziția lui Trump drept una de “șoc”.
“TRAGERE DE TIMP”
Ucraina și aliații săi europeni au prezentat un front unit de la convorbirea de luni anunțând noi sancțiuni împotriva Rusiei și promițând să continue să se angajeze cu Statele Unite.
Ei nu exclud posibilitatea ca Trump să se răzgândească din nou.
Dar neîncrederea în Putin este mare. Armata sa este mai mare decât cea a Ucrainei, de mai bine de un an câștigă teren de-a lungul unei linii de front de 1 000 km iar Rusia insistă ca orice acord să reflecte realitățile de pe câmpul de luptă.
„Putin încearcă în mod evident să câștige timp. Din păcate, trebuie să spunem că Putin nu este cu adevărat interesat de pace”, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Orysia Lutsevych, șeful Forumului Ucraina din cadrul think tank-ului Chatham House, cu sediul la Londra, a fost de acord că Putin nu se grăbește să negocieze un acord.
“Pentru ruși, câmpul de luptă și diplomația sunt două fețe ale aceleiași monede”, a spus ea.
“Putin obține avantajul pe câmpul de luptă prin tergiversarea diplomației și prin negarea oportunității Europei de a se … organiza”.
După ce a vorbit cu Trump, Putin a declarat că Moscova este pregătită să lucreze cu Ucraina la un memorandum privind un viitor acord de pace și că eforturile de a pune capăt războiului pe care Rusia l-a început cu invazia sa la scară largă în februarie 2022 sunt pe drumul cel bun.
Sprijinul SUA a fost esențial pentru capacitatea Ucrainei de a evita înfrângerea, iar îndepărtarea lui Trump de sprijinul predecesorului său Joe Biden pentru Kiev a lăsat-o să se zbată pentru a-l menține angajat.
Statele Unite au fost cel mai mare contribuitor unic la efortul de război al Ucrainei prin zeci de miliarde de dolari în ajutor militar, iar Kievul se bazează pe serviciile de informații militare americane pentru a identifica țintele și mișcările inamicului în timp real.
Ce se va întâmpla cu acest sprijin odată ce ajutorul convenit de Biden se va termina în vară este o întrebare crucială la care Ucraina încearcă să răspundă. Statele Unite nu și-au clarificat poziția.
Europa a promis să mențină ajutorul direct și achizițiile de arme, însă Statele Unite ar trebui să fie de acord să își vândă armele și există unele muniții americane care nu pot fi înlocuite și anume apărarea aeriană și rachetele ghidate cu rază scurtă de acțiune.
Există, de asemenea, presiunea economică pe care Statele Unite ar putea-o exercita asupra Rusiei a cărei economie a rezistat sancțiunilor occidentale asupra sectoarelor energetic și bancar, dar care dă semne de tensiune din cauza costurilor enorme ale războiului.
SPERANȚE SPULBERATE
Așa cum au făcut de la revenirea lui Trump la Casa Albă, aliații Ucrainei s-au mobilizat în jurul lui Zelenski după acest ultim eșec diplomatic.
Dar rezultatul convorbirii telefonice dintre Trump și Putin va fi deosebit de greu de acceptat, deoarece existau semne că începuseră să-l convingă să exercite presiuni asupra Moscovei.
De mai multe ori în martie și aprilie, Trump și-a exprimat frustrarea față de aparenta tergiversare a lui Putin, s-a întrebat dacă liderul rus se joacă cu el și a amenințat cu sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.
Pozițiile declarate între SUA și Europa au rămas foarte îndepărtate în ceea ce privește punctele-cheie inclusiv teritoriul, dar Kievul a considerat declarațiile lui Trump ca fiind pozitive după întâlnirea dezastruoasă de la Casa Albă din februarie, când Zelenski și Trump s-au certat public.
Un acord privind mineralele semnat de Ucraina și Statele Unite luna trecută a fost considerat un nou semn de progres, la fel ca negocierile recente de la Istanbul unde oficiali din Ucraina și Rusia s-au întâlnit direct pentru prima dată în aproape trei ani.
Dezamăgirea de marți a fost palpabilă.
“Este un pas înainte, doi sau zece pași înapoi”, a declarat un alt diplomat european. “Vom continua să transmitem mesaje administrației Trump și să insistăm, să insistăm pentru ca aceasta să facă presiuni asupra Rusiei”.