Noi informații în jaful tezaurului dacic. O bandă de motoclicliști interzisă de autoritățile olandeze au acționat în colaborare cu interlopi români.
În spatele jafului artefactelor de o valoare istorică inestimabilă, printre care și celebrul coif de aur de la Coțofenești, s-ar afla o rețea dintre interlopi români de un club de motocicliști cotroversați și interziși de poliția olandeză. Noi informații în jaful tezaurului dacic ce a avut loc la începutul lunii mai (în timpul expoziției „Dacia – Regatul de aur și argint“, găzduită de Muzeul Drents din Assen). Potrivit unor surse citate de presa olandeză, operațiunea ar fi fost orchestrată de un cap al mafiei românești, cu sprijinul logistic și executiv al clubului de motocicliști Hardliners, o grupare desprinsă din controversații Hells Angels, cu activitate ilegală intensă și interzisă oficial în Olanda.
Informațiile apărute în anchetă arată că Hardliners a recrutat executanții jafului, oferindu-le câte 15.000 de euro pentru implicare. Printre aceștia, un tânăr de 20 de ani din Heerhugowaard este suspectat că a achiziționat un ciocan utilizat în spargerea efectivă a vitrinelor muzeului, moment surprins de camerele de supraveghere.
Conform presei olandeze, unul dintre suspecți era „prospect” (membru în probe al clubului-n.r.). Anchetatorii susțin că motivația din spatele furtului nu au fundament financiar și că comorile dacice urmau să fie folosite ca monedă de schimb pentru negocierea unor pedepse penale ale unor membrii arestați Unul dintre deținuții contactați, Douglas Chesley W. (36 de ani), a declarat că a refuzat oferta primită în penitenciar, anume, eliberare contra indicării locului unde se află comorile.
Noi informații în jaful tezaurului dacicNoi informații în jaful tezaurului dacic! Se pare că autoritățile olandeze păstrează discreția anchetei pentru a nu inflama relațiile diplomatice cu România, însă presa locală scrie că piesele furate sunt intacte, ascunse într-o locație secretă din apropierea orașului Heerhugowaard. În total, șapte persoane au fost arestate până acum, inclusiv o femeie. Trei dintre suspecți se află în continuare în arest preventiv. Procurorii au eliberat însă un bărbat de 26 de ani, considerat a fi avut un rol minor. Pentru a spori presiunea publică, autoritățile olandeze au publicat fotografiile și identitățile unor suspecți.
Expoziția artefactelor dacice dispărute includea 673 de piese de patrimoniu împrumutate de statul român – piese din aur dacic, vechi de peste două milenii dar și coiful emblematic.