Președintele SUA, Donald Trump, a discutat luni cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, despre Ucraina, după ce vicepreședintele JD Vance a declarat că Washingtonul ar putea renunța la procesul de pace și ar putea concluziona că „acesta nu este războiul nostru”, scrie Reuters.
Trump, care a promis să pună capăt rapid celui mai ucigător război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a cerut în mod repetat o încetare a focului, după ani în care Washingtonul s-a alăturat altor țări occidentale în înarmarea Ucrainei.
Sub presiunea lui Trump, delegații din țările beligerante s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru prima dată din 2022, însă nu au reușit să convină asupra unui armistițiu. Kievul spune că este gata pentru o încetare a focului acum, Moscova spune că trebuie îndeplinite mai întâi condițiile.
Liderii europeni au declarat că doresc ca Statele Unite să li se alăture în impunerea de noi sancțiuni dure Rusiei pentru refuzul unei încetări a focului. Liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei au vorbit cu Trump duminică înainte de convorbirea acestuia cu Putin.
Un oficial al Casei Albe a declarat luni că apelul telefonic între Trump și Putin era în curs, la fel și Kremlinul. Putin vorbea din stațiunea rusă Sochi de la Marea Neagră în timp ce Trump se afla la Washington.
Cu puțin timp înainte de convorbire, Vance a declarat reporterilor că Washingtonul a recunoscut că există “un pic de impas aici”.
“Și cred că președintele îi va spune președintelui Putin: “Uite, ești serios? Ești serios în legătură cu asta?” a spus Vance în timp ce se pregătea să plece din Italia.
“Cred sincer că președintele Putin nu prea știe cum să iasă din război”, a spus Vance.
El a spus că “este nevoie de doi pentru a dansa tango. Știu că președintele este dispus să facă acest lucru, dar dacă Rusia nu este dispusă să facă acest lucru, atunci în cele din urmă vom spune pur și simplu, acesta nu este războiul nostru”.
“Vom încerca să-l încheiem, dar dacă nu-l putem încheia, în cele din urmă vom spune: “Știți ce? A meritat o încercare, dar nu mai facem nimic'”.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor că Trump dorește o încetare a focului, dar că a devenit “obosit și frustrat de ambele părți implicate în conflict”.
Întrebată dacă un pachet de sancțiuni secundare împotriva Rusiei rămâne pe masă, ea a spus: “Cred că totul este pe masă”.
PACE SAU RĂZBOI
Trump, a cărui administrație a precizat că Rusia s-ar putea confrunta cu sancțiuni suplimentare dacă nu ia în serios negocierile de pace, a declarat că va vorbi și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu diverși membri ai NATO.
Putin, ale cărui forțe controlează o cincime din Ucraina și avansează, a rămas ferm asupra condițiilor sale pentru încheierea războiului, în ciuda presiunii publice și private din partea lui Trump și a avertismentelor repetate din partea puterilor europene.
Duminică, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului.
Serviciul de informații al Ucrainei a declarat că, de asemenea, crede că Moscova intenționează să lanseze o rachetă balistică intercontinentală duminică, deși nu a existat nicio confirmare din partea Rusiei că ar fi făcut acest lucru.
În iunie 2024, Putin a declarat că Ucraina trebuie să renunțe oficial la ambițiile sale NATO și să își retragă trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia.
După convorbirea telefonică a liderilor europeni cu Trump de duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pe X: “Mâine, președintele Putin trebuie să arate că dorește pacea, acceptând încetarea necondiționată a focului de 30 de zile propusă de președintele Trump și susținută de Ucraina și Europa”.
Putin se ferește de o încetare a focului și spune că luptele nu pot fi oprite până când nu sunt îndeplinite condițiile inclusiv oprirea armelor occidentale pentru Kiev.
Liderii europeni spun că Putin nu vorbește serios despre pace. Aceștia se tem că Trump ar putea renunța la sprijinul acordat Kievului forțându-l să accepte un acord de pace punitiv care ar lăsa Ucraina fără o cincime din teritoriul său și fără o garanție puternică de securitate împotriva unui posibil atac viitor.
Înainte ca Trump să revină la putere în acest an, Washingtonul s-a alăturat liderilor vest-europeni și Ucrainei pentru a descrie invazia Rusiei drept o acaparare de teren în stil imperial.
Administrația Trump a schimbat politica SUA în direcția acceptării unei părți din versiunea Rusiei asupra conflictului, pe care Moscova susține că l-a declanșat din cauza amenințării la adresa securității sale reprezentate de orientarea Ucrainei către Occident.