Discuțiile nucleare dintre Iran și Statele Unite “nu vor duce nicăieri” dacă Washingtonul insistă ca Teheranul să-și reducă activitatea de îmbogățire a uraniului la zero, a declarat luni ministrul adjunct de externe Majid Takhtravanchi citat de mass-media de stat.
Duminică, trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a reiterat poziția Washingtonului potrivit căreia orice nou acord între SUA și Iran trebuie să includă un acord de a se abține de la îmbogățire, o posibilă cale către dezvoltarea de bombe nucleare. Teheranul susține că programul său de energie nucleară are în întregime scopuri pașnice.
“Poziția noastră privind îmbogățirea este clară și am afirmat în repetate rânduri că este o realizare națională de la care nu vom da înapoi”, a declarat Takhtravanchi.
În timpul vizitei sale în regiunea Golfului de săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a declarat că un acord este foarte aproape, dar că Iranul trebuie să acționeze rapid pentru a rezolva disputa care durează de zeci de ani.
Washingtonul complică negocierile prin exprimarea în public a unor opinii diferite de cele discutate în privat în timpul discuțiilor, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.
“În ciuda faptului că auzim declarații contradictorii din partea americanilor, participăm în continuare la negocieri”, a adăugat Esmail Baghaei.
O a cincea rundă de negocieri este așteptată să aibă loc la Roma în acest weekend, în așteptarea confirmării, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.
În timpul primului său mandat prezidențial, între 2017 și 2021, Trump a retras Statele Unite dintr-un acord încheiat în 2015 între Iran și puterile mondiale, care impunea restricții stricte asupra activităților de îmbogățire a uraniului de către Teheran în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.
Trump, care a calificat acordul din 2015 ca fiind unilateral în favoarea Iranului, a reimpus sancțiuni severe împotriva Iranului. Republica Islamică a răspuns prin intensificarea programului de îmbogățire a uraniului.