Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat luni seara, în cadrul emisiunii Observator, că susține ideea formării unui guvern solid, pro-occidental, care să includă toate cele patru partide pro-europene și reprezentanții minorităților naționale.
În acest scenariu politic, PSD ar trebui să aibă un rol esențial, însă președintele ales consideră că este necesar ca formațiunea social-democrată să își rezolve mai întâi problemele interne.
„Mi-aș dori foarte tare ca ei (PSD) să vină într-un guvern pro-occidental solid, cu sprijin parlamentar solid. O să vedem. Este și varianta ca ei să rămână în opoziție, dar să susțină un guvern minoritar pro-occidental”, a declarat Nicușor Dan. Acesta a menționat că a discutat deja cu Dominic Fritz și că urmează consultări mai largi în perioada următoare.
Întrebat dacă a avut deja un dialog cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, Nicușor Dan a dezvăluit că a fost contactat telefonic de fostul premier, însă nu a reușit să răspundă apelului: „M-a sunat Ciolacu, nu am apucat să îi răspund, dar o să-l sun înapoi”. Declarația vine într-un moment în care Partidul Social Democrat este divizat între scenariul participării la guvernare și cel al trecerii în opoziție.
Dan consideră că, înainte de orice discuție oficială privind o posibilă coaliție, PSD trebuie să își clarifice direcția: „În PSD au fost organizații, anumiți lideri care au ieșit și și-au anunțat sprijinul pentru unul sau altul, în special pentru mine cei mai mulți dintre ei. Au fost organizații care au tras într-o direcție, altele în cealaltă. E nevoie de o clarificare internă în PSD ca să vedem care e direcția pe care vor să o ia.”
Nicușor Dan a vorbit și despre sprijinul indirect pe care l-a primit în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, subliniind că absența anunțurilor oficiale de susținere din partea partidelor a contribuit la succesul său. „Am și spus asta în noaptea primului tur. Am rugat societatea să participe și partidele să facă un pas în spate. Sunt foarte recunoscător că au făcut asta, că au dus campania la firul ierbii și până la urmă a ieșit bine – cred că și pentru ei”, a afirmat președintele ales.
Această abordare, în care accentul a fost pus mai mult pe implicarea cetățenilor și mai puțin pe susțineri partinice directe, a consolidat imaginea de candidat independent politic, dar deschis colaborării.
Pe termen mediu, Nicușor Dan pare decis să construiască o coaliție guvernamentală largă, pro-occidentală, care să asigure stabilitate politică și parlamentară. În viziunea sa, această coaliție ar trebui să fie compusă din cele patru formațiuni pro-europene – cel mai probabil USR, PNL, REPER și PMP – împreună cu sprijinul minorităților naționale.
Dan a menționat că împărtășește această viziune și cu alți lideri politici, precum Ilie Bolojan: „Ca și mine, Ilie Bolojan ar prefera un guvern cu cele patru partide și cu minoritățile naționale. Acum așteptăm clarificarea internă de la PSD.”
Până la stabilirea viitorului guvern, toate partidele pro-europene, precum și opinia publică, așteaptă cu interes decizia internă a PSD, care urmează să fie luată în cadrul unei ședințe decisive a Comitetului Politic Național (CPN). De această decizie va depinde nu doar configurația noului executiv, ci și echilibrul de forțe din viitorul Parlament.