Donald Trump a declarat după convorbirea sa de luni cu președintele Vladimir Putin că Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului, dar Kremlinul a spus că procesul va lua timp. Președintele american a indicat că nu este pregătit să se alăture Europei cu noi sancțiuni pentru a face presiuni asupra Moscovei, scrie Reuters.
Într-o postare pe social media, Trump a declarat că a transmis planul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski precum și liderilor Uniunii Europene, Franței, Italiei, Germaniei și Finlandei într-o convorbire de grup după sesiunea sa cu liderul rus.
“Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului și, mai important, pentru o încheiere a războiului”, a declarat Trump adăugând ulterior la Casa Albă că, în opinia sa, “se fac unele progrese”.
Putin i-a mulțumit lui Trump pentru susținerea reluării discuțiilor directe între Moscova și Kiev după ce cele două părți s-au întâlnit săptămâna trecută în Turcia pentru primele lor negocieri față în față din martie 2022. Dar după convorbirea de luni, el a spus doar că eforturile sunt “în general pe drumul cel bun”.
“Am convenit cu președintele Statelor Unite că Rusia va propune și este pregătită să lucreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace”, a declarat Putin reporterilor în apropiere de stațiunea Soci de la Marea Neagră.
În timp ce indicațiile conform cărora Ucraina și Rusia vor continua contactele directe vorbesc despre un progres după mai mult de trei ani de război, discuțiile de luni nu au reușit din nou să răspundă așteptărilor privind un progres major.
Liderii europeni au decis să crească presiunea asupra Rusiei prin sancțiuni după ce Trump i-a informat cu privire la convorbirea sa cu Putin, a declarat cancelarul german Friedrich Merz într-o postare X luni târziu.
Trump nu părea pregătit să urmeze această mișcare. Întrebat de ce nu a impus noi sancțiuni pentru a împinge Moscova la un acord de pace, așa cum a amenințat, Trump a declarat reporterilor: “Ei bine, pentru că eu cred că există o șansă de a obține ceva, iar dacă faci asta, poți, de asemenea, să înrăutățești situația. Dar ar putea exista un moment în care asta se va întâmpla”.
Trump a spus că au fost implicate “niște orgolii mari”. Fără progrese, “mă voi retrage”, a spus el, repetând un avertisment că ar putea abandona procesul. “Acesta nu este războiul meu”.
NICIUN TERMEN LIMITĂ PENTRU ACORDURI
Liderii europeni și Ucraina au cerut Rusiei să accepte imediat o încetare a focului, iar Trump s-a concentrat asupra obținerii angajamentului lui Putin de a respecta un armistițiu de 30 de zile. Putin a opus rezistență insistând ca mai întâi să fie îndeplinite condițiile.
Yuri Ushakov, consilier la Kremlin, a declarat că Trump și Putin nu au discutat despre un termen pentru încetarea focului, dar au discutat despre schimbul a nouă ruși pentru nouă americani într-un schimb de prizonieri. El a spus că liderul american a numit perspectivele relațiilor dintre Moscova și Washington “impresionante”.
Agențiile de presă de stat ruse l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că Moscova și Kievul s-au confruntat cu “contacte complexe” pentru a dezvolta un text unificat al unui memorandum de pace și încetare a focului.
“Nu există termene limită și nu poate exista niciunul. Este clar că toată lumea dorește să facă acest lucru cât mai repede posibil, dar, desigur, diavolul stă în detalii”, l-a citat agenția RIA.
Fostul prim-ministru suedez Carl Bildt a declarat pe X că convorbirea cu Trump a fost “fără îndoială o victorie pentru Putin”.
Liderul rus “a deviat apelul pentru o … încetare imediată a focului și, în schimb, poate continua operațiunile militare în același timp în care pune presiune la masa negocierilor”, a spus el.
ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT
După ce a vorbit cu Trump, Zelenski a declarat că Kievul și partenerii săi ar putea solicita o întâlnire la nivel înalt între Ucraina, Rusia, Statele Unite, țările Uniunii Europene și Marea Britanie, ca parte a unui efort de a pune capăt războiului.
“Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia în orice format care aduce rezultate”, a declarat Zelenski pe X.
El a spus că acestea ar putea fi găzduite de Turcia, Vatican sau Elveția. Nu a fost imediat clar dacă acest lucru ar face parte din negocierile despre care Trump a spus că vor începe imediat.
Trump a spus că Papa Leon și-a exprimat interesul de a găzdui negocierile la Vatican. Vaticanul nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Peskov a declarat că Putin și Trump au discutat despre contacte directe între liderul rus și Zelenski. Moscova a salutat, de asemenea, propunerea Vaticanului, dar nu a fost luată nicio decizie cu privire la un loc pentru “posibilele contacte viitoare”, a adăugat el.
O persoană familiarizată cu convorbirea lui Trump cu liderii ucraineni și europeni a declarat că participanții au fost “șocați” că Trump nu a dorit să îl preseze pe Putin cu sancțiuni.
Într-o postare pe X, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus doar că discuția cu Trump a fost “bună” și că este “important ca SUA să rămână angajate”.
Ucraina și susținătorii săi au acuzat Rusia că nu a negociat cu bună credință făcând minimul necesar pentru a-l împiedica pe Trump să aplice noi presiuni asupra economiei sale.
Dacă Trump ar impune noi sancțiuni ar fi un moment de referință având în vedere că s-a arătat înțelegător față de Rusia și a schimbat politicile pro-Ucraina ale predecesorului său, Joe Biden.
Sub îndemnul lui Trump, delegații țărilor beligerante s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru prima dată din 2022 însă discuțiile nu au reușit să medieze un armistițiu. Speranțele au dispărut după ce Putin a respins propunerea lui Zelenski de a se întâlni față în față acolo.
Putin, ale cărui forțe controlează o cincime din Ucraina și avansează, a rămas ferm pe pozițiile sale privind condițiile pentru încheierea războiului inclusiv retragerea trupelor ucrainene din patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia.
El a declarat că memorandumul la care vor lucra Rusia și Ucraina cu privire la un viitor acord de pace va defini „o serie de poziții cum ar fi, de exemplu, principiile soluționării, calendarul unui eventual acord de pace”.
„Principalul lucru pentru noi este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize”, a spus Putin. “Trebuie doar să determinăm cele mai eficiente modalități de a avansa spre pace”.